Maukasta broileria satay-kastikkeella ja varhaiskaali-nuudelisalaattia.

Pikkusiskoni tuli viime viikolla Turkuun H2Ö-festareille. Visiitti oli aika lailla työpainotteinen (sellaisia kivoja 16 h työpäiviä), mutta ehdimme me sentään illastamaankin yhdessä. Pitkään kasvissyöjänä ollut siskoni on viime aikoina ruvennut jälleen syömään vähän lihaa, joten lähdin kokeilemaan hänen nuoruutensa suosikkiruokaansa kanasatayta, ja ilokseni ruoka onnistui erinomaisesti. Nuudelisalaattiakin meni kaksi lautasellista, vaikka epäilin miten varhaiskaali uppoaisi siskooni. Sisko söi tyytyväisenä, santsasi ja käski laittamaan reseptin blogiin asap. 😀 Ei kai sitä enempää voi toivoa? Tätä ruokaa tehdään kyllä toistekin. 🙂


Mausteista broileria, satay-kastiketta ja varhaiskaali-nuudelisalaattia

VARHAISKAALI-NUUDELISALAATTI
(gluteeniton)
150 g riisinuudelia,
kuivapaino (esim. leveämpää nauhamaista)
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl gluteenitonta soijakastiketta tai tamaria (tai kookosaminoita, ”soijatonta soijakastiketta”)
¾ dl seesaminsiemeniä
1 pienehkö varhaiskaali (n.
800 g)
2 porkkanaa
½-1 ruukku tuoretta
korianteria
Kastike:
2 rkl riisiviinietikkaa (tai
omenaviinietikaka/vaaleaa balsamicoa)
1 rkl hunajaa
2 rkl gluteenitonta soijakastiketta tai tamaria (tai kookosaminoita, ”soijatonta soijakastiketta”)
Hieman cayennepippuria (voit
myös hienontaa yhden tuoreen, punaisen chilin suoraan salaattiin)
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen
mukaan. Kaada kypsät nuudelit siivilään ja huuhtele ne kylmällä vedellä –
muuten kypsyminen jatkuu ja salaatista sekä nuudeleista tulee lötköä mössöä.
Valuta nuudelit siivilässä hyvin, voit myös taputella niitä kevyesti talouspaperilla.
Siirrä nuudelit kulhoon odottamaan ja sekoita niiden joukkoon 1 rkl
oliiviöljyä ja soijaa, jotta ne pysyvät irtonaisina ja saavat hieman makua.
Paahda seesaminsiemenet
kuivalla, kuumalla paistinpannulla samalla kokoa ajan sekoittaen kunnes ne ovat
saaneet hieman väriä ja alkavat tuoksua. Anna siementen jäähtyä lautasella.
Suikaloi varhaiskaali
mahdollisimman ohueksi (esimerkiksi juustohöylällä tai monitoimikoneella,
veitsikin tietty käy, mutta jälki voi olla ronskimpaa). Suikaloi porkkana
kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Silppua korianteri. Sekoita salaatin ainekset
keskenään. Sekoita kastikkeen ainekset erillisessä kipossa ja sekoita sitä salaatin joukkoon. Voit maistella salaattia ja säästää hieman kastiketta tarjoilun yhteydessä lisättäväksi. Jos et tarjoa salaattia heti, anna sen odottaa jääkaapissa.
Idea salaattiin löytyi
Hesarin Kiusauksessa-blogista.
SATAYKASTIKE
1 ps (150 g) suolapähkinöitä (tai paahdettuja ja suolattuja manteleita, jos maapähkinät eivät kuulu ruokavalioosi)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl kookosmaitoa
(Naisen) peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 punainen chili
½-1 rkl kalakastiketta
½-1 rkl gluteenitonta soijakastiketta tai tamaria (tai kookosaminoita, ”soijatonta soijakastiketta”)
1 limen mehu
1-2 rkl hunajaa tai sokeria
Kookosöljyä paistamiseen
(Tuoretta korianteria silputtuna)
Vettä ohentamiseen

Hienonna sipuli ja chili, murskaa valkospilinkynnet ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita, chiliä ja inkivääriä öljyssä – varo polttamasta mausteita. Lisää suolapähkinät, kookosmaito ja limenmehu. Tarkista suolaisuus, ja lisää tarvittaessa soijaa ja halutessasi makeutta. Aja seos tasaiseksi tai hieman sattumaiseksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimessa. Jos kastike on liian paksua, ohenna sitä kookosmaidolla tai vedellä. Voit halutessasi viimeistellä kastikkeen vielä silputulla korianterilla. Se ei taida ihan kuulua alkuperäiseen reseptiin, mutta sopii siihen erinomaisesti. 😉 Kastikkeen voi tarjota heti tai sen voi antaa tekeytyä jääkaapissa.

MAUSTEISET BROILERINFILEET
800 g maustamattomia
broilerinfileitä (rinta, fileeleike, whatever)
Mausteseos:
2 tl suolaa
2 tl kurkumaa
1 rkl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa eli
jeeraa
2 tl inkiväärijauhetta
Hieman cayennepippuria
1-2 tl mustapippuria
rouhittuna
Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään ja hiero ne broilerifileiden pintaan. Voit tehdä tämän jo pari tuntia ennen ruoan valmistusta tai edellisenä päivänä jos ehdit, mutta myös juuri ennen paistamista riittää. Paista fileitä uunissa 200 C asteessa 15-25 minuuttia niiden paksuudesta riippuen. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla viillon ison fileen paksuimpaan kohtaan.

Muita aasialaishenkisiä ruokia:
Ankanrintaa ja kasviksia itämaisittain
Butter Chicken Masala pekonilla
Aasialainen kasslerpaisti
Härän ribsit aasialaisittain
Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeella
Lammaskoftat, minttuaioli ja pistaasi-päärynäsalaatti
Lammasta Rogan Josh
Nyhtöankka mausteisella luumukastikkeella (ks. nyhtöankkapitsa)

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
    • 1.1

      sanoo

      Kiitos, Emilia! 🙂 Tämä ruoka on kyllä siitä tosi kiva että makuja riittää vaikka kuinka, mutta tasapaino on erinomainen eikä mikään lyö yli. Suosittelen kokeilemaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *