Lanttulaatikko, jäädytetty suklaamoussekakku ja muut joulupöydän herkut
Eilen tuli herkuteltua erinomainen jouluillallinen poikaystäväni perheen kanssa. Helpotimme isäntäväen kokkaustaakkaa (ja minun viljattoman ja gluteenittoman ruokavalioni aiheuttamaa päänvaivaa) valmistamalla itse lanttulaatikkoa ja jäädytettyä suklaamoussekakkua jälkiruoaksi. Lanttulaatikon resepti oli karppaus.infon foorumilta löytynyt Camillan mamman lanttulaatikko. Poikaystäväni toteutti lanttulaatikon, ja siitä tuli todella hyvää – onneksi tuli tehtyä tuplasatsi! Uskon että se jää joulupöydän vakioksi. 🙂
Jäädytetty suklaamoussekakku tuli bongattua ihan Pirkan joulukuun reseptilehtisestä. Nigellan joulusuklaakakku olisi myös ollut oiva vaihtoehto, mutta sen tekemisestä oli niin vähän aikaa että piti testata jotain muuta. Kummatkin kakut kannattaa pitää mielessä ensi joulua varten – ja jo ennen sitä. 😉
LANTTULAATIKKO
1 laatikko
1 kg lanttua
50 g voita
Suolaa
Ripaus valkopippuria
Kuori ja pilko lantut. Keitä lanttukuutiot pehmeiksi, kaada ylimääräinen vesi pois ja soseuta lantut. Lisää voi ja mausta sose suolalla ja valkopippurilla. Siirrä sose voideltuun uunivuokaan, tasoita pinta ja lisää pinnalle vielä halutessasi voinokareita. Hauduta laatikkoa 75 ˚C asteessa yön yli. Nosta uunin lämpötila lopuksi 200 ˚C asteeseen ja paista kunnes laatikon pinta on saanut kauniin värin.
Lanttu soseutettiin oikein perinteisin menetelmin.
Toinen laatikoista koristeltiin hienolla talvimaisemalla. 😉
JÄÄDYTETTY SUKLAAMOUSSEKAKKU
Pohja:
125 g hasselpähkinärouhetta tai -jauhoa
3 kananmunanvalkuaista
1,5 dl sokeria tai erytritolia
Täyte:
3 kananmunaa
150 g tummaa suklaata (väh. 70 %)
1 rkl kahvia
1 rkl lakkalikööriä, sitruslikööriä, konjakkia tai sitruunamehua
Koristelu:
50 g tummaa suklaata lastuina
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja voitele vuoan reunat. Jauha pähkinärouhe hienoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää erytritoli/sokeri samalla sekoittaen. Kääntele joukkoon lopuksi pähkinäjauhe. Levitä seos vuotaan ja paista uunissa 175 ˚C asteessa noin 35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki. Irroita se sitten vuoasta ja anna sen jäähtyä loppuun ritilällä. Pese ja kuivaa vuoka, ja peitä sen pohja uudella leivinpaperilla. Valmista täyte. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sulata suklaa kattilassa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Anna suklaan jäähtyä hieman. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset, likööri ja kahvi sulan suklaan sekaan. Kääntele suklaaseos valkuaisvaahtoon. Vaahdota kerma puhtaassa kulhossa. Kääntele kermavaahto suklaavaahdon sekaan. Irrota pähkinämarenkipohja leivinpaperista ja siirrä se takaisin irtopohjavuokaan. Kaada suklaamousse pohjan päälle, tasoita pinta, peitä vuoka foliolla ja siirrä pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi. Ota kakku huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen tarjoamista ja koritsele suklaalastuilla. Kakkua voi myös säilyttää pakkasessa ja leikata siitä aina vain tarvittavan määrän paloja.
Ohjeessa kehuttiin että kakku leikkaantuu helposti myös jäisenä, mutta kyllä se aika kovaa oli. Myös reseptin 20 minuuttia ennen tarjoamista huoneenlämpöön-ohje on vähän tiukka, suosittelisin ainakin puolta tuntia. Minä en meinannut malttaa odottaa kakun pehmenemistä kunnolla ja maistelin varsin jäistä kakkua – hyvää se kyllä oli niinkin – mutta suussa sulavaa sulempana. 😉
Moussekerroksesta tuli yllättävän ohut suhteessa pohjan pakksuuteen, mutta niin se oikeastaan oli Pirkan ruokalehtisen kuvassakin, ja määrä tuntui loppupeleissä oikein sopivalta. Hämmästyin myös kun minä koin tarpeelliseksi lisätä mousseen vielä hieman makeutta. Minä olen yleensä aina tyyliin puolittamassa reseptien sokerimäärät, mutta tällä kertaa näin. 😛 Lakkaliköörinkäyttö oli oma keksintö – ajattelimme sen sopivan talviseen (not so talvinen tänä vuonna) Suomeen. Sen maku jäi kyllä vähän suklaan ja kahvin alle piiloon, ensi kerralla enemmän.
Kakku ennen jäädytystä ja sen jälkeen
Mukana oli tietenkin myös muut ihanat jouluherkut. Kinkkua olin himoinnut jo pari päivää, ja se olikin herkullista. Lisäksi löytyi muita suosikkejani: kaloja, maitojuustoa, sienisalaattia ja waldorfinsalaattia.
Vuosittain päivittyvä reseptilista jouluruoista löytyy täältä! 😉
[…] Hartaudella hautunut lanttulaatikko ja […]
[…] joulukattauksessani lanttulaatikko on tätä nykyä aivan ehdoton juttu. Se ei todellakaan ole ollut sitä aina, mutta viime vuonna […]