Kuinka koota juustolajitelma?
Juustot ovat hyviä, tai oikeastaan parempaa – herkullisia. Oltermanni, kermajuusto, edam ja Aura-juusto ovat tuttuja monille, mutta juustotiskillä on vallallaan ihan erilainen maailma. Vieras, ja ehkä vähän pelottavakin. Juustolajitelma houkuttelisi, mutta uskaltaako sinne mennä jos ei tiedä juustoista mitään?
Työskentelin opiskeluaikoinani useamman vuoden juustotiskillä, ja olen törmännyt “juustopelkoon” sekä silloisessa työssäni että kaverien keskuudessa. Monet tykkäävät juustoista, mutta eivät koe tietävänsä niistä tarpeeksi, että kehtaisivat mennä juustotiskille. Se on juuri paras paikka tutustua erilaisiin juustoihin ja oppia! Kannustankin kaikkia rohkaistumaan ja menemään tiskille kyselemään – ammattilaisen avulla syntyy helposti toimiva juustolajitelma silloinkin, kun ei itse oikein tiedä mitä pyytäisi.
Moni minunkin asiakkaistani tuli juustotiskille meiningillä ”jotain juustoja pitäisi saada, mutta en yhtään tiedä mitä”. Hyvä juustomyyjä kartoittaa parilla helpolla kysymyksellä minkälaisia makumieltymyksiä asiakkaalla on, ja jos asiakas ei oikein itse tiedä niin on helppo lähteä tutustumaan tiskin suursuosikeihin – moni loppuvuodesta myyty juustolajitelma sisältää samoja suosikkijuustoja, kuten pitkään kypsytettyä goudaa, manchego-lampaanmaitojuustoa, morbier-tuhkaraitajuustoa, mietoa brie-valkohomejuustoa ja joko Aura- tai Saint Agur-sinihomejuustoa. 😉 Juustotiskeissä on palahyllyyn verrattuna myös loistava etu: siellä tarjotaan maistiaisia. Jos asiakas ei tiedä mistä tykkää tai hän haluaa koittaa jotain erikoista, voi myyjä tarjota pienen maistiaspalan, joka helpottaa kummasti päätöksenteossa. 😉 Mahdollisuutta maistiaiseen voi myös kysyä itse jos haluaa kokeilla jotain tiettyä juustoa ennen ostopäätöstä.
Juustolajitelma on helppo koota – viisi vinkkiä
Juustolajitelma on onnistunut, kun se miellyttää tekijäänsä ja syöjiään, enkä julista tässä mitään oikeita tai vääriä valintoja, mutta jaan minulle opetetut ohjeet ja mitkä olen itse todennut toimiviksi.
1. Valitse huolella kolme tai neljä juustoa – älä kahdeksaa erilaista tai liian samanlaisia.
Juustojen maut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun niitä ei ole liian montaa sorttia. Sen sijaan että ottaisi kuutta samankaltaista juustoa, kannattaa ottaa kolme tai neljä erityyppistä.
2. Älä tarjoa juustoja jääkaappikylmänä
Juustot kannattaa ottaa huoneenlämpöön tuntia ennen tarjoamista – niiden maut tulevat TODELLA paljon paremmin esille kun ne ovat saaneet lämmetä hieman.
Homejuustot maistuvat aivan erilaiselta hieman lämpiminä
3. Suolaista ja makeaa
Makeat hedelmät, hillot ja jälkiruokaviinit sopivat hyvin suolaisten juustojen kanssa. Suosikkihedelmiäni ovat päärynä, persimon ja viinirypäleet, mutta unohda kirpeät ja hapokkaat eksoottiset hedelmät kuten kiivi ja ananas. Omena on klassinen pari cheddarille. Viikunahillo on hyvä yleishillo, joka sopii useimmille juustoille ja kirsikkahillo on hyvä pari etenkin lampaanmaitojuustoille. Sinihomejuusto kannattaa parittaa piparien ja portviinin kanssa, joskin oikeastaan paras sinihomejuusto-jälkiruokaviiniyhdistelmäni on Roquefort ja Samos Nectar-jälkiruokaviini. 😉
Portviinicheddar ja päärynä
4. Unohda suolakeksit
Tiedän että moni rakastaa suolakeksejä juustojen kanssa, mutta ei. Itse en ottaisi niitä. Ne peittävät juustojen makua suolaisuudellaan ja kokonaisuudesta tulee raskas ja jano vaivaa jälkikäteen. Mutta tämä on mielipideasia.
5. Juustolajitelma teeman mukaan
Sitten kun juustot alkavat olla tutumpia, voit halutessasi iloitella juustolajitelmateemoilla. Teema voi olla esimerkiksi maa (Espanja, Ranska, Italia…) tai vaikkapa vuohen- tai lampaanmaito. Muistan joskus koonneeni juustolajitelmaa sen mukaan että kaikilla juustoilla oli sama alkukirjain. Siinä kohdassa makuyhdistelmien miettiminen on astetta hankalampaa, mutta ei mahdotonta – riippuu mikä kirjain. 😉
Juustolajitelma – helpot yhdistelmät
1. Aloittelijalle
Pitkään kypsytetty gouda, manchego-lampaanmaitojuusto tai El Pastor-vuohenjuusto, mieto brie (esim. President, Roitelet, Castellon luomu brie tai kotimainen Kolatun juustolan Valma-brie)
2. Lampaanmaitojuustot
Roquefort-sinihomejuusto, Le Brebiou-valkohomejuusto, Ossay Iraty tai Manchego, lampaangouda, Brebirousse – kokeile lisukkeena kirsikkahilloa!
3. Vuohenmaitojuustot
Samppanjalla maustettu vuohengouda (sitä saa esim Stockmannilta, mutta korvaa tarvittaessa El Pastor-vuohenmaitojuustolla), Murcia al Vino (punaviinillä kypsytyksen aikana harjattu vuohenjuusto), Chevre d’Argental-valkohomejuusto, Juustoportin Vuohen GR
4. Ranskalaiset klassikot
Brie de Meaux (voimakas valkohomejuusto), Morbier-tuhkaraitajuusto, Pitkään kypsytetty comte, ja Roquefort-sinihomejuusto
5. Suomi
Peltola Blue-sinihomejuusto, Kolatun juustolan Valma Brie tai Mouhijärven herkkujuustolan Väinö-valkohomejuustp, Juustoportin Viinitarhurin juusto, Juustoportin Vuohen GR
Toivottavasti joku sai tästä ideoita tai vaikka pientä kipinää juustojen maisteluun. Ei juustoista tarvitse tietää sen enempää että juustolajitelma voi olla viikonlopun odotettu herkku. 😉
Blogissa on aiemminkin kerrottu juustoilloista:
- Juustoilta ja Cluedo – meidän ensimmäiset vieraat
- Juustoilta vuohenjuustotäytteisillä persikoilla
- Sideways, merlot ja espanjalaiset juustot
- Vuohen- ja lampaanmaitojuustojen teemailta
- Roquefort-sinihomejuusto & Samos Nectar-jälkiruokaviini
Juustoiltaan sopivia reseptejä:
- Kuminalla maustettu aprikoosihillo
- Persikka-rosmariinihillo juustoille
- Siemennäkkäri
- Vuohenjuustolla täytetyt persikat
Kurkkaa myös mitä blogin reseptihakemistosta löytyy. 😉
Seuraa blogia: