Kulta, ostin joulukinkun

06joulukinkku7Pari päivää joulun jälkeen menin kauppaan ja törmäsin tarjoukseen josta en päässyt ohi: joulukinkku 2 €/kg. Eikä kyseessä ollut mikä tahansa kinkku vaan Pajuniemen luuton luomukinkku. Ennen kuin ehdin ajatella mitään sen kummemmin olin jo napannut hyllystä mukavan parin kilon kinkun. Möykyn alkuperäishinta olisi ollut yli 45 €, ja nyt sain siis alle vitosella. Jee! Kotiin päästyäni rupesin sitten hahmottamaan luomaani tilannetta vähän tarkemmin. Jääkaapissa oli jouluaattona mukaan saatua kinkkua reilu kimpale, minulla oli kahden kilon kinkku kainalossani eikä mitään aavistusta kinkun paistamisesta, ja kyseessä on kahden syöjän talous (koiraa ei lasketa). Ongelmaahan on helppo siirtää eteenpäin, joten iskin kinkun pakastimeen. Kun menin hieman syyllisyydentuntoisena kertomaan poikaystävälleni mitä oli tullut tehtyä, kinkkupaljastukseni loi hieman huvittuneisuutta. Monella alennusmyynneissä rahankäyttö saattaa olla vähän turhankin liberaalia, mutta minulla vaatteet jäävät kauppaan ja ruokaa raahataan reippaasti. Minulla oli hämäriä muistikuvia kinkunpaistosta kotona. Meillä oli aina pieniä 1-2 kg kinkkuja, jotka paistettiin jouluaattona illallisajaksi. Luullisia kinkkuja tai yöpaistamisia  meillä ei harrastettu. Äiti paistoi kinkun aina ilman sen kummempia pusseja, ihan vain vuoassa muistaakseni, mutta päädyin käyttämään paistopussia. Homma oli helppoa ja siistiä. 🙂

06joulukinkku4

Muuten olin vähän laiskalla päällä, ja valitsin hyvin yksinkertaisen lisukelinjan – jääkaapin jämäjuurekset (punajuuria ja nauriita, mausteeksi sipulia ja valkosipulia) hitaasti uunissa haudutettuina. Ne toimivatkin ihanasti kinkun kastikkeen kanssa! Halusin myös tehdä waldorfin salaattia _minun makuuni_. Pidän waldorfin salaatista, mutta usein se on tehty minun makuuni liian makeaksi ja majoneesiseksi. Joskus olen nähnyt resepteissä jopa ananasta, hyihyi. Niinpä teinkin sitä nyt sitten reilulla juurisellerillä ja kastikkeeseen käytin kermaviiliä ja creme fraichea. Syksyllä tein hieman waldorfia muistuttavaa pähkinäistä omena-sellerisalaattia vuohenjuustolla/ilman. 😉

06joulukinkku2Ruokajuomana ”jouluateriallamme” nautimme vuoden 2013 beaujolais’ta (Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau). Ruokahurahtaneethan tietävät, että marraskuun kolmas torstai on suuri päivä, sillä silloin uuden sadon beaujolais tulee myyntiin. Olin vielä Hollannissa vaihdossa kun ruokablogit äkkiä täyttyivät kirjoituksilla uudesta beaujolaisista, ja sehän olikin sitten Turun alkoista loppu joulukuussa kun sitä metsästelin. Sain kuitenkin lähi-Alkosta erinomaista palvelua kun ystävällinen myyjä tarjoutui tilaamaan minulle ihan yksittäisen pullon toiselta paikkakunnalta. Kehut lähtivät perään, hyvää asiakaspalautetta kannattaa aina laittaa! Alkon kuvauksen mukaan kyseinen beaujolais on kevyt, vähätanniininen, vadelmainen, kirsikkainen ja kevyen boysenmarjainen. Makukategoria on marjaisa ja raikas. Sitä suositellaan seurustelujuomaksi tai makkararuokien, vaalean lihan, juuston tai pitsan tai pikkulämpimien kumppaniksi, ja hyvin se maistui kinkunkin kanssa. Viinin viileys (suositeltu tarjoilulämpötila + 12-14˚C) ja kielen päällä tuntuva kevyt hapokkuus tasapainoittivat hyvin suolaista kinkkua ja kermaista kastiketta.

Kinkusta tuli mureaa ja mehevää (rasva piti sen sopivan kosteana). Se tuntui myös miellyttävän lihaisalta tai paistimaiselta – ei ollenkaan sellaiselta leikkelemäisen tasaiselta. Minä pidän aidon lihan tunnusta. Mureat lihapalat hajosivat melkein itsestään suussa pyöritellessä. 😉 Poikaystäväni on tottunut siihen että joulukinkku syödään kylmänä, kun taas meillä kinkkua syödään ensiksi lämpimänä – lämmin kinkku sai kuitenkin nyt hyväksynnän. Koko ateria oli varsin maittava kokonaisuus. Pitääköhän tässä ruveta nyt paistamaan kinkkua joka vuosi?

06joulukinkku1

JOULUKINKUN PAISTAMINEN PAISTOPUSSISSA

Otin kinkun sulamaan hyvissä ajoin (1,5-2 vrk ennen), ja huoneenlämpöön otin sen varmaan ainakin nelisen tuntia paiston aloittamista (huomio tässäkin kinkun koko). Kinkun sisälämpötilan pitäisi olla ainakin 10 ˚C kun paistaminen aloitetaan, ja  minä halusin saada lämmintä kinkkua illalliseksi.

Poista kinkku paketista, huuhtele se vedellä ja kuivaa pinta. Nosta kinkku uunivuokaan niin että rasvapuoli jää päälle. Työnnä paistomittari kinkkuun niin että mittarin kärki osuu keskelle kinkkua lihan paksuimpaan osaan. Sujauta kinkku sopivan kokoiseen paistopussiin, ja leikkaa yksi kulma auki jotta höyry pääsee ulos. Paista kinkkua uunissa 100 ˚C asteessa, kunnes sen sisälämpötila on 75-78 ˚C. Paistamiseen kannattaa varata noin 1,5 tuntia per kilo. Kääri kinkku folioon ja anna sen vetäytyä hetki (sen aikaa kun teet kastikkeen) ennen tarjoilua. Poista kinkun verkko vasta vetäytymisen jälkeen. Poista kinkun päältä läskipeite ja leikkaa siitä sopiva määrä siivuja tarjottavaksi.

06joulukinkku8
Matkalla uuniin

06joulukinkku5
Vetäytymisen jälkeen

06joulukinkku3
Ja sitten vaan ääntä kohti!

JOULUKINKUN SINAPPINEN KASTIKE
3-4 annosta

Voita
1 sipuli
2 dl kinkunpaistolientä
1,5 dl kermaa
2-3 rkl dijon-sinappia
Mustapippuria

Hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Kuumenna nokare voita pienessä kattilassa ja kuullottele sipulisilppu siinä. Lisää kinkun liemi ja keittele kunnes sipuli alkaa olla jo selkeästi pehmeää. Lisää kerma, sinappi ja pippuri. Keittele kunnes kastike on sopivan paksua. Aja sipulisilppu tasaiseksi sauvasekoittimella ja tarjoa. Sipulin voi halutessaan myös siivilöidä pois, mutta näin siitä saa lisää hyvää makua ja paksuutta kastikkeeseen.
Kinkunpaistoliemessä on runsaasti suolaa, joten suolaa tuskin tarvitsee lisätä. Laimenna suolaisuutta tarvittaessa lisäämällä vettä tai kermaa.

PS. Myöhemmin olen kehitellyt myös maidottoman luumu-konjakkikastikkeen reseptin kinkulle! 😉

06joulukinkku6
Matkalla uuniin

HITAASTI UUNISSA HAUDUTETUT JUUREKSET
Kahdelle

n. 0,5 kg juureksia – mitä jääkaapista sattuu löytymään (meillä 4 punajuurta, 3 naurista)
1 sipulia
4 valkosipulinkynttä
Suolaa
Mustapippuria

Kuori juurekset ja puolita/lohko ne (jätä reilun kokoisiksi). Siirrä palat uunivuokaan, heitä sekaan kokonaiset, kuoritut valkosipulinkynnet, rouhi päälle suolaa ja mustapippuria sekä vuole voilastuja. Peitä vuoka foliolla ja pistä uuniin kinkun seuraksi pariksi tunniksi. Itse nakkasin juurekset uuniin kinkun lämpötilan ollessa noin 40 ˚C. Kinkun ollessa kypsää jätin juurekset vielä uuniin ja nostin lämpötilan 200 ˚C asteeseen siksi aikaa kunnes valmistin kastikkeen.
Juurekset olivat erityisen hyviä kinkun kastikkeen kanssa!

06waldorf

WALDORFIN SALAATTI

300 g juuriselleriä
1 hapan omena (Granny Smith)
100 g kermaviiliä
100 g creme fraichea
1-2 rkl sitruunamehua
2 rkl dijon-sinappia
Mustapippuria
(Suolaa)
70 g (1 ps) saksanpähkinöitä

Kuori ja raasta juuriselleri karkeaksi raasteeksi. Raasta myös omena. Purista omenan päälle oitis hieman sitruunamehua ettei se tummu. Lisää kermaviili, creme fraiche sekä mausteet ja sekoita hyvin. Rouhi saksanpähkinät (säästä muutama koristeluun) ja sekoita ne salaatin joukkoon. Koristele salaatti halutessasi ennen tarjoamista.
Waldorfin salaatin voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, jotta se ehtii maustua kunnolla.

PS. Myöhemmin olen tehnyt waldorfinsalaatista myös maidottoman reseptin! 😉

Lisää aiheesta:
Lanttulaatikko, jäädytetty suklaamoussekakku ja muut joulupöydän herkut
Kinkun uudet kaverit (joulukinkun kierrätystä)

Kommentit (17)
  1. Gluteeniton joulu - parhaat joulureseptit vuosien varrelta - Pilkettä
    14.12.2017, 18:57

    […] Nyhtölammassalaatti Kanttarellikastike Kinkku haudutuspadassa (suosittelen, paras kinkku ikinä!) Kinkku paistopussissa Luumu-konjakkikastike kinkulle Omenainen kastike kinkulle Puolukka-piparjuurimaustevoi […]

  2. Jouluruokavinkit 2015 - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:16

    […] kuin LCHF-ruokavaliolle, ja kasvissyöjätkin on muistettu. Resepteistä löytyy niin klassikoita (kinkunpaisto, waldorfinaalaatti, graavikalat, viljaton lanttulaatikko sekä piparit) että uusia ideoita […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *