Lammasta Rogan Josh ja mango-kardemummalassia

Joulukuun ruokahaastetta emännöivä Ruokasurffausta-blogi valitsi aiheeksi minulle mieleisen intialaisen ruoan. Kyseinen maa on minulla lähellä sydäntä – olen käynyt siellä useampaan otteeseen niin perheen kanssa kuin muussakin seurassa, ja Goa on edelleen yksi mieli matkakohteitani. Rakastan intialaista ruokaa, ja meidän perheen ”kotiruoka” on näiden matkojen ansiosta ollut aina varsin intialaishenkistä – maustevarastot on täydennetty joka reissulla. Etenkin intialaiset kasvisruoat ovat herkullisia ja mietin pitkään josko kokkaisin jotain paneer-ruokaa, mutta päädyinkin rohkeana kokeilemaan minulle uutta lammaspataa.  Rogan josh on kashmiriläinen resepti. Googlailin erilaisia reseptejä, ja tässä on nyt mash up kaikesta näkemästäni mukailtuna kaapista löytyneisiin mausteisiin sopivaksi. 🙂

18lammas4
Mausteet ovat intialaisen keittiön sydän

Intialaisesta keittiöstä mieleen tulee myös väistämättä lassi. Lassi on intialainen jogurttijuoma, jota valmistetaan sekä suolaisena että makeana. Siinä on jogurttia, jääpaloja tai maitoa, mausteita ja mahdollisesti myös hedelmiä. Se sopii niin aamiaiseksi, välipalaksi, lisukkeeksi kuin jälkiruoaksi mausteista riippuen. Mango- ja banaanilassi olivat minun ja siskoni suosikkeja. Päivitin mangolassia lisäämällä siihen mausteeksi hieman kardemummaa. 🙂

Haasteen äänestysaika on 25.-29.12.13, yritän vielä muistaa muistuttaa asiasta blogissani. 😉

18lammas1

LAMMASTA ROGAN JOSH

1 kg luutonta lampaanlapaa
Suolaa
3 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3-5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
5 vihreää kardemummaa
1 kanelitanko
5 kokonaista neilikkaa
1,5 rkl madras currya
1 tl kurkumaa
Cayennepippuria
2 laakerinlehteä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2,5 dl turkkilaista jogurttia
0,5 l vettä tai lihalientä (esim. pulled porkista jäänyttä!)
Voita tai kookosöljyä paistamiseen
Tuoretta korianteria tarjoiluun

Poista lampaasta ylimääräiset rasvat, kuutioi lammas, hiero paloihin suolaa ja ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista.
Kuumenna voi tai öljy pannulla. Ruskista lihat (tarvittaessa erissä). Siirrä lihat pataan odottamaan. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet kuullottele niitä hetki pannulla. Lisää raastettu inkivääri sekä muut mausteet ja jatka kuullottelua muutama minuutti. Varo polttamasta mausteita. Lisää tomaattimurska, jogurtti ja lihaliemi (minä käytin pulled porkin lientä) tai vesi. Kiehauta, ja tarkista maut ja suolaisuus. Kaada kastike pataan lihojen päälle ja sekoita. Kiehauta pata, ja kypsennä sitä 150 ˚C asteessa 1,5-2 tuntia. Poista laakerinlehdet ja muut isot mauset ennen tarjoilua (mikäli ne löytyvät helposti) ja ripottele päälle tuoretta korianteria. Tarjoa haluamasi (kasvis-)lisukkeen kanssa. Minä nautin rogan joshini keitettyjen ruusukaalien kanssa.

Madras curry on peruscurrya tulisempi mausteseos, jossa on korianteria, kurkumaa, sinappia, chiliä, bengal gramia (musta kikherne), kuminaa, sarviapilaa, mustapippuria, valkosipulia ja fenkolia.

18mango-kardemummalassi

MANGO-KARDEMUMMALASSI
2-3 annosta

1 kypsä mango
4 dl turkkilaista jogurttia
2 dl maitoa tai piimää
½-1 tl jauhettua kardemummaa

Kuori ja pilko mango. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada lassi laseihin. Tarjoa heti tai nosta jääkaappiin jäähtymään.

Minä käytin lassiin tällä kertaa piimää, ja siitä tulikin todella hyvää! Taidan suosia piimää jatkossakin. 😉

Lisää intialaisia ja aasialaisia ruokia:
Butter Chicken Tandoori
Intialaista lohta, parsakaalia ja aiolia
Kanaa punaisessa kookos-currykastikkeessa
Kookos-lohicurry
Seesami-inkiväärimarinoitu broileri

Makeat:
Kanelinen kookoosvanukas uunissa (coconut custard pudding)
Ruusuinen kardemumma-kookosvanukas

Lisää karitsa- ja lammasreseptejä sekä patoja löytyy Pääruoat-reseptihakemistosta. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (28)
  1. Karitsanpotkia ja raparperia - Pilkettä
    10.6.2017, 13:40

    […] Samankaltaisia reseptejä: Kahvilla maustettu lampaanpotka Marokkolaiset karitsanpotkat sahramilla ja hedelmillä Kreikkalainen tomaatti-oliivilammas ja melitzanosalata Lammaskoftat, minttuaioli ja pistaasi-päärynäsalaatti Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla Salvia-sitruunamarinoitu lampaanpaisti Lammasta Rogan Josh ja mango-kardemummalassia […]

  2. Raikas jugurttijuoma mangolassi - Pilkettä
    13.4.2017, 17:24

    […] Voit käyttää juoman maustamiseen myös kardemummaa, joka on yksi […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *