Mausteinen raparperichutney ja muita kesäisiä reseptejä

Minä rakastan raparperiä. Siinä on juuri sopivasti ytyä tuomaan luonnetta muuten vähän tylsiin makeisiin juttuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Minäkin siis miellän raparperin ensimmäiseksi makeisiin juttuihin (ks. raparperipiirakka ja raparperiä ja leipäjuustoa kookosmaidossa), mutta se taipuu myös muuhun. Sain vastikään äidiltäni muovikassillisen raparperinvarsia, joten siinä on materiaalia, jolla tehdä kokeiluja. 😀 Ensimmäiseksi raparperi taipui mausteiseksi chutneyksi, jossa on potentiaalia tämän kesän hittilisukkeeksi grillatulle lihalle. 😉 Näin ensihätään söimme chutneytä naudan kanssa, mutta uskon sen sopivan erinomaisesti myös possulle ja kanalle. 🙂 Esimerkiksi inkivääri-seesamimarinoitu broileri ja tämä chutney olisivat varmasti ihana yhdistelmä… 😉 Chutney maistui hyvin miehellekin, joka ei yleensä raparperistä tykkää. Lienee varmaan myös suht kuvaavaa, että neljä viidesosaa chutneystä oli syöty ennen kuin sain kameran käteen? 😀

0706raparperichutney2

0706raparperichutney1

RAPARPERICHUTNEY

3/4 l raparperiä paloiteltuna
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
Peukalonkokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 tl kanelia
½ tl maustepippuria
Hyppysellinen jauhettua neilikkaa
1 tl suolaa
½-1 dl hunajaa (tai maun mukaan)
2 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
(1 tl liivatejauhetta)

Hienonna sipuli ja chili, murskaa valkosipulinkynnet ja mittaa kaikki ainekset kattilaan liivatejauhetta lukuunottamatta. Hunajan kanssa voit aloittaa vähemmästä ja lisätä sitten maun mukaan. Keittele seosta miedolla lämmöllä noin tunti. Tarkista maut ja lisää mausteita tai hunajaa halutessasi. Ripottele liivatejauhe chutneyn sekaan samalla sekoittaen (jos käytät sitä). Anna seoksen jäähtyä ja siirrä se sitten puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.

HUOM. Liivatejauhe ei ole pakollinen, mutta pitää koostumuksen mukavan paksuna. 😉 (Ja onhan sillä potentiaalisia terveyshyötyjäkin. ;))

Lisää kesäisiä grillireseptejä:
Avokado-kaalisalaatti korianterilla
Grillattu fenkoli
Grillatut pekoni-chévreherkkusienet
Grillatut vuohenjuustosienet
Hedelmäinen vihersalaatti melonilla ja herneenversoilla
Pekoni-aurajuustosienet
Piparjuurikastike lihalle, kalalle ja kasviksille
Punaviinimarinoidut hevosen ulkofileepihvit grillissä
Seesami-inkivääri-valkosipulibroileri
Sitruunainen yrtti-valkosipulimarinadi broilerille

Makeaa kesäistä:
Mansikka-kookospannacotta
Mansikoita ja limoncelloa
Raparperia ja leipäjuustoa kookosmaidossa
Raparperipiirakka

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (5)
  1. Nopea raparperipuuro ja kootut raparperireseptit - Pilkettä
    25.6.2017, 16:56

    […] ikinä. Myöhemmin lähdin laajentamaan raparperikokeilujani suolaisiinkin ruokiin, ja raparperichutney sekä raparperikaritsanpotkat todistivat sen toimivan hyvin muuallakin kuin jälkiruoissa. Hyvin […]

  2. Karitsanpotkia ja raparperia - Pilkettä
    10.6.2017, 13:40

    […] saavat jatkoa. Makeiden klassikoiden sijaan innostuin raparperichutneyn myötä kokeilemaan raparperiä myös suolaisessa ruoassa. Raparperi osoittautui sopivan […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *