Kun tytöt tulivat Turkuun

04jalkkarit

Lähtöni Hollantiin (opiskelijavaihto) lähestyy, ja nyt alkaa olla hyvästien aika. Kutsuin siis tyttöporukkani luokseni Turkuun viikonlopunviettoon. Luvassa oli illallinen, juhlintaa ja brunssi. Brunssista kirjoitan oman postauksen lähipäivinä.

Illallinen:
Kinkku-kanttarellipiirakkaa ja salaattia
Mustikkapiirakkaa ja viskitryffeleitä

Juomina tarjoiltiin kuivaa kuohu- ja valkoviinia, punaviiniä sekä jälkkärikahvit.

Vieraita, etenkin näin mieluisia, on kiva kestitä. Jotta kaikki sujuisi rennosti, eikä aikaa joudu viettämään keittiössä turhan paljoa, on hyvä aloittaa valmistelut ajoissa. Olen tullut siihen tulokseen että piirakat ovat oivallista tarjottavaa etenkin kun syöjiä on monta. Monet piirakat maistuvat hyvin kylminä (tai ne voi halutessaan helposti lämmittää) ja niitä voi muutenkin esivalmistella pitkälle. Näin emännälle/isännälle jää enemmän aikaa vieraille, aika ei mene keittiössä kykkimiseen. 😉 Piirakat on muutenkin hyvä tehdä etukäteen, ainakin jos kokkaat juuri kyseistä versiota ensimmäistä kertaa – näin piirakka ainakin ehtii kypsyä tarpeeksi ja vältyt aikataulullisilta yllätyksiltä. 😉

04poyta
Keittiömme ja ruokapöytämme ovat hieman rajallisen kokoiset, mutta viisi mahtui pöydän ääreen juuri sopivasti. Aterian ääressä vierähti mukavasti muutama tunti. 😉

Tytöt tietävät etten syö viljoja ja olivat kovin kiinnostuneita mitä käytän niiden sijaan. En ollut edes tullut ajatelleeksi asiaa, mutta kummasti viikonlopulle sattui kolmea täysin viljatonta leivonnaista – kinkku-kanttarellipiirakkaa, mustikkapiirakkaa ja vielä siemennäkkäriäkin. Illan menusta tulikin myös ihan vahingossa pakastimentyhjennysmenu – mustikat jälkiruokaan, ja kanttarellit piirakkaan. 😀 Tein piirakan samalla pohjalla kuin chevré-parsakaalipiirakan, mutta tuplasin reseptin – syöjiä oli luvassa sen verran monta. Illallistimme ensin viiden hengen seurueessa (minä, poikaystäväni ja tytöt), ja myöhemmin seurueemme laajeni etkoiluhengessä.

Paikalle tuli hauska sekoitus aivan eri piirien ihmisiä, mutta kaikilla oli hauskaa ja tunnelma oli hyvä. 🙂 Kyllä oikein kiva (ja railakas) ilta. Kinkku-kanttarellipiirakasta tulikin menestys. Olin ajatellut että siitä varmaan jää meille sunnuntaibrunssillekin syötävää, mutta ehei! 😀 Myöhemminkin paikalle tulleet pääsivät osingoille tarjoiluista, ja sehän maistui. Seuraavana aamuna sitä oli jäljellä yhden ihmisen iltapala. Mustikkapiirakkakin teki kauppansa. 🙂 Maku oli mielestäni kerrassaan erinomainen, juuri sellainen mitä halusinkin, mutta ahnehdin vähän täytteen määrän suhteen ja pohja ei kypsynyt ihan täysin. Tarkistelen vielä täytteen määrän ja paistoajat uusintapiirakalla ennen kuin laitan reseptiä tänne – hyvää se kyllä oli! 😉 Viskitryffeleitähän olen tehnyt jo monen monituiset kerrat – niihin voi aina luottaa. Niitä onkin tarjottu monille vieraille ja jaeltu lahjaksi. 😉

04annos04piirakka

KINKKU-KANTTARELLIPIIRAKKAIso piirakka – puolita resepti halutessasi!
(tupla-annos vrt. chevré-parsakaalipiirakka)

Pohja:6 dl mantelijauhoja
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
2 rkl psylliumia
2 kananmunaa
100 g voita

Täyte:2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
200-300g kinkkua
1 pkt (140 g) pekonia
4-5 dl paistettuja kanttarelleja
1 prk (200g) kanttarellituorejuustoa
3 munaa
3 dl kermaa
1 rkl kuivattua timjamia
Mustapippuria
4 dl maukasta juustoraastetta (punaleima emmental)
Voita paistamiseen

Voitele piirakkavuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna ja pehmeä voi, sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina vuokaan (halkaisija n. 30 cm?), pistä haarukalla muutama reikä, ja aseta kylmään vähintään puoleksi tunniksi. Esipaista 200 ˚ C asteessa 7 – 10 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä.
Pilko pekoni ja paista se pannulla. Pilko sipuli, lisää pannulle voita, murskaa sekaan valkosipulinkynnet ja kuullottele. Lisää pannulle kanttarellit ja kypsentele kunnes neste on haihtunut. Lisää mausteet ja siukaloitu/kuutioitu  pannulle. Lisää myös puolet (100 g) tuorejuustosta. Sekoita hyvin ja anna ylimääräisten nesteiden haihtua pois. Valmista munamaito. Sekoita kerma, munat ja loput tuorejuustosta keskenään, ja lisää halutessasi suolaa, yrttejä ja pippuria. Raasta juusto. Kaada pannulta sipuli-kinkku-sieniseos esipaistetulle piirakkapohjalle ja kumoa munamaito päälle niin että sitä leviää tasaisesti joka puolelle. Ripottele päälle juustoraaste ja paista uunissa 200 ˚ C asteessa 35-40 minuuttia, kunnes juusto rupeaa saamaan väriä. Anna piirakan vetäytyä mielellään noin 30 min ennen syömistä. Tarjoa raikkaan salaatin ja kuohu- tai valkoviinin kanssa.

LISUKESALAATTI

1 salaattisekoituspussi
Jäävuorisalaattia
Avomaankurkkua
1 ruukku ruohosipulia

Lisäksi:
Oliiviöljyä
Balsamicoa
Yrttimausteita
Mustapippuria

Pilko salaatti ja kurkku haluamasi kokoiseksi, pätki ruohosipuli ja sekoita ainekset keskenään.
Salaattisekoituspussi on mukana lähinnä sen takia että erilaiset lehdet tekevät salaatista kivemman näköisen. 😉

Me nautimme piirakan kanssa kuivaa kuohuviinia (australialainen Carrington Vintage Brut), ja se sopi kyllä piirakan kaveriksi erittäin hyvin! Kyseistä kuoharia on ostettu useasti ennenkin, siinä on hyvä hinta-laatusuhde (10,39€) ja maistuu yleensä kaikille. Muutenkin valko- ja kuohuviini sopivat mielestäni tämän ruoan kanssa punaviinia paremmin. Kinkku, emmental ja hedelmäinen, raikas kuohu- tai valkoviini ovat loistava, tasapainoinen yhdistelmä.

Kaiken kaikkiaan illallismenu ja –juomat osuivat aivan nappiin. Kaikkien taisi tulla peräti santsattua? Joka tapauksessa vieraat viihtyivät ja kaikilla oli kiva ilta. Lisää tällaisia kiitos (sitten kun palaan Hollannista).

Aikaisempia emäinnöintejä:
Grilli-ilta tyttöjen kanssa
Karitsaa illallisella
Chevrépiirakkaa hyvässä seurassa
Illan tähtenä gruyére

Illallisvalmisteluja:
04suklaa
Viskitryffeliverstas – kts. resepti

04mustikkapiirakka
Mustikkapiirakka matkalla uuniin

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (12)
  1. THE tacopiirakka ja kotitekoinen tacomauste - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:34

    […] syntyy hienosti ilman maitotuotteitakin. ? Blogista löytyvät chévre-parakaalipiirakka ja kinkku-kanttarellipiirakka ansaitsevat silti tulla muistetuiksi. ? Tässä paleommassa piirakkaversiossa käytin […]

  2. Unkarilaista lihapataa ja marjoja mascarponemoussella - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 17:35

    […] aika hyvästellä yksi ystävä. Reilu viikko sitten tytöt olivat luonani kyläilemässä (kts. Kun tytöt tulivat Turkuun– ja Kotibrunssi tytöille-postaukset), ja nyt sain taas luokseni rakkaan vieraan. Hän saapui […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *