Kylmäsavulohi-lehtikaalisalaatti tahinikastikkeella

Lehtikaali on ollut jo pitkään maistettavien listallani (kyllä, se on raaka-aineena minulle aivan vieras), mutta Suomessa sen saatavuus on vähän niin ja näin, ja hintakin on saanut opiskelijan valitsemaan aina jotain muuta. Täällä Hollannissa olosuhteet ovat kuitenkin suotuisammat, ja päädyin viimein ostamaan lehtikaalia. Minun on myös jo pidempään tehnyt mieli tahinia. Tahini on ihanaa. Se on siis maukas, seesaminsiemenistä tehty tahna, ja sitä käytetään paljon mm. Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä, Kreikassa ja Turkissa. Minulla ei ollut mielessä mitään erityistä lehtikaalin valmistamiseen, joten päätin käyttää hyväksi tilaisuuden testailla tahinia siinä samalla. 😉
Lopputulos olikin sitten todella maukas ja ravitseva lounassalaatti! 🙂

lohi-tahinisalaatti

KYLMÄSAVULOHI-LEHTIKAALISALAATTI TAHINIKASTIKKEELLA

150 g kylmäsavulohta
150 g lehtikaalia
1 pieni punasipuli
1 avokado
Mustapippuria

Tahinikastike:
3 rkl tahinia
3 rkl sitruunamehua
Hieman suolaa

Pese lehtikaali ja riivi pois lehtiruodit. Revi kaali pienemmäksi hiero/muhenna lehtiä samalla niin että niiden koostumus hieman pehmenee. Valmista tahinikastike, ja sekoita se lehtikaalin joukkoon (tämän voi halutessaan tehdä jo aikaisemmin, jopa edellisenä päivänä – lehtikaali ei vety salaatin tavoin). Kuori ja pilko sipuli sekä avokado. Purista avokadon päälle hieman sitruunamehua estämään sitä tummumasta. Sekoita lehtikaali, sipuli ja avokado keskenään ja mausta pippurilla. Asettele salaattiseos pediksi tarjoiluastiaan tai lautasille, ja lisää päälle lohisiivut.

HUOM: Lehtikaali on koostumukseltaan hieman kuivaa ja vahvalehtistä, joten sitä kannattaa hieroa käsissään pilkkomisen yhteydessä – näin sen rakenne hieman pehmenee. Lehtikaalin voi hyvin myös sekoittaa kastikkeen kanssa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Tällainen ”marinointi” mehevöittää koostumusta.

Minun tahinini oli aika juoksevaa, mutta joskus tahini on hyvin paksua. Jos sitruunamehu ei riitä kastikkeen ohentamiseen, voit sekoittaa joukkoon myös hieman vettä tai oliiviöljyä.

Ja ai niin, kai olette muuten kuulleet lihattomasta lokakuusta?
Sosiaalinen media on tehnyt minut erittäin tietoiseksi siitä, että eilen polkaistiin käyntiin Docventuresin Lihaton lokakuu – kampanja, jonka tarkoituksena on vähentää lihansyöntiä ja siitä aiheutuvaa kulutusta. Kampanjan facebook-sivun gallupin vastaajista suurin osa aikoo syödä kalaa, joten tämä lohisalaatti onkin nyt resepti ajanhermolla. 😉 Kampanjan tarkoituksena on saada kuluttajat myös kiinnittämään huomiota raaka-aineiden alkuperään, joten jos kasvissyönti ei houkuta, niin voit kantaa kortesi kekoon esimerkiksi kotimaista lihaa suosimalla. 😉 Itse syön lihaa tällä hetkellä muutenkin reilusti alle suomalaisten keskivertokulutuksen (ehkä kolmena tai neljänä päivänä viikossa), joten koen omatuntoni olevan tarpeeksi puhdas. Asun myös tällä hetkellä Hollannissa, mikä tekee tilanteestani vähän erilaisen, mutta ainakin voin sanoa suosivani luomua – sen tarjonta on täällä huomattavasti Suomea laajempi. Hyödynnän sitä ilolla. 🙂
Kalaja kasvisruoka-tagien takaa sekä reseptihakemistosta voi löytyä lisää inspiraatiota! 😉

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    […] kalareseptejä: Intialaista lohta, parsakaalia ja aiolia Kookos-lohicurry Kylmäsavulohi-lehtikaalisalaatti tahinikastikkeella Pinaattinen kookos-kalapata ajvarilla Pinaatti-parmesaanilohi […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *