Kunnon paahtoleipää

Paahtoleipä on niitä harvoja asioita, mitä olen viljoista luovuttuani ajoittain kaivannut. Paahtoleipä voilla ja juustolla – niin hyvää ja yksinkertaista, ah! Tässä on vuokaleipä, joka sopii erinomaisesti paahdettavaksi. Leipää on helppo leikata ja pysyy hyvin kasassa. Tämä tuntui rakenteeltaanmukavan karkelta/kuitupitoiselta – varmaan kiitos pofiberin. Leipä kohosi hyvin ja siivuista tuli kivan korkuisia.

SAM_1193

PAAHTOLEIPÄ

10 kananmunaa
1-2 rkl vettä
4 dl mantelijahoa
1 dl pofiberiä
5 dl juustoraastetta (n. 250g )
4 rkl psylliumia
1 rkl leivinjauhetta
voita vuokaan
(suolaa)

Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja juusto. Lisää seos ja vesi munien joukkoon ja anna turvota vähintään viisi minuuttia. Voitele vuoka. Voit halutessasi ”jauhottaa” vuoan esimerkiksi seesaminsiemenillä. Levitä taikina vuokaan tasaisesti ja paista uunissa 200˚C asteessa 40 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.

Reseptin olen löytänyt Allt om LCHF-blogista. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin kermaa, itse korvasin sen vedellä. Tästä tulee sopiva satsi n. 1,5 litran vuokaan. En myöskään käyttänyt vuoassa siemeniä ja leipä irtosi vuoasta erittäin nätisti. Siemenet tuovat halutessa makuun hieman vaihtelua, ja niillä voi tietenkin muokata myös leivän ulkonäköä. Juustona minulla oli 250g mozzarellaa, kun sellainen pussi sattui löytymään jääkaapista. Paistamisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen – itselläni leipä jäi ensimmäisellä kerralla keskeltä hieman raa’aksi.

Leipää voi myös pakastaa!

PS. Jos olet leipäihmisiä, kurkkaapa myös siemennäkkäri, saksanpähkinä-pellavansiemenleipä ja Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemisto! 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 5

    sanoo

    […] on oltava vihreää. Wasabin maku erottui selkeästi, muttei ollut liian voimakas. Se toimi hyvin paahtoleivän/siemennäkkärin ja kananmunan kanssa. Maustetuksi juustoksi tämä oli kyllä hauska tuttavuus, […]

  2. 18

    sanoo

    Kiitos! 🙂 Minä kokeilisin jotain muuta pähkinäjauhoa, jos allergia rajoittuu pelkästään manteliin. Kaupasta saa valmiina ainakin hasselpähkinäjauhoa, ja muitakin pähkinöita voi jauhaa kotona jauhoksi, jos omistaa hyvän tehosekoittimen/blenderin.

    Valmiiksi mantelittomia leipäreseptejä ovat esimerkiksi juustosämpylät, pähkinäinen raejuustoleipä ja siemennäkkäri. 😉
    https://ssiiri.wordpress.com/2013/06/15/runsaskuituiset-juustosampylat/
    http://ssiiri.wordpress.com/2013/07/11/pahkinainen-raejuustoleipa/
    http://ssiiri.wordpress.com/2013/02/15/siemennakkari/

  3. 19

    TiV sanoo

    Poikani ei voi syödä pähkinöitä eikä manteleita… Soijakin on siinä ja siinä.
    Ja kaikki siemenet ovat "käpynöitä", joita ei voi kertakaikkiaan pistää suuhunsa ihan vain periaatteen vuoksi. Huoh… 😉

  4. 20

    sanoo

    Ahh, ymmärrän tilanteen – siinä onkin sitten vähän hankalampi kohde viljattomille leiville. 😉 Nuo linkkaamani juustosämpylät voisivat sitten olla hyvä vaihtoehto, olen käyttänyt niitä hampurilaissämpylöinäkin. Olettaen että poika tykkää juustosta. 😉

  5. 24

    sanoo

    […] astisen statistiikan mukaan suosituimpia reseptejä ovat olleet pulled pork barbeque-kastikkeella, paahtoleipä, siemennäkkäri ja vispipuuro. Päässä muhii kyllä aina lisää kaikenlaisia […]

  6. 25

    sanoo

    Tää on ihana resepti! Kaksi kertaa tehnyt, ja toiseen leipään korvasin 2 dl mantelijauhoista -> 1 dl kookosjauhoja ja 1 dl pellavansiemenrouhetta. Sai vähän vähemmälle mantelin makua. Näistä oon tehnyt ihania lämppäreitä ja voileipäkakun 🙂 Kiitos reseptistä 🙂

  7. 26

    sanoo

    Kiva kuulla että olet tykännyt! 🙂 Kiitos myös jauhovinkeistä, pidän mielessä. Reseptejä on kiva muutella aina vähän mielitekojen mukaan. 😉

  8. 29

    Elli sanoo

    Mielettömän hyvää leipää! <3 Mites säilytys, montako päivää säilyy ja huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

  9. 30

    sanoo

    Kiva kuulla! 🙂
    Jääkaapissa olen säilyttänyt, paahtimessa lämpiää taas mukavasti. 🙂 Säilyvuyden rajoja en ole ruvennut testamaan, mutta jääkaapissa kestää ainakin puolisen viikkoa. Itse yleensä siivutan ja pakastan osan leivästä.

  10. 31

    Olga S sanoo

    Testattu ja toimivaksi todettu! Harmi, etten omista leivänpaahdinta enää, nyt sille olisi käyttöä. Mutta ainakin vielä uuninlämpimänä maku oli kohdallaan. 🙂

  11. 32

    sanoo

    Kiva kuulla! 🙂 Kyllä se ainakin minulla maistuu myös paahtamatta, mutta paahtoleipä juustolla on yksi suurista herkuistani. 😉
    Olen myös joskus tullut heittäneeksi leipäsiivut paistinpannulle pekonien paiston jälkeen lämpenemään…ei huono sekään. 😉 Uunivoileivät ovat myös herkkua.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *