Luolamamman marjapiirakka

Yksi äitini bravuureista on aina ollut mamman marjapiirakka. Se on hieman muropohjaa muistuttavalla pohjalla varustettu piirakka, jonka täytteeksi voi heittää mitä tahansa marjoja sattuukaan olemaan, ja marjat pedataan rahka- tai kermaviilipohjaiseen täytteeseen. Siinäkin voi soveltaa jääkaapin sisällön antamia rajoitteita, hyvin joustava resepti siis. Äiti oli innokas mustikanpoimija, ja kasvimaan herukkapuskat olivat äärimmäisen tuottoisia, joten voin kertoa että marjapiirakkaa on tullut syötyä melkoisesti. Se on kuitenkin niin hyvä, että siihen oli mahdotonta kyllästyä. Etenkin kun resepti eli joka kerta pikkaisen. Niinpä marjapiirakka kuuluu kesääni vielä nykyäänkin. Maitotuotteet ja viljat on vaihdettu muihin vaihtoehtoihin, joten piirakasta voi nauttia entistä paremmalla ololla ja mielellä. Kiitos äiti, kun kasvatit minut mamman marjapiirakalla. 😉
11marjapiirakka1.jpg
 
11marjapiirakka2.jpg
 

11marjapiirakka3.jpg

Luolamamman marjapiirakka (viljaton, gluteeniton ja maidoton)

Pohja:
75 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
½ dl mantelijauhoa tai jauhettuja auringonkukansiemeniä
1 dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ dl erytritolia (tai muuta makeutusta, esim. sokeria tai maun mukaan steviatippoja)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
Hieman jauhettua kardemummaa
Hyppysellinen suolaa

Väliin:
½ marjoja (minulla punaherukoita, vadelmia ja mansikoita)

Täyte:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa
1,5 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa
Makeutusta maun, esim. sokeria, erytritolia tai steviaa (minulla nestemäinen vaniljastevia)

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 ˚C asteeseen.
Huuhtele aprikoosit. Puolita hedelmät, poista niistä kivet ja viipaloi ne. Levitä hedelmät kerrokseksi esipaistetulle piirakkapohjalle. Valmista vanukas. Vispaa raaka-aineet sekaisin keskenään, lisää haluamaasi makeutusta suuhusi sopiva määrä. Kaada vanukas hedelmäkerroksen päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 150 ˚C asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä veitsen keskelle vanukasta – vanukas on kypsä, mikäli veitseen ei tartu mitään. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi marjojen, hedelmien ja vaikkapa (kookos-)kermavaahdon kanssa. Piirakka on herkullista niin lämpimänä kuin jäähtyneenäkin.

Muita kesäisiä piirakoita:
Aprikoosipiirakka
Kirsikkafrangipanetorttu
Kirsikka-suklaaganachetorttu
Luumupiirakka
Mansikka-raparperipiirakka
Raparperikeikauskakku
Raparperipiirakka
Vadelmafrangipanetorttu

Kommentit (12)
  1. Terveellisempi marjapiirakka (gluteeniton) | Itseä hellien
    29.10.2019, 16:33

    […] Tai oikeastaan tässä on sovellettu kahta eri piirakkareseptiä kyseisestä blogista, löydät ne tästä ja […]

  2. Paras maidoton vaniljakastike (paleo, raaka) - Pilkettä
    18.10.2017, 17:48

    […] monesti tuskastellut mitä tarjota maidottomana vaihtoehtona piirakoiden ja kakkujen kanssa sen perinteisen vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon sijaan. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *