Luolamamman marjapiirakka

Yksi äitini bravuureista on aina ollut mamman marjapiirakka. Se on hieman muropohjaa muistuttavalla pohjalla varustettu piirakka, jonka täytteeksi voi heittää mitä tahansa marjoja sattuukaan olemaan, ja marjat pedataan rahka- tai kermaviilipohjaiseen täytteeseen. Siinäkin voi soveltaa jääkaapin sisällön antamia rajoitteita, hyvin joustava resepti siis. Äiti oli innokas mustikanpoimija, ja kasvimaan herukkapuskat olivat äärimmäisen tuottoisia, joten voin kertoa että marjapiirakkaa on tullut syötyä melkoisesti. Se on kuitenkin niin hyvä, että siihen oli mahdotonta kyllästyä. Etenkin kun resepti eli joka kerta pikkaisen. Niinpä marjapiirakka kuuluu kesääni vielä nykyäänkin. Maitotuotteet ja viljat on vaihdettu muihin vaihtoehtoihin, joten piirakasta voi nauttia entistä paremmalla ololla ja mielellä. Kiitos äiti, kun kasvatit minut mamman marjapiirakalla. 😉




MARJAPIIRAKKA


Pohja:
75 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
½ dl mantelijauhoa tai jauhettuja auringonkukansiemeniä
1 dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ dl erytritolia (tai muuta makeutusta, esim. sokeria)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
Hieman jauhettua kardemummaa
Hyppysellinen suolaa

Väliin:
½ marjoja (minulla punaherukoita, vadelmia ja mansikoita)

Täyte:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa
1,5 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa
Makeutusta maun, esim. sokeria, erytritolia tai steviaa (minulla nestemäinen vaniljastevia)

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 ˚C asteeseen.
Huuhtele aprikoosit. Puolita hedelmät, poista niistä kivet ja viipaloi ne. Levitä hedelmät kerrokseksi esipaistetulle piirakkapohjalle. Valmista vanukas. Vispaa raaka-aineet sekaisin keskenään, lisää haluamaasi makeutusta suuhusi sopiva määrä. Kaada vanukas hedelmäkerroksen päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 150 ˚C asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä veitsen keskelle vanukasta – vanukas on kypsä, mikäli veitseen ei tartu mitään. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi marjojen, hedelmien ja vaikkapa (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Muita kesäisiä piirakoita:
Aprikoosipiirakka
Kirsikkafrangipanetorttu
Kirsikka-suklaaganachetorttu
Luumupiirakka
Mansikka-raparperipiirakka
Raparperikeikauskakku
Raparperipiirakka
Vadelmafrangipanetorttu

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    ihana! pakko testata. Olen juuri aloitellut vasta paleota ja ihastun aina kaikista vaihtoehdoista. ei tää olekkaan yksitoikkoista.

    • 1.1

      sanoo

      Juu ei todellakaan! Sitä yritänkin blogillani näyttää – vaihtoehtoja löytyy leivonnaisista vaikka mihin gourmetillallisiin. 😉

    • 3.1

      sanoo

      Kiva kuulla, merikukka! Palautteen saaminen on parasta. 🙂 Itse poimin viikonloppuna vadelmia ja mustikoita, ties vaikka seuraavana olisi vuorossa kuningatarpiirakka. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *