Mehevä bataattileipä
Uusi, ihana leipäresepti on syntynyt. 🙂 Olen yleensä tunkenut ylijääneet kasvis- ja juuressoseet lettuihin ja vohveleihin, mutta tällä kertaa innostuin upottamaan ylijääneen bataattisoseen leipään, ja lopputulos oli kerrassaan mahtava. 🙂 Leivästä tuli maukasta ja kuohkeampaa kuin monista muista hyvistä viljattomista leivonnaisista. Bataatin maku ei lyö yli, ja se soveltuu erinomaisesti niin suolaisen kuin makeammankin herkkuleivän tekoon. Tätä reseptiä voikin varioida mielensä mukaan suolaisesta makeammaksi, ja vieläpä piristää mausteilla. Valitse mieleisesi vaihtoehto ja kokeile – se kannattaa! 🙂
BATAATTILEIPÄ
Perusversio:
6 kananmunaa
400 g keitettyä bataattia soseena
½ dl sulaa kookosöljyä tai 50 g voita (tai esim. ruoanlaitosta ylijäänyttä ankanrasvaa)
1,5 dl kookosjauhoa
1 dl haluamaasi siemen- tai pähkinäjauhoa (esim. kurpitsansiemen tai manteli)
2 rkl psylliumia
1 rkl leivinjauhetta TAI ½ rkl ruokasoodaa+1 rkl valkoviinietikkaa
Ripaus suolaa
Maustettu versio:
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
Makea versio:
Lisää haluamaasi makeutusta maun mukaan (esim. English Toffee-steviatippoja)
Vähemmän suolaa
Halutessasi mausteisen version mausteet + 1,5 tl jauhettua kardemummaa
Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon bataattisose, sula rasva ja viinietikka, mikäli käytät ruokasoodaa). Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne munaseokseen samalla sekoittaen. Tarkista maistamalla taikinasta mausteisuus ja makeus, leipäversiosta riippuen. Anna taikinan turvota 10 minuuttia ja kumoa se sitten voideltuun leipävuokaan. Paista leipää uunissa 175 C asteessa noin tunti. Tarksita kypsyys hammastikun avulla. Jos leipä on kypsää, tikkuun ei tartu taikinaa. Anna leivän jäähtyä ennen vuoasta irroittamista. Nauti lempparipäällistesi kanssa, makea versio maistuu sellaisenaankin. 🙂
PS. Ne kaupan valmiit juuressosepötköt painavat juuri sen 400 g, jos olet laiska keittämään kasviksia itse. 😉
Muutamia lempparileivänpäällisiäni:
Naudanpaisti ja avokado
Sinihomejuustolevite
Tahini ja kinkku
Tulinen salami ja keitetty kananmuna
Vuohenjuusto ja vesikrassi
Muita kasviksia hyödyntäviä leipäreseptejä:
Katso myös Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemisto. 😉
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);
[…] soseita leipätaikinassa – ne tekevät leivästä ihanan mehevän. Aiemmin olen tehnyt bataattileipää, ja tässä tulee nyt […]
Maku oli oikein hyvä ja tykkäsin, mutta voisikohan munia vähentää – kun suutuntuma on mulle liian kakkumainen?
Kokeilemalla se selviää, en usko että ainakaan yhden munan vähentäminen estäisi leipää pysymästä kasassa. 🙂 Kerro toki miten kävi jos kokeilet!