Hauska ja gluteeniton laskiaispullakakku
Laskiainen lähestyy, eikä se ole mitään ilman pullaa! Tämän vuotinen pullani onkin itseasiassa laskiaspullakakku, ja se sai täytteekseen mantelimassaa, vadelmachiahilloa ja kermarahkaa. Itse olen lapsesta saakka rakastanut mantelimassaa, joten jos on pakko tehdä se kuuluisa valinta mantelin ja hillon välillä, otan mantelin. Jos mennään hillolla, sen kuuluu olla nimenomaan vadelma, ei mansikka, mutta mielipiteitähän on monia. 😉 Lisäksi itse pidän kermavaahtoa parempana täytteenä kermarahkaa. Laskiaspulla onnistuu tosin myös maidottomana, sillä kookoskermavaahto on myös herkullinen täytevaihtoehto. Niin monia mahdollisuuksia täyttää pulla! Mikä on sinun suosikkisi?
Tämä gluteeniton laskiaispullakakku on myös viljaton, vähähiilihydraattinen ja tarvittaessa myös paleoruokavalioon sopiva sekä maidoton. 😉
PS. Kurkkaa myös pikalaskiaispullan resepti sekä Laskiaispullabattle-kirjoitus, jossa oli kaksi pullareseptiä. Kaikki viljattomia ja vähähiilihydraattisia. 😉
Gluteeniton laskiaispullakakku
Pulla:
- 4 suurta kananmunaa
- 1 dl sokeria tai erytritolia (tai muuta haluamaasi makeutusta, kidemäisistä syntyy paras vaahto)
- 50 g voita tai ½ dl kookosöljyä
- 1 dl kermaa tai kookoskermaa
- 1 dl kookosjauhoa
- 2 rkl psylliumia
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- Hyppysellinen suolaa
- Kananmunaa tai keltuaista voiteluun
Sulata voi. Vatkaa munat ja makeutus kuohkeaksi vaahdoksi (sokerilla tulee paras vaahto, mutta myös steviatipat ja muu makeutus toimii). Lisää voisula ja kerma munavaahtoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita ne munavaahdon joukkoon. Anna taikinan turvota noin 5-10 minuuttia ja muotoile siitä sitten iso pulla kostein käsin. Valmis pulla on suunnilleen saman kokoinen kuin taikinakin. Riko muna tai keltuainen lasissa ja sivele sitä sudilla pullien päälle. Paista uunissa 175 ˚C asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes pulla on kauniin värinen. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
Mantelimassa:
- 2,5 dl (100 g) mantelijauhoa
- 1 kananmunanvalkuainen
- 2 rkl erytritolia tai sokeria
- 1-2 rkl kermaa (tai kookoskermaa, ohje alla)
- Muutama tippa karvasmanteliaromia
Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Lisää kermaa, jos massa jää liian kuivaksi.
Vadelmachiahillo:
- 200 g pakastevadelmia
- 2 rkl chiansiemeniä
- Hunajaa, steviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan
Kiehauta vadelmat kattilassa. Lisää makeutusta makusi mukaan kun marjoista alkaa irrota nestettä. Tarkista makeus ja lisää sitten chiansiemenet. Sekoita ne hyvin marjojen joukkoon. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Säilytä ylimääräinen hillo jääkaapissa.
Kermarahka, maidoton vaihtoehto kookoskermavaahto:
- 1 dl kuohukermaa
- ½ prk (125 g) maitorahkaa
- ½ tl vaniljauutetta
- Hunajaa, steviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan
Ks. Ohjeet kookoskermavaahtoon TÄÄLTÄ
Vaahdota kerma, mausta se vaniljalla ja lisää suuhusi sopiva määrä makeutusta. Kääntele maitorahka kermavaahdon joukkoon. Tarkista maut.
Kakun kokoaminen:
Leikkaa jäähtynyt pulla kahdeksi keskeltä kahtia kahdeksi yhtä paksuksi levyksi. Minä tein mantelimassasta kerroksen pohjan päälle ja vadelmahillon levitin pullan hatun leikkuupinnalle. Väliin kermarahkaa.
Gluteeniton laskiaispullakakku maistuu parhaalta rapsakkana talviaamuna tai ulkoilun jälkeen. Maukkaita hetkiä! 🙂
Seuraa blogia:
[…] laskiaispullat (ihanan pehmeä koostumus!) Laskiaispullakakku (gluteeniton, VHH) Kardemummapullat (gluteeniton, vähähiilihydraattinen eli HH) Minuutin […]
Tätä pitää kokeilla!!
Suosittelen lämpimästi! On herkkua. 😉