Mehevä bataattileipä

Uusi, ihana leipäresepti on syntynyt. 🙂 Olen yleensä tunkenut ylijääneet kasvis- ja juuressoseet lettuihin ja vohveleihin, mutta tällä kertaa innostuin upottamaan ylijääneen bataattisoseen leipään, ja lopputulos oli kerrassaan mahtava. 🙂 Leivästä tuli maukasta ja kuohkeampaa kuin monista muista hyvistä viljattomista leivonnaisista. Bataatin maku ei lyö yli, ja se soveltuu erinomaisesti niin suolaisen kuin makeammankin herkkuleivän tekoon. Tätä reseptiä voikin varioida mielensä mukaan suolaisesta makeammaksi, ja vieläpä piristää mausteilla. Valitse mieleisesi vaihtoehto ja kokeile – se kannattaa! 🙂

BATAATTILEIPÄ
Perusversio:
6 kananmunaa
400 g keitettyä bataattia soseena
½ dl sulaa kookosöljyä tai 50 g voita (tai esim. ruoanlaitosta ylijäänyttä ankanrasvaa)
1,5 dl kookosjauhoa
1 dl haluamaasi siemen- tai pähkinäjauhoa (esim. kurpitsansiemen tai manteli)
2 rkl psylliumia
1 rkl leivinjauhetta TAI ½ rkl ruokasoodaa+1 rkl valkoviinietikkaa
Ripaus suolaa
Maustettu versio:
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
Makea versio: 
Lisää haluamaasi makeutusta maun mukaan (esim. English Toffee-steviatippoja)
Vähemmän suolaa
Halutessasi mausteisen version mausteet + 1,5 tl jauhettua kardemummaa
Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon bataattisose, sula rasva ja viinietikka, mikäli käytät ruokasoodaa). Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne munaseokseen samalla sekoittaen. Tarkista maistamalla taikinasta mausteisuus ja makeus, leipäversiosta riippuen. Anna taikinan turvota 10 minuuttia ja kumoa se sitten voideltuun leipävuokaan. Paista leipää uunissa 175 C asteessa noin tunti. Tarksita kypsyys hammastikun avulla. Jos leipä on kypsää, tikkuun ei tartu taikinaa. Anna leivän jäähtyä ennen vuoasta irroittamista. Nauti lempparipäällistesi kanssa, makea versio maistuu sellaisenaankin. 🙂

PS. Ne kaupan valmiit juuressosepötköt painavat juuri sen 400 g, jos olet laiska keittämään kasviksia itse. 😉
Muutamia lempparileivänpäällisiäni:
Naudanpaisti ja avokado
Sinihomejuustolevite

Tahini ja kinkku
Tulinen salami ja keitetty kananmuna
Vuohenjuusto ja vesikrassi


Kesäkurpitsa-siemensämpylät

Muita kasviksia hyödyntäviä leipäreseptejä:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
    • 1.1

      sanoo

      Heippa! Oletko oikeastaan kokeillut kookosjauhoja? Ne ovat siis eri asia kuin kookoshiutaleet, eivätkä oikeastaan maistu kookokselta. Leivässä ei myöskään ole mitään kookoksen makua, joten sitä ei siis tarvitse pelätä. 🙂

      Korvaaminen voi olla vähän kinkkisempää, sillä kookosjauho on ominaisuuksiltaan aivan erilaista kuin muut jauhot. Siinä on korkea kuitupitoisuus, ja se imee nestettä huomattavat määrät. Jos se nyt olisi kuitenkin ihan pakko jollain korvata, niin kokeilisin sen vaihtamista 3-4 desiin siemen- tai pähkinäjauhoa (esimerkiksi mantelijauhoa) ja lisäisin vielä yhden ruokalusikallisen psylliumia. Kerro miten kävi, jos päädyt kokeilemaan. 😉

    • 2.1

      sanoo

      Kiva että kommentoit, Elina! 🙂 On aina tosi kiva kuulla mistä resepteistä on tykätty tai jos jonkun reseptin kanssa on ollut ongelmia. Kommenteista on myös iloa kanssa lukijoille. 🙂 Itseä ilahduttaa erityisesti että nuo superkaakao-kookoskeksit ovat maistuneet muillekin! Ne olivat nimittäin "ihan mun juttu", mutta ajattelin, että ne saattaisivat olla muille liian epäkarkkimaisia – arvostan siis sinun makumieltymyksiäsi. 😉

      Olen itsekin meinannut siirtyä kookosvoin tekemiseen itse – blenderillähän se ihan onnistuu. Aiempi tehosekoittimeni oli vaan niin huono että se toimi lähinnä sosekeiton tekoon, mutta nyt olen saanut hankittua monitoimikoneen jossa on hyvä tehosekoitin… Kookosvoi on kyllä niin ihana raaka-aine, että jatkan kyllä jatkossakin ihmisten tiedottamista sen käytöstä. 😉

  1. 3

    Ulla sanoo

    Maku oli oikein hyvä ja tykkäsin, mutta voisikohan munia vähentää – kun suutuntuma on mulle liian kakkumainen?

    • 3.1

      siiri sanoo

      Kokeilemalla se selviää, en usko että ainakaan yhden munan vähentäminen estäisi leipää pysymästä kasassa. 🙂 Kerro toki miten kävi jos kokeilet!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *