LCHF/paleo ja matkustaminen

Kesäisin reissaaminen vetää monia, ja joku on joskus väittänyt, että ulkona syöminen ja matkustaminen ovat mahdottomia viljoja välttävälle, etenkään jos ei riisi eikä perunakaan maistu. Pöh, sanon minä. Oman kokemukseni mukaan ongelman saa aikaiseksi ehkä korvien välissä, ei se oikeasti ole vaikeaa. Tärkeintä on olla rennoin mielin ja stressaamatta turhasta. 🙂 Itse olen gluteenin ja viljojen suhteen ehdoton. Lehmänmaitoa pyrin voita lukuunottamatta tällä hetkellä välttämään (ks. So long, rahka!), mutta reissussa menen sen suhteen rennommin. Kukin tyylillään. 😉

Lentokoneessa matkustaminen

Lentokoneiden ruokien varaan ei kannata laskea. Annokset ovat minimaalisia, ja harvoin niin herkullisiakaan. Itse olen pakannut lennoille mukaan mm. grillibroileria, juustoa, keitettyjä kananmunia, salamitankoja, kuivalihaa, pähkinöitä ja tummaa suklaata, kasvispuolta saa täydennettyä esimerkiksi kirsikkatomaateilla, porkkanoilla, omenilla ja muilla hedelmillä. Olen myös monesti ostanut jostain lentokentän kahvilasta take away-salaattiannoksen ja täydentänyt sitä omilla mukaan otetuilla herkuillani. Toimii, täyttää ja maistuu. 🙂 Lisää vinkkejä voi lukea Reissunpäivän ruokailut-kirjoituksesta.

19aamiainenEräät lentokone-eväät tai aamiainen

lchf-matkustaminen1
Amsterdamin lentokenttäkahvilan kalkkunacaesar, lisäksi 70 % tummaa suklaata. Sain hyvitysseteleitä lennonvaihdosta ja niiden turvin söin kaksi salaattia – sillä tavalla siitä tulikin tarpeeksi täyttävä. 😉

Aamiaiset

Hotelliaamiaiset tarjoavat yleensä loistavan tankkaamisen mahdollisuuden; munia, pekonia, juustoja, leikkeleitä, kasviksia, jogurttia, marjoja… Ei mitään aamupalaa, vaan aamuateria. Sillä jaksaa pitkälle päivään vaikka tarpoisi kaupungin halki. Jos hotellissa on pikkukeittiö, tai edes jääkaappi, ei aamiainen myöskään tuota mitään ongelmia. Joka maasta löytää yleensä perustarpeet. Me olemme useasti ostaneet reissuillamme hotellille kananmunia, pekonia, juustoa, rasvaista jogurttia ja tuoreita marjoja. Pikakahvi menee lomalla ja päivällä voi täydentää kahvivajettaan muiden ruokailujen yhteydessä ravintoloissa. 😉

lchf-matkustaminen2
Belgialaisen hotellin aamiainen: munakokkelia, juustoja, brietä makkaroita, leikkelettä, paksua jogurttia ja kasviksia.

tukholma1Ruotsinlaivan aamiaisbuffet, raejuusto-jogurttivuoren alle olen haudannut marjoja ja pähkinöitä.

Ravintolat

Ravintoloissa salaatit ovat yleensä helppo valinta, mutta ne eivät suinkaan ole ainoita vaihtoehtoja. Huomio kannattaa kiinnittää kana-, liha- ja kalalistoihin. Yleensä listalta löytyy suoraan lisukkeita myöten sopivia vaihtoehtoja, mutta itse olen onnistunut aina vaihtamaan ongelmitta lisukeranskalaiset tai riisin salaattiin tai kasviksiin. Rohkeasti siis vaan kyselemään ja positiivinen asenne kehään. Hollannissa eräässä kahvilassa tarjottiin kinkku-/pekoni-/juusto-leipää kahdella tai kolmella paistetulla kananmunalla. Kysyin, voisinko saada annoksen ilman leipää ja sain mitä herkullisimman pekoni-paprikamunakkaan. Tästä löytyy lisää hyviä esimerkkejä viime kesäiseltä Budapestin matkalta. Jos ravintolassa tuntee tarvetta esittää selityksiä niin voi vedota keliakiaan, vilja- tai maitoallergiaan, mutta ketäpä se kiinnostaa…  Grillatut vaihtoehdot (liha, kala, kasvikset) ovat usein turvallisia, sillä niihin tungetaan harvoin mitään leivityksiä tai muuta ylimääräistä. Buffeteista löytää tietenkin aina jotain, mutta itse en ole turvautunut niihin ulkomailla (buffetmuotoinen aamiainen yleensä riittää tyydyttämään päivän buffetkiintiön ;)).
Myös ruokapaikkoja etsiessä kannattaa olla avoimin mielin ja kurkkia menuja rohkeasti. Pitseriasta tai italialaisesta saa muutakin kuin pitsaa.

budapest7Maassa maan tavalla: Budapestissä unkarilaista lihapataa, lisukkeeksi nuudelien sijaan salaattia.

budapest5
Ankankoipia ja haudutettua punakaalia – yksi parhaimmista ravintola-annoksista ikinä!

Kirjoituksiani kaupunkilomista:
Ribsejä Brysselissä
Äiti ja tyttäret Tukholmassa
Herkuttelua Budapestissä

Olen lomaillut myös mm. Intiassa ja Egyptissä ilman että ruokavalio olisi tuottanut ongelmia. Eniten vaihtoehtoja joutui yllättäen hakemaan Hollannissa, jonka kansallisruoka tuntuu olevan leipä, mutta kyllä sielläkin selvittiin. 😉

Päivittyvä lista matkakokemuksistani ruokajutut sisältäen löytyy Matkustaminen-hakemistosta. 😉

Lisäksi olin syksyn vaihdossa Hollannissa. Siitä voi lukea lisää kurkkaamalla Tekemistä ja nähtävää Utrechtissa-kirjoitukseni, jonne kokosin runsaasti ruokapaikkavinkkejä ja esimerkkejä ruokavalion noudattamisesta ulkona syötäessä. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (5)
  1. Lomakeittiössä kokattua - Kauneus & Terveys -blogit
    28.1.2017, 11:24

    […] kohokohdista on yleensä paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen (ks. Matkustaminen-hakemisto ja LCHF/paleo ja matkustaminen-kirjoitus). Sain kuitenkin todeta hyvin nopeasti että Yhdysvalloissa, tai ainakin tässä osaa […]

  2. Ruokaa ja juomaa Samoksella - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 17:01

    […] kirjoituksia matkustamisesta: Mama’s Kitchen – Votsalakian helmi Samos kutsuu! LCHF/paleo ja matkustaminen Hollannissa vaihdossa Ribsejä Brysselissä Äiti ja tyttäret Tukholmassa Herkuttelua […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *