Laskiaispullabattle (LCHF)
Vaikka viljat eivät kuulu ruokavaliooni, niin ei ole Runebergin päivää ilman runebergintorttua, eikä laskiaista ilman laskiaispullaa. Olin viime vuonna pullareseptin kehittelyn kanssa vähän myöhään liikkeellä. Pilottipulla (kuvassa) ei onnistunut ihan niin kuin piti, joten turvauduin minuutissa valmiiseen mikropullaan. Pikapulla on oikein hyvä (kannattaa kokeilla kun pullanhimo iskee äkisti!), mutta päätin kuitenkin testailla tänä vuonna vähän muitakin vaihtoehtoja. Otin testiin peräti kaksi löytämääni pullareseptiä – LCHF Gourmetin kardemummapullat, sekä Erikas LCHF-blogin pullat leivontaproteiinilla. Kardemummapullien resepti oli miellyttävän yksinkertainen, ja se kuullosti mututuntumalta toimivalta. Proteiinipullia päädyin kokeilemaan, koska ne olivat kovin nättejä kuvassa ja näin niissä tilaisuuden kaapissa lojuvan proteiinijauheen kuluttamiseen. Proteiinijauhetta näkee käytettävän viljattomissa leivonnaisissa aika usein, mutta tämä on nyt ensimmäinen kerta kun minä testasin sitä siihen tarkoitukseen. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty nimenomaan leivontaan tarkoitettua proteiinia, mutta minä päätin testata ihan perusheraproteiinijauhetta. Se toimii oikein hyvin esimerkiksi smoothieissa ja ”puuroissa”, mutta sitä tulee silti käytettyä turhan harvoin. Ei siis haittaisi jos se toimisi leivonnassakin. Käyttämäni heraproteiini on makeuttamatonta, mutta siinä on hiven vaniljaa. Se ei kuitenkaan maistunut läpi, ja vanilja nyt sopii muutenkin leivontaan. En tiedä vaikuttaisiko “oikea” leivontaproteiini jotenkin koostumukseen – jos joku tietää niin kertokaa. 😉
Kummatkin pullat olivat helppoja muotoilla kostein käsin, ja niistä tuli kauniin värisiä. Kardemummapullat pitivät muotonsa paremmin. Proteiinipullat levisivät uunissa enemmän, ja jäivät hieman matalammiksi (muttei liian). Proteiinipullien pinta myös halkeili hieman, siinä missä kardemumapullien pinta pysyi tasaisena. Kardemummapullat olivat suht tanakoita, ruokaisia ja hieman sämpylämäisiä. Niiden maku oli oikein hyvä. Proteiinipullien koostumuksessa oli enemmän ilmaa, mutta nekin olivat yllättävän tanakoita. Kummatkaan pullat eivät siis olleet pullamaista höttöä. 😛 Maku oli näissäkin hyvä, ja tuorejuuston ansiosta ehkä jotenkin ruokaisampi. Kummatkin pullat olivat mielestäni hyviä ja maukkaita, mutta kardemummapullat kohosivat ehkä lemppareiksi. Kumpiakin voisin tehdä kyllä uudestaan. 🙂 Valitse siis mielesi mukaan kumman kokeilu houkuttaa tai kumpiin löytyy helpommin raaka-aineet. Ja tosiaan, muistakaa myös minuutin mikropulla! 😉
Pullan täyttäminenhän on makuasia, joten listaan tässä nyt useampia esimerkkejä. Itselläni pullan väliin kuuluu poikkeuksetta mantelimassa ja kermarahka, lisänä vaihdellen vadelma-chiahilloa tai mansikoita pakkasesta. Chiansiemenet ovat osoittautuneet oivalliseksi keinoksi keitellä itse paksua hilloa ilman sokeria. Ne eivät maistu miltään, mutta sitovat itseensä hyvin paljon kosteutta. Vadelma-chiahillo toimi hyvin runebergintorttujen kanssa, ja appelsiini-marjachiahillo oli erinomaista juustokakun päällä. 😉
Täytteitä:
- Mantelimassa
- Chiahillo (kts. marja-chiahillo ja vadelma-chiahillo)
- Vähäsokerinen hillo (esimerkiksi. Den Gamle Fabrik)
- Tuoreet tai pakastemarjat
- Kermarahka
- Kermavaahto
Itse rakastan mantelimassaa. Omatekoinen onkin parasta, sillä siinä karvasmantelin ja makeuden saa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Mantelimassan reseptin kirjoittelin jo aiemmin Pikalaskiaiaispulla mantelimassalla-postauksessani, mutta pistetään vielä päivitetty versio. 😉
MANTELIMASSA
- 2 dl mantelijauhoa
- 1 kananmunanvalkuainen
- Muutama tippa karvasmanteliesanssia
- Hieman sitruunamehua
- Makeutusta (esim. muutama tippa nestemäistä steviaa)
Sekoita ainekset keskenään ja säilytä jääkaapissa. Keltuaisen voi käyttää pullien voiteluun tai esimerkiksi majoneesiin! 😉
KARDEMUMMAPULLAT
4 suurta tai 8 keskikokoista pullaa
- 4 suurta kananmunaa
- 1 dl erytritolia
- 50 g voita
- 1 dl kermaa
- 1 dl kookosjauhoa
- 2 rkl psylliumia
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- Hyppysellinen suolaa
- Kananmunaa tai keltuaista voiteluun
Sulata voi. Vatkaa munat ja erytritoli kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voisula ja kerma munavaahtoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita ne munavaahdon joukkoon. Anna taikinan turvota noin 5-10 minuuttia ja muotoile siitä sitten pullia kostein käsin. Riko muna tai keltuainen lasissa ja sivele sitä sudilla pullien päälle. Paista uunissa 175 ˚C asteessa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä.
PROTEIINIPULLAT
8 suurta pullaa
- 4 kananmunaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 100 g voita
- 1-1,5 dl erytritolia
- 2 dl (100 g) mantelijauhoa
- ½ dl kookosjauhoa
- 1 dl heraproteiinijauhetta
- 3 rkl psylliumia
- 2 tl leivinjauhetta
- ½ rkl jauhettua kardemummaa
- Hyppysellinen suolaa
- Kananmunaa tai keltuainen voiteluun
Sulata voi. Vatkaa munat ja erytritoli kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa munat vaahdoksi ja lisää voiseos vaahdon joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne sitten munaseokseen samalla sekoittaen. Anna taikinan turvota vähintään 15 minuuttia. Muotoile taikinasta kosteilla käsillä kahdeksan pyöreää pullaa. Riko yksi muna lasiin ja vatkaa sen rakenne rikki. Sudi kananmunaa ohuelti pullien päälle. Paista pullia uunissa 175 ˚C asteessa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä.
Toivottavasti tästä oli nyt iloa ja apua jonkun laskiaiseen. Kuulen mielelläni mielipiteitä pullista! Etenkin jos joku ehtii testaamaan useampaa versiota, niin olisi kiva kuulla vertailua. 🙂
[…] pimein ja leivottua itse omat gluteenittomat laskiaispullat. Blogissa on ollut vuosien varrella pari vähähiilihydrattista pullareseptiä ja mikrossa syntyvä pikalaskiaispulla, mutta tällä kertaa päädyin varioimaan hieman tällä […]
[…] Kurkkaa myös pikalaskiaispullan resepti sekä Laskiaispullabattle-kirjoitus, jossa oli kaksi pullareseptiä. […]