Maukasta kanamasalaa pekonilla ja chili-suklaatorttua

Viime sunnuntai meni hyvien ruokien parissa. Lounaaksi oli tarkoitus tehdä vain ”jotain” (aika usein jauheliha- tai kanakastike kasviksilla ja salaatilla) sen kummempia suunnitelmia, mutta lopputulos olikin jotain niin herkullista että se oli mielestäni blogikirjoituksen arvoinen. Kiitokset tästä herkusta menevät poikaystävälleni. Hän kävi kaupassa ja toi mukanaan broileria, pekonia, tomaattimurskaa ja jotain muuta tilpehööriä. Hänellä ei ollut mitään varsinaista visiota mielestään, mutta tomaattinen kanakastike kuulemma houkutti. Lisäksi hän ajatteli laittaa pekonit mukaan. Minulle tulee tomaattikastikkeiden kanssa aina ensimmäisenä yrttimausteet mieleen, mutta hänpä kysyikin onko meillä jotain erityisesti kanalle sopivaa masalaa. Kaapistahan löytyy varsin mukava arsenaali intialaisia mausteita, jotka olen tuonut tuliaisiksi reissuiltani. Mieleeni tuli Butter Chicken Masala, jota käytin aikaisemmin mm. Butter Chicken Tandoori-reseptissäni. Jos juuri kyseistä masalaa ei sinulta löydy, kehottaisin tuunaamaan garam masalaa extra inkiväärillä, valkosipulilla ja chilillä. Myös pikkutiraus sitruunamehua voi sopia. Kaapista löytyi lisäksi tuoretta inkivääriä, valkosipulia ja chili – ne toivat kastikkeeseen ihanan autenttisen, intialaisen maun. Käyttäkää ihmeessä tuoreita mausteita jos niitä on käsillä! Taisin itse aterian aikana todeta että tämä on paras arkiateria aikoihin.

05chilisuklaatorttu1

Herkkulounaan jälkeen ryhdyin vielä leipomaan. Törmäsin chili-suklaatortun reseptiin joskus Maku-lehden nettisivuilla (resepti julkaistu Maku 6/2012-lehdessä). Hapankermatäytteen yhdistäminen suklaaseen sai minut kiinnostumaan tästä reseptistä. Rakastan hapanmaitotuotteita, joten tämä kuullosti aivan minun jutultani. Suomessa suklaakakkujen kanssa tarjotaan usein kermavaahtoa, mutta Pariisissa sen seuraksi tuotiin creme fraichea.  Myös chili teki reseptistä kiinnostavan, mutta halutessaan sen voi toteuttaa ilman sitäkin. Jutussa Sofi Oksanen kertoi leipovansa tätä jouluksi, ja vinkkasi vielä että pohjaan voi halutessaan lisätä karvasmanteliakin – sitä kokeilen ensi kerralla! Kokeilin myös vakipiirakkapohjareseptini (kts. raparperipiirakkasadonkorjuupiirakka) sijaan myös uutta pohjan reseptiä. Tämä pohja on aiempaa versiota kevyempi, ja pysyy paremmin hyvin kasassa. Vakiomakutuomarina toimiva poikaystävänikin piti pohjaa hyvänä. Valitse mieleisesi, kumpikin toimivat. 😉

05butterchicken

BUTTER CHICKEN MASALA PEKONILLA / MURGH MAKHANI
Kahdelle

1 pkt (140 g) pekonia
300 g maustamattia broilerinfileesuikaleita
3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
½-1 punainen chili
1 sipuli
1 rkl butter chicken masalaa
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
¼ tl kanelia
Kuivattua korianterinlehteä
1 prk (100 g) creme fraichea
Voita

Pilko pekonit ja paista ne pannulla. Lisää kanat, murskattu valkosipuli, hienonnettu sipuli ja raastettu inkivääri, sekä tarvittaessa voita. Lisää hienonnettu sipuli kun kana alkaa kypsyä. Sipulin pehmennyttyä ja kanan ollessa kypsää lisää tomaattipyree ja -murska. Mausta kanelilla ja korianterinlehdellä ja anna kastikkeen keittyä hetki kasaan. Lisää creme fraiche ja anna makujen tasaantua hetki. Tarkista maut ja tarjoile haluamasi kasvislisukkeen kanssa.

Samankaltaisia reseptejä:
Butter Chicken Tandoori – kanaa intialaisittain
Intialaista lohta, parsakaalia ja aiolia (paleo)
Kanaa punaisessa kookoscurrykastikkeessa (paleo)
Kookos-lohicurry (paleo)
Lammasta Rogan Josh ja mango-kardemummalassi

05chilisuklaatorttu2

CHILI-SUKLAATORTTU

Pohja:
75 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä!)
½ dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 rkl psylliumia
½ dl erytritolia
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa

Kermatäyte:
200 g ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
2 rkl erytritolia
1 tl vaniljauutetta
1 kananmuna

Suklaatäyte:
150 g chilisuklaata (esim. Maraboun 70 % chilisuklaa tai Fazer Thin Maya)
1 rkl voita
¾ dl vettä
2 kananmunaa
½ dl erytritolia
1 tl vaniljauutetta
2 rkl rommia

Koristeluun esim. chilihiutaleita, suklaarouhetta, kermavaahtoa…

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa viitisen minuuttia. Sekoita kermatäytteen ainekset keskenään ja kaada ne pohjan päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia ja anna jäähtyä.
Sulata suklaa ja voi kattilassa tai vesihauteessa miedolla lämmöllä. Lisää vesi samalla voimakkaasti sekottaen. Lisää tarvittaessa vielä tilkka vettä ja vatkaa kunnes seos on tasaisen kiiltävää. Anna suklaaseoksen jäähtyä.  Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset ja rommi jäähtyneen suklaaseoksen joukkoon. Vaahdota valkuaiset ja erytritoli. Kääntele valkuaisvaahto varovasti suklaaseoksen joukkoon. Levitä suklaatäyte kermatäytteen päälle ja anna tortun vetäytyä jääkaapissa yön yli. Koristele haluamallasi tavalla ennen tarjoilua. Voit tarjota kakun kanssa esimerkiksi kermavaahtoa tai ranskankermaa.

Suklaamousse oli veden lisäämisen jälkeen aluksi aavistuksen rakeista, mutta keltuaisten lisääminen siloitti sen kauniiksi ja sileäksi.
HUOM! Asia kannattaa tarkistaa, mutta vehnäherkkien kannattaa tarkistaa Fazer Thin Mayan tuoteseloste ennen kuin rupeavat leipomaan – muistaakseni se sisälsi vehnäproteiinia.

Samankaltaisia reseptejä:
Chili-suklaapannacotta
Kastanja-suklaabrownie (paleo)
Meksikolainen suklaajuoma (paleo)
Minttu-mutamuffinsit
Mutakakku margaritakermalla
Pistaasi-suklaabrownie (paleo)

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *