Marokkolaiset karitsanpotkat sahramilla ja hedelmillä

Pitkään haudutettu, suussa hajoavan murea liha on yksi parhaista asioista, joita tiedän. Hulluilla päivillä oli tyrkyllä karitsanpotkia, ja ne sopivat pitkään haudutteluun erinomaisesti. Viimeksi hauduttelimme karitsanpotkat punaviinissä vaniljatangon kanssa, mutta tällä kertaa otettiinkin eksoottisempi suunta. Idea tämän kertaiseen makumaailmaan lähti BBC:n sivuilta bongatusta marokkolaisesta karitsataginesta. BBC:n lammasreseptejä on tullut muokkailtua ennenkin, ks. Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla. Alkuperäiseen reseptiin olisi tullut yli tupla määrä kuivattuja hedelmiä ja vielä hunajaakin, mutta minun suuhuni vähempikin riitti. Kuivattuja hedelmiä laitoin kaappien valikoimien mukaan, eli aprikooseilla ja taateleilla mentiin, rusinat jäivät pois. Mantelilastut jätin pois, mutta ne voi halutessaan lisätä mukaan. Tomaattimurskan lisäksi pataan olisi alkuperäisen ohjeen lisäksi tullut myös paaaljon muita nesteitä (lihalientä ja tomaattimehua), mutta niitä ei kyllä tarvittu – eivät ne olisi mukaan mahtuneetkaan. Taginen sijaan valmistin potkat padassa, joka on taginea kapeampi ja korkeampi, ja näin nestepintakin nousee korkeammallekin. Potkia ei ole tarkoitus peittää nesteellä, vaan se saisi yltää noin potkien puoleen väliin. Tomaattimurskan lisäksi pataan päätyi desi taikka pari pannun huuhteluvettä, ja sillä nestemäärästä tuli juuri sopiva. Lisäksi annoin potkien kypsyä oikein hartaudella. 😉

Ruoka oli todella herkullista, suorastaan ihanaa. Taisin toistella ihastustani sen makuihin syömisenkin aikana useat kerrat. Julistin myös että tätä kelpaisi tarjota vieraillekin, ja että varmasti tulen tekemään toistekin. Mausteiden ja hedelmien makeuden yhdistelmä oli kerrassaan hurmaava, etenkin sahrami maistui selkeästi ja ihastutti. Tuoreet yrtit kruunasivat koko komeuden – olivat kirsikka kakun päällä. Ja tietenkin se itse liha – se oli tosiaan juuri niin mureaakin toivoinkin. Tuntui siltä että voisipa aina syödä vain tätä… Ehkä siihen sitten kyllästyisi. 😀 Tästä tuli nyt kuitenkin kertaheitolla uusi lempiruoka. <3

Lisää herkkupaloja luullisesta lihasta:
Häränribsit aasialaisittain
Juopunut häränhäntäragú
Karitsanpotkaa punaviinissä
Osso buccoa ja gremolataa
Osso bucco meksikolaisittain

03marokkolaisetpotkat1

MAROKKOLAINEN KARITSANPOTKATAGINE

2 suurta karitsan potkaa (yht. 900 g)

Mausteseos:
1/4-½ tl cayennepippuria
1 rkl paprikajauhetta
2 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl kurkumaa
1 rkl kanelia
Mustapippuria
Suolaa

Pataan/tagineen:
Voita, kookos- tai oliiviöljyä
2-3 sipulia
4-5 valkosipulinkynttä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 dl kuivattuja (luomu-)aprikooseja
1 dl kuivattuja (luomu-)taateleita
(2 dl mantelilastuja)
0,25 g (½ ps) sahramia liotettuna tilkkaan kylmää vettä
1 lihaliemikuutio
Desi tai pari vettä, jolla huuhtaistaan maut pannulta mukaan

Tarjoiluun:
Tuoretta korianteria ja/tai silolehtipersiljaa silputtuna

Tee mausteseos ja hiero se potkiin, maustekerros saa olla paksu. Tämän saa mieluusti tehdä jo edellisenä päivänä (jos ehtii) ja antaa potkien maustua jääkaapissa seuraavaan päivään!
Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kuin rupeat valmistamaan ruokaa. Ruskista lihat pannulla voissa tai öljyssä ja nosta ne pataan/tagineen. Silppua sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet, puolita aprikoosit ja taatelit. Lisää ne lihojen paistopannulle ja pyörittele niitä siinä niin että kaikki pannulla ollet mausteet tarttuvat niihin. Lisää tomaattimurska, liemikuutio, liotettu sahrami ja hedelmät (ja mantelit). Kiehauta kevyesti ja sekoita tasaiseksi. Kumoa seos potkien päälle. Huuhtaise pannu vielä vedellä ja kaada se pataan. Seoksen ei ole tarkoitus peittää potkia kokonaan, vaan noin puoleen väliin saakka. Peitä pata tiiviillä kannella ja kypsennä sitä uunissa ensiksi 30 minuuttia 200 ⁰C asteessa ja sen jälkeen 150 ⁰C asteessa 3-4 tuntia, kunnes liha on niin mureaa että se irtoaa luusta. Viimeistele silputuilla tuoreilla yrteillä ennen tarjoilua.

03marokkolaisetpotkat2
Potkien ruskistus

03marokkolaisetpotkat4
Sipulit, tomaatit ja hedelmät pannulla ennen pataan päätymistä

03marokkolaisetpotkat3
Tilanne ~1,5 tunnin kohdalla

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (3)
  1. Parhaat patareseptit - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 16:23

    […] (nirsollekin) Hirvi-punaviinipata Lammasta Rogan Josh – intialainen lammaspata Marokkolaiset karitsanpotkat sahramilla ja hedelmillä Osso buccoa meksikolaisittain Pörkölt – unkarilainen lihapata […]

  2. Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 14:18

    […] yrttilinjalla, ja kaipa sen voi sanoa toteutuneen. Viikkoa aiemmin tulimme testanneeksi kyllä superherkulliset marokkolaiset karitsanpotkat, mutta nyt pääsiäisenä tutustuimme ensimmäistä kertaa karitsan kareiden valmistamiseen […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *