Maukasta juustopiirakkaa, marinoitua parsakaalia ja mansikat sabayonilla
Keväällä tein pariin otteeseen maukasta juustopiirakkaa gruyére-juustoon. Rakastan juustoja, ja nyt iski taas piirakan himo. Piirakka on myös osoittautunut niin herkulliseksi, että se on vakuuttanut vannoutuneen lihansyöjäpoikaystävänikin siitä että ateria voi olla herkullinen ja täyttävä ilman lihaakin. 😉
Tällä kertaa juustona oli pitkään kypsytetty gouda, Prima Donna maturo (ihan S-marketista). Piirakan kaverina söimme marinoitua parsakaalia ja smetanaa. Smetana oli loistava lisä niin parsakaalille, kuin itse piirakallekin!
Lisäksi innostuin kerrankin tekemään illalliselle myös jälkiruoan. Uutisissa on koko viikon kohkattu nopeasti kypsyneestä mansikkasadosta ja kesän mansikkakiintiöni on vielä pahasti vajaa, joten niitä piti saada. Perinteisen kermavaahdon sijaan päätin tehdä mansikoiden kaveriksi sabayonia. Sabayon on klassinen kananmuna- ja valkoviinipohjainen kastike. Lisäksi lime oli näiden kanssa ehdottomasti nappivalinta – kannattaa ottaa mukaan annokseen.
Kts. aiemmat illalliset tällä reseptillä:
Gruyérepiirakka ja pekoni-ruusukaalipaistos
Gruýerepiirakkaa, pekoni-parsakaaligratiinia, viskitryffeleitä ja paahdettuja kanelimanteleita
MARINOITU PARSAKAALI
1 (n. 400 g) parsakaali
1-2 valkosipulinkynttä
Mustapippuria
Suolaa
Sitruunamehua
Oliiviöljyä
Höyrytä parsakaaleja hetki niin että ne pehmenevät, mutteivät tule aivan kypsiksi. Lisää murskaa valkosipulinkynnet ja lisää muut marinadin ainekset. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti.
Pääruoan kanssa nautimme Etelä-Afrikkalaista La Capra Fujara-punaviiniä, joka osoittautuivarsin maukkaaksi tuttavuudeksi! Olin joskus bongannut sen varmaankin Helsingin sanomien Ruokatorstaista ja kirjoittanut nimen muistiin, hyvä niin. 😉 Viini oli tanniininen, täyteläinen, maukas, marjaisen hedelmäinen ja lämmin. Ei sinänsä mikään ”kesäpunkku”, mutta kiva kaveri maukkaalle ruoalle tai pimeiden iltojen nautiskelulasillinen. Pullo oli varsin sopuhintainen, 9,99 €. Myös pullon etiketti oli hauska. 😉 Jälkiruoan kanssa joimme kuivaa valkoviiniä.
MANSIKOITA LIMELLÄ JA SABAYONILLA
2 annosta
½ l tuoreita mansikoita
2 keltuaista
1-2 rkl erytritolia tai sokeria
Valkoviiniä
1 lime
Sabayon valmistetaan vesihauteessa, joten sekoita keltuaiset, erytritoli ja valkoviini siihen sopivassa kulhossa. Kuumenna kulhoa vesihauteessa vispaten samalla. Vispaa seosta koko ajan kunnes seos paksuuntuu kuohkeaksi, jähmeäksi vaahdoksi. Anna jäähtyä. Pilko mansikat jälkiruokakulhoihin ja lusikoi päälle sabayonia. Koristele limelohkoilla, joista saa puristettua mehua.
HUOM! Älä jäähdytä/säilytä sabayonia jääkaapissa/jääkaappikylmäksi – huoneenlämpö riittää. Jääkaapissa seos menee kasaan.
Kumpikaan meistä ei itse asiassa ollut maistanut sabayonia aikaisemmin, mutta se oli kyllä niin hyvää että varmasti tulee tehtyä toistekin. 😉
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);
[…] reseptejä: Marinoidut artisokat Marinoitu munakoiso Marinoitu parsakaali Marinoitu […]
[…] ja pähkinäisellä omena-sellerisalaatillaGruyérepiirakkaa ja pekoni-parsakaaligratiiniaJuustopiirakkaa, marinoitua parsakaalia ja mansikoita sabayonillaMunakoiso-artisokkapitsaParmesaani-munakoisovuoka (melanzane alla […]