Mehevä bataattileipä

Uusi, ihana leipäresepti on syntynyt. 🙂 Olen yleensä tunkenut ylijääneet kasvis- ja juuressoseet lettuihin ja vohveleihin, mutta tällä kertaa innostuin upottamaan ylijääneen bataattisoseen leipään, ja lopputulos oli kerrassaan mahtava. 🙂 Leivästä tuli maukasta ja kuohkeampaa kuin monista muista hyvistä viljattomista leivonnaisista. Bataatin maku ei lyö yli, ja se soveltuu erinomaisesti niin suolaisen kuin makeammankin herkkuleivän tekoon. Tätä reseptiä voikin varioida mielensä mukaan suolaisesta makeammaksi, ja vieläpä piristää mausteilla. Valitse mieleisesi vaihtoehto ja kokeile – se kannattaa! 🙂

1103bataattileipa2.jpg

1103bataattileipa1.jpg

BATAATTILEIPÄ

Perusversio:

6 kananmunaa

400 g keitettyä bataattia soseena

½ dl sulaa kookosöljyä tai 50 g voita (tai esim. ruoanlaitosta ylijäänyttä ankanrasvaa)

1,5 dl kookosjauhoa

1 dl haluamaasi siemen- tai pähkinäjauhoa (esim. kurpitsansiemen tai manteli)

2 rkl psylliumia

1 rkl leivinjauhetta TAI ½ rkl ruokasoodaa+1 rkl valkoviinietikkaa

Ripaus suolaa

Maustettu versio:

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1/4 tl jauhettua muskottipähkinää

Makea versio: 

Lisää haluamaasi makeutusta maun mukaan (esim. English Toffee-steviatippoja)

Vähemmän suolaa

Halutessasi mausteisen version mausteet + 1,5 tl jauhettua kardemummaa

Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon bataattisose, sula rasva ja viinietikka, mikäli käytät ruokasoodaa). Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne munaseokseen samalla sekoittaen. Tarkista maistamalla taikinasta mausteisuus ja makeus, leipäversiosta riippuen. Anna taikinan turvota 10 minuuttia ja kumoa se sitten voideltuun leipävuokaan. Paista leipää uunissa 175 C asteessa noin tunti. Tarksita kypsyys hammastikun avulla. Jos leipä on kypsää, tikkuun ei tartu taikinaa. Anna leivän jäähtyä ennen vuoasta irroittamista. Nauti lempparipäällistesi kanssa, makea versio maistuu sellaisenaankin. 🙂

PS. Ne kaupan valmiit juuressosepötköt painavat juuri sen 400 g, jos olet laiska keittämään kasviksia itse. 😉

Muutamia lempparileivänpäällisiäni:

Naudanpaisti ja avokado

Sinihomejuustolevite
Tahini ja kinkku

Tulinen salami ja keitetty kananmuna

Vuohenjuusto ja vesikrassi

05kesakurpitsasampyla1.jpg
Kesäkurpitsa-siemensämpylät

Muita kasviksia hyödyntäviä leipäreseptejä:

Kesäkurpitsa-siemensämpylät

Kurpitsaleipä (pumpkin bread)

Porkkanaleipä

Katso myös Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemisto. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (7)
  1. Juuressoseista leipää + 3 muuta vinkkiä soseiden käyttöön - Kauneus & Terveys -blogit
    10.1.2017, 17:40

    […] soseita leipätaikinassa – ne tekevät leivästä ihanan mehevän. Aiemmin olen tehnyt bataattileipää, ja tässä tulee nyt […]

  2. Maku oli oikein hyvä ja tykkäsin, mutta voisikohan munia vähentää – kun suutuntuma on mulle liian kakkumainen?

    1. Kokeilemalla se selviää, en usko että ainakaan yhden munan vähentäminen estäisi leipää pysymästä kasassa. 🙂 Kerro toki miten kävi jos kokeilet!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *