Lomakeittiössä kokattua

Yksi ulkomaanmatkojeni kohokohdista on yleensä paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen (ks. Matkustaminen-hakemisto ja LCHF/paleo ja matkustaminen-kirjoitus). Sain kuitenkin todeta hyvin nopeasti että Yhdysvalloissa, tai ainakin tässä osaa niistä, oli vaikea saada ravintolasta gluteenitonta ruokaa. Jopa riisissä ja pavuissa väitettiin olevan gluteenia – joko sitten tietämättömyydestä tai puolivalmisteruokien lisäaineista johtuen, ks. Mikään ei ole aitoa ja kaikessa on gluteenia.

airbnb-aamiainen

IMG_0721 kopioPoikaystävän MacBook Prolta sai luettua nettihesarin ja päivitettyä blogia, ks. Reissaavan bloggaajan kannettava

Onneksi olimme ottaneet majoituksen Airbnb:n kautta ja asunnossamme oli keittiö. Niinpä kokkasimmekin kotona lähes päivittäin. Näin oli helppo saada hyvää ja varmasti gluteenitonta ruokaa, mutta samalla säästimme huomattavasti rahaa, sillä ulkona syöminen San Juanissa osoittautui yllättävän kalliiksi. Ruokalaskumme oli tyypillisesti vähintään 40 dollaria silloinkin kun otimme listan edullisempia vaihtoehtoja ja ruokajuomana oli vain vettä. Menujen hinnat hämäävät, sillä ilmoitetun hinnan päälle tulee vielä reilun 10 prosentin vero sekä tippi, jonka ohjeistetaan olevan vähintään 15 % laskun kokonaissummasta.

Muutamia esimerkkejä lomakeittiöissä kokatuista aterioista:

  • Erilaiset munakokkelit (seassa mm. paprikaa, pinaattia, lehtikaalia, juustoa ja lihaa)
  • Jauhelihakastike ja pasta
  • Lomalaisen frutti di mare-pasta (kaupan mereneläväsäilykkeitä – tonnikalaa, mustekalaa, simpukoita)
  • Pihvit kasvislisukkeilla (erilaisia kasvispaistoksia tai muhennoksia)
  • Burgerit (gluteenitonta leipää tai sämpylä, pihvi, juustoa ja avokadoa
  • Juustoilta (kolme tai neljä eri juustoa, jos haluaa myös ilmakuivattua kinkkua, salamia etc., lisukkeeksi hedelmiä tai viikunahilloa)
  • Hedelmäsalaatti (saarella on ihanat hedelmät, mm. papaija, ananas ja mango maistuivat)

puerto-rico-aamiainen

IMG_0915

airbnb-juustoilta

Rakastan kiireettömiä aamuja, ja aamiainen taitaa oikeastaan olla lempiateriani (vaikka kaikki syöminen onkin tietenkin kivaa). Niinpä panostan niihin aina mielelläni, ja kun aikaa keittiössä puuhasteluun on, muistuttaa aamiaiseni enemmän brunssia kuin aamiaista. Aamiaisena meni yleensä munakokkelia vaihtelevilla lisillä ja muroja (Cheeriosit ovat gluteenittomia, puhtaasta kaurasta, ja Nature’s  Path-merkiltä löytyy erilaisia muroja – maissihiutaleisiin ja riisimuroihin tungetaan usein ohramallassuutetta, joten keliaakikon on syytä olla tarkkana) tai chiavanukasta. Poikaystävä ihastui täällä Silk-merkkiseen vaniljalla maustettuun kookosmaitojuomaan, joka toimi hyvin murojen kanssa ja kahvin seassa. Raejuustoa tuli syötyä useasti, ja pidimme tosiaan myös juusto- ja leikkeleiltoja. Avokadoa meni melkein joka päivä. 😉

IMG_0918

puerto-rico-mangoPoikaystävästä kuoriutui mangotaiteilija

Ruokaostokset teimme yleensä kävelymatkan päässä olleessa SuperMax De Diegossa (114 Av. De Diego), jossa oli hyvät valikoimat kasviksia, hedelmiä, lihaa ja maitotuotteita. Kaupasta löytyi myös hyvin gluteenittomia tuotteita, kuten pastaa, leipää ja Nature’s Pathin tuotteita. Kannattaa tsekata pakasteosasto! Kaikista eniten alueen ruokakaupoista minua puhutteli Freshmart (1310 Asford Avenue), josta löytyi hyvin luomua, gluteenitonta ja paleoruokavalioon sopivaa – ties mitä herkkua kaakaolla maustetusta mantelivoista vuohenmaitojäätelöön. Itse ostin sieltä muun muassa niittykefiiriä eli grass fed-kefiiriä, lue lisää täältä.

puerto-rico-avokadoSuperMax De Diegon avokadot

Viinit olivat täällä ainakin Suomen hinnoissa – melkeinpä kalliimpia. Edullisimmat viinit taisivat tulla Kaliforniasta, mutta onhan se toki Eurooppaa lähempänä. SuperMax De Diegon yläkerrasta löytyy hyvin varustettu alkoholimyymälä. Sieltä löytyi mm. hyvin kuivaa, pelkästä omenamehusta tehtyä Harpoon’s siideriä. Jos juomapuoli kiinnostaa, kurkkaa myös Drinkkikoulu Casa Bacardilla.

puerto-rico-siideri

IMG_0917En voi ohittaa pistaasijäätelöä

Puerto Ricon-loman kirjoitukset:
Drinkkikoulu Casa Bacardilla
Mikään ei ole aitoa ja kaikessa on gluteenia
Reissaavan bloggaajan kannettava
Pitkä matka Turusta Karibialle
Perjantaina Puerto Ricoon
Viikonloppu, joka hymyilyttää vieläkin

Ei kommentteja.

Trackbacks

  1. […] törmäsin juuri tuohon lipsumisongelmaan, herkullista hedelmää tuntui menevän hukkaan. Sitten Puerto Ricon lomallamme poikaystäväni opetti minulle uuden, loistavan tavan käsitellä mangoa. Tässä se tulee. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *