Kun viikuna, suklaa ja pistaasi kohtasivat

Suklaa, viikuna ja suolainen pistaasi voivat kuullostaa tarkan harkinnan tuloksena syntyneeltä makuyhdistelmältä, mutta mitä vielä! 😀 Kyseessä on tällä kertaa puhtaasti ylijäämän hyödyntämistä, ns. ”hävikistä herkuksi”-jälkiruoka. 😉 Juustoillastamme jäi yli viikunahillopurkin loput, eikä hilloja meillä juurikaan kulu. Hillo on minun suuhuni sellaisenaan liian makeaa (juustojen kanssa ok), joten se tarvitsi jotain tasapainokseen. Oikein tumma suklaa sopikin siihen tarkoitukseen erinomaisesti, ja kun keksin vielä lisätä suolaisia pistaaseja piirakan päälle, oli makuyhdistelmässä enää korkeintaan kermavaahdon mentävä aukko. 😉 Suolainen pistaasi sopii ihanasti suklaan ja makean viikunahillon kanssa. 🙂
Tammikuun ruokahaasteen aihe onkin sopivasti piirakka. Minulta löytyisi tämän piirakan lisäksi toinenkin kandidaatti, herkullisen hedelmäinen mangocurdpiirakka, jota poikaystävän äiti kehui kovasti (ja hyvää se olikin). Paha valinta. Voi kuitenkin olla että suolaisen ja makean yhdistelmä vie tällä kertaa voiton. Mainostelen sitten ainakin blogin Facebook-sivuilla, kun kuukauden parasta piirakkaa pääsee äänestämään. 😉

23viikuna-suklaaganache2

23viikuna-suklaaganache1

VIIKUNA-SUKLAAGANACHEPIIRAS

Pohja:
1 rkl pellavansiemenrouhetta+3 rkl vettä
75 g voita tai gheetä TAI 3/4 dl kookosöljyä
½ dl erytritolia tai muuta makeutusta
1 dl kookosjauhoa
½ dl mantelijauhoa
½ tl leivinjauhetta
Hieman suolaa

Suklaaganache:
1,5 dl kookosmaitoa tai -kermaa
100 g tummaa suklaata (väh 70 %)
(Tarvittaessa lisämakeutusta)

Lisäksi:
1 dl viikunahilloa (St Dalfour)
(Hieman vettä hillon notkistamiseen)
n. 1 dl kuorellisia, paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä

Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi, anna turvota n. 15 minuuttia. Sulata voi/ghee/kookosöljy. Sekoita pohjan ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunissa 175 ⁰C asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet väriä (mutteivät palaneet!) ja pohja on paistunut jo keskeltäkin – piirakkaa ei tämän jälkeen laiteta enää uuniin. Valmista suklaaganache. Sulata suklaa vesihauteessa kookosmaidon kanssa, sekoita tasaiseksi. Voit halutessasi lisätä suklaaganacheen hieman ekstramakeutusta, jos suusi niin sanoo – viikunahillo tuo kyllä täytteeseen makeutta. Jos hillo on hyvin jämäkkää/marmeladimaista, voit notkistaa sitä vesitilkalla. Levitä suklaaganache pohjan päälle. Lusikoi hillonokareita sinne tänne ganachen päälle. Vetele veitsellä hillosilmien lävitse, piirakan poikki ristiin rastiin niin että hillosta muodostuu raitoja suklaaganacheen. Anna piirakan jäähtyä, mieluusti kylmässä. Tämä piirakka vain mehevöityy jääkaapissa. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät. Ripottele niitä piirakan päälle ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan tai (kookos-)kermavaahdon kanssa. 😉

Muuta suklaanystävälle:
Bataattibrownie
Chili-suklaatorttu
Luumu-portviinimutakakku
Minttu-mutamuffinssit
Mutakakku margaritakermalla
Pistaasi-suklaabrownie
+moninaiset tryffelit ja raakasuklaat reseptihakemistosta

Tätä suklaista piirakkaa tuli vietyä myös mummille, jonka luona kävin kyläilemässä. Matkaseurana oli kovasti mummia ilahduttanut koirakin. Menomatkalla otusta vähän jännitti minnekäs sitä nyt ollaan menossa, mutta paluumatkalla ei enää jaksanut kiinnostaa – tai sitten sille oli jo itsestään selvää että kotiin oltiin palaamassa. Minäkin sain lepoa lenkkeilystä, kun mummilla riitti sen verran virtaa. Minä istuskelin iltaa saunassa kun pienet rakkaat vanhukseni tarpoivat pakkasessa. 😛 Saunan lisäksi luksusta mummilla on aina itse kasvatetut raaka-aineet. Mitäköhän mummi ei viljelisi? Illalliseksi paisteltiin jauhelihaa ja punajuuria, ja niiden lisäksi oli mummin kasvattamia vihreitä papuja voilla. Aamiaisella söin purkillisen mummin poimimia vattuja. 😉 Piirakkakin osui mummille nappiin, sillä hän kokee maitotuotteiden aiheuttavan laktoosittomanakin vatsavaivoja (syynä voi olla kaseiini). Tämä piirakka kuitenkin on maidoton, viljaton ja vieläpä munatonkin. 😉

23bussi
Bussimatka sujuu nukkuessa

23mumminvatut
Lempparimarjani 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    Marika sanoo

    Ihanan näköisiä vattuja! Ja tuon piirakan makumaailma kuulostaa sekä herkulliselta että eksottiselta.

  2. 2

    sanoo

    Jep, mummilta kun vatut löytyy vielä kahdessa värissäkin. 😉
    Piirakan makumaailma oli tosiaan hurmaava, toimi todella hyvin kahvin kanssa. 🙂

  3. 5

    sanoo

    […] Lisää “hävikistä herkuksi”-reseptejä ja tähteiden kierrätystä: Cake pops – kakkutikkarit Chicken Salami Pot Pie (nurinkurinen kana-salamipiirakka) Joulukinkku ja lisukkeet seruaavina päivinä Viikuna-suklaaganachetorttu […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *