Lammaskoftat, minttuaioli ja pistaasi-päärynäsalaatti

Namnamnam. Viime launtain illalliselta ei kyllä puuttunut makua. Herkullisen illallisen odotus alkoi jo Turun reissua suunnitellessa (ks. 5 parasta asiaa kotona), mutta kun kauppaanlähtöaika alkoi lähestyä, ei kummankaan päässä ollut juuri ideoita saatikka huutavia mielitekoja. Mikron päällä lojuu pino pääasiallisesti Hesarista kerättyjä reseptejä, ja sieltä löytyi sitten pelastus: lammaskoftat. Mies otti vastuun pullista, ja minä lupasin koittaa keksiä jonkun vähän spesiaalimman salaatin. Kahmin kärryyn vähän sitä sun tätä, ja lopputuloksena oli oikein maukas pistaasi-päärynäsalaatti. Ekstrajujuna paistoin päärynäsiivuja vielä hieman voissa ja maustoin kanelilla – maut toimivat koftien kanssa erinomaisesti. Kokonaisuuden kruunasi kotitekoinen minttu-aioli, joka oli oikein pirteä lisä. Näitä tehdään toistekin. 🙂

Muita oivallisia lisukkeita koftille olisivat myös savuvalkosipulimajoneesi, tsatsiki tai granaattiomena-minttujogurtti.

2812lammaskoftat

LAMMASKOFTA

2 valkosipulinkynttä
3 rkl pinjansiemeniä
400 g karitsanjauhelihaa
½ tl kuivattua chiliä
½ tl kanelia
1 tl raastettua muskottipähkinää
1 tl suolaa
½ dl hienonnettua minttua
Voita paistamiseen

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä. Hienonna siemenet veitsellä. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin soikeita lihapyöryköitä. Kuumenna voi pannulla ja paista lihapullat kypsiksi pannua ravistellen ja pullia käännellen noin 8-10 minuuttia. Tee paistaminen tarvittaessa erissä. Tarjoile pyörykät minttu-aiolin ja pistaasi-päärynäsalaatin kanssa.

Koftien maustamisessa saa ensi kerralla olla vähän reippaampikin, etenkin mintun voisi vaikka tuplata. 😉

Lisää karitsa- ja lammasreseptejä reseptihakemistosta.

15minttuaioli

MINTTUAIOLI

1 keltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
½ rkl dijon-sinappia
¼-½ ruukkua tuoretta minttua
Suolaa
Mustapippuria

HUOM: Kaikkien raaka-aineiden tulee olla huoneenlämöisiä.
Sekoita keltuainen, valkoviinietikka ja mausteet keskenään. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja rupea kaatamaan öljyä vähitellen, ohuena norona, sekoittaen samalla. Pidä sekoitin aluksi aivan kulhon pohjalla. Kun koostumus alkaa muistuttaa majoneesia, voit liikutella sekoitinta vapaammin.

Muita majoneesejä:
Aioli
Piparjuurimajoneesi
Rakuunamajoneesi – ”paleobéarnaise”
Savuvalkosipulimajoneesi

PISTAASI-PÄÄRYNÄSALAATTI

1 pkt (70 g) rucolaa
1 pkt (70 g) babypinaattia
1 pkt (250 g) kirsikkatomaatteja1 päärynä
KaneliaVoita½ ps (n. 60 g) paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitäBalsamicoa
Oliiviöljyä

Huuhtele ja valuta rucola ja pinaatti. Siivuta päärynä ohuiksi viipaleiksi ja paista viipaleet voissa molemmin puolin, mausta paiston aikana kanelilla ja nosta lautaselle jäähtymään. Puolita kirsikkatomaatit. Sekoita rucola, pinaatti ja tomaatit keskenän ja levitä ne tarjoiluastian pohjalle. Lisää päälle päärynäsiivut. Kuori pistaasipähkinät ja rouhi niitä veitsellä tai morttelissa hieman pienemmäksi. Lorauta salaatin päälle balsamicoa ja hieman oliiviöjyäja ripottele pistaasipähkinät pinnalle.

Samankaltaisia reseptejä:
Avokado-kaalisalaatti korianterilla
Hedelmäinen salaatti melonilla ja herneenversoilla
Paahdettu kurpitsasalaatti pekaanipähkinöillä
Pähkinäinen omena-sellerisalaatti (vuohenjuustolla tai ilman)

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Ihanan mausteinen ateria. Hyvä idea tuo aiolin maustaminen mintulla. Salaatti vaikuttaa tosi herkulliselta.:)

  2. 3

    sanoo

    Ah, kuulostaapa herkulle tuo minttuaioli! Ja muut herkut kans, ollut kyllä varmasti hyvä yhdistelmä 🙂

  3. 4

    sanoo

    Joo tämä oli sellainen ateria että kaikki komponentit maistuivat jo sellaisenaan, ja sitten niitä sekoittamalla sai aikaan aina vain uusia, toimivia makuyhdistelmiä. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *