Kreikkalainen ilta kotioloissa

Viime aikoina olen päässyt Kreikasta tuomamme (Jäkaapin perusvarustus ja Kreikan ruokatuliaiset) Samos Nectar-jälkiruokaviinin makuun (ks. Onnistunut juusto- ja maisteluilta ja Samos Nectar-jälkiruokaviini <3 Roquefort). Sen seurauksena on tullut myös muisteltua kyseistä lomareissua, ja niinpä miehen kiikuttaessa kaupasta parin kilon lampaanpaistin, koin äkisti tarvetta valmistaasen jotenkin kreikkalaisessa hengessä. Tuon loman aikana tuli syötyä useampaan otteeseen herkullista lammasta, ja parhaimpina jäivät mieleen erittäin pitkään haudutetut paistit Votsalakian Mama’s Kitcheninissä ja Kokkarin Meltemi-ravintolassa. Sopiva reseptipohja löytyi Paleokeittokirjasta, mutta siinä oli enemmän kikkailuja, kuin mihin paukkuja tällä kertaa oli, joten päädyin soveltamaan reseptistä oman versioni. Lampaanlavan sijaan meillä oli luuton tunnelipaisti, ja lisukkeeksi tulleiden tuoreiden artisokkien sijaan (joiden käsittelystä minulla ei ole mitään hajua) teimme samanlaisen, raikkaan lisukesalaatin, mitä Samoksella tarjottiin aterioiden kanssa poikkeuksetta. Lisäksi minun piti saada kreikkalaista munakoisosalaattia, melizanosalataa. Juomaksi pääsi myöskin tuliaisina tuomamme Nemea-punaviini ja jälkkärioptioina olivat ouzo ja se Samos Nectar. Melkein tuntui siltä kun olisi taas ollut lomalla. 😉

24samosruoka2Suussa sulavan murea lammas munakoisolla ja tomaatilla (Meltemi)

Melizanosalata maistui juuri siltä miltä pitikin, mutta lammas ei onnistunut haluamallani tavalla. Paistin maut olivat kyllä kohdallaan, mutta itse lihassa olisi ollut parantamisen varaa. Osa syystä menee paistille, joka tuntui olevan poikkeuksellisen jänteinen, mutta sen lisäksi pidempi kypsennys tai viisi tuntia 150 ⁰C asteessa olisi voinut toimia paremmin. Haaveilin suussa hajoavan ylikypsästä paistista, mutta tätä joutui kyllä vielä pureskelemaan. Kypsennysajat oli tosiaan otettu aika suoraan Paleokeittokirjasta. Kirjoitan nyt kuitenkin perusreseptin muistiin, sillä maut olivat kohdallaan ja haluan myöhemmin jatkaa reseptin kehittämistä. 😉
Mainitsinkin jo aiemmassa kirja-arviossani, ettei Paleokeittokirja ole ehkä täysin viimeistelty ja ohjeistetyta ”puuttuu paloja”. Tässä mallina käytetyssä ohjeessa lihaa varten piti ensiksi murskata 2 kg tomaatteja, ja niiden mehu käytettiin paistin kypsennyksen aikana. Eikö jääneelle tomaattimurskalle tosiaan ollut mitään muuta käyttöä? Paistin artisokka-tomaattilisukkeeseen tulee uudet tomaatit, eikä murskaa mainita enää missään.

24samosruoka4Nemea, joka oli maistunut Kreikassa erinomaiselta, ei sekään aivan yltänyt odottamallemme tasolle. Mies oli Nemeaan peräti pettynyt, sillä sen maut tuntuivat täällä paljon miedommilta kuin mitä muistikuvissa. Mama’s Kitchenin kaupassa Nemeasta oli ainakin kolmea vuosikertaa (2006-2008), ja saattaa tietty olla että tulimme ostaneeksi sen välivuosikerran (2007), jota emme juuri Kreikassa maistaneet. Mene ja tiedä, voisi olla ihan fiksua kirjoitella joskus niitä vuosikertoja mieleen kun tällaisia pohdiskelee. Oli se Nemea silti ihan hyvää keskikastin viiniä, nahkainen, mausteinen ja marjainen, muttei hilloinen. Happoja ei ollut lainkaan (ihan kivaa vaihtelua meidän yleensä juomiin italialaisiin verrattuna). Jälkimaku olisi saanut olla pidempi. Kreikkalaisista punaviineistä tulee muuten etäisesti mieleen unkarilaiset punaviinit, paitsi kreikkalaiset tuntuvat olevan hieman marjaisampia ja hedelmäisempiä näin jälkikäteen muisteltuna (todella tarkkaa siis).

21kreikka1

LAMMASPAISTI OLIIVEILLA JA TOMAATEILLA

2 kg luuton lammaspaisti

Marinadi:
6 valkosipulinkynttä
100 g mustia, kivettömiä oliiveja
1 luomusitruunan kuoret ja mehu
1 rkl kuivattua rosmariinia (tai muutama oksa tuoretta)
Suolaa
Mustapippuria

Vuokaan:
Vettä tai lihalientä vuoan pohjalle (itse otin marinointikipon huuhtaisuvedet)
2 sipulia
3-4 sellerinvartta

Viimeistelyyn:
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
(Tuoretta persiljaa)

HUOM! Paistin voi hyvin pistää maustumaan jo edellisenä päivänä!

Silppua oliivit hienoksi tai aja ne tasaiseksi sauvasekoittimella. Raasta sitruunasta kuoret ja murskaa valkosipulinkynnet. Rouhi ja hiero lihan pintaan mustapippuria ja suolaa. Sekoita oliiveista, valkosipulista, rosmariinista, sitruunasta ja öljystä tahna, ja hiero sitä joka puolelle paistia. Anna maustua jääkaapissa yön yli, jos olet ajoissa liikkeellä. Ota paisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistamista. Ruskista paistia ensin 225 ⁰C asteessa 10 minuuttia per puoli, ja laske lämpö sitten 125 ⁰C asteeseen. Jätä paistin rasvaisin puoli ylös päin ja lisää padan/vuoan pohjalle sentin-parin kerros vettä tai lihalientä. Lisää liemeen myös pilkottu sipuli ja selleri. Anna paistin kypsyä viisi tuntia (luithan huomautukseni kypsennysaikoja ja -lämpötilaa koskien kirjoituksen alusta ;)). Kääri paisti folioon vetäytymään ja kumoa kaikki vuoan nesteen kattilaan. Lisää tomaattimurska ja mausteet, keitä kastiketta jonkin aikaa kasaan, kunnes se alkaa olla sakeaa ja tasaista. Viipaloi paisti ja nosta se takaisin vuokaan, kumoa tomaattikastike päälle. Koristele tuoreella persiljalla ennen tarjoilua.

Paremmin onnistuneita lammaspaisteja ja -patoja:
Lammaskoftat, minttuaioli ja päärynä-pistaasisalaatti
Lammasta Rogan Josh
Nyhtölammassalaatti granaattiomenalla ja mintulla
Sitruuna-salviamarinoitu lammaspaisti

21kreikka3

MELITZANOSALATA / KREIKKALAINEN MUNAKOISOSALAATTI

2 keskikokoista munakoisoa
½ sitruunanmehu
1-2 valkosipulinkynttä
½-1 dl hyvää oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria
(Oliiviöljyä, tuoretta persiljaa tai kokonaisia oliiveja koristeluun)

Huuhtele munakoisot ja pistele niihin haarukalla reikiä. Paista munakoisoja uunissa 175 ⁰C asteessa noin tunti, kunnes ne ovat pehmeitä. Käännä munakoisot kerran tai pari kypsennyksen aikana. Anna munakoisojen jäähtyä. Kuori jäähtyneet munakoisot ja pilko ne korkeaan ja kapeaan kippoon. Lisää muut ainekset ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Salaatin voi sekoittaa halutessaan myös entisaikojen tyyliin haarukalla. 😉 Tarkista maut ja anna salaatin tekeytyä jääkaapissa joitain tunteja tai vaikka yön yli ennen tarjoilua. Lorauta salaatin päälle hieman oliiviöljyä ennen tarjoilua, ja koristele se halutessasi.

Lisää munakoisoreseptejä:
Kana-munakoisogratiini
Marinoidut munakoisot
Melanzane alla parmigiana (parmesaai-munakoisovuoka)
Munakoiso-artisokkapitsa

21kreikka2

LISUKESALAATTI

Jäävuori- tai cosmopolitansalaattia
Tomaatteja tai kirsikkatomaatteja
Kurkkua
Punasipulia
Suolaa
Mustapippuria
Hyvää oliiviöljyä
(Kreikkalaista) valkoviinietikkaa tai balsamicoa

Huuhtele ja revi salaatti. Pilko kurkku ja tomaatit. Leikkaa punasipulista ohuita siivuja. Tee salaatista peti tarjoilukulhoon ja levitä kurkut, tomaatti ja sipuli sen päälle. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria, ja lourauta päälle oliiviöljyä. Tarjoa halukkaille myös valkoviinietikkaa salaatinkastikkeeksi.
Salaatin juju siinä on salaatin maustaminen hyvällä oliiviöljyllä ja suolalla, ne korostavat makuja. 😉

Muita lisukesalaatteja:
Caesarsalaatti
Pistaasi-päärynäsalaatti
Salaatti paahdetulla kurpitsalla ja pekaanipähkinöillä

Kommentit (5)
  1. Parhaan lampaan saa kypsentämällä painekattilassa. Esim. potkat ovat kuin enkelten ruokaa… myös kreikkalaisen stifádon teen painekattilassa.

    1. Kiitos vinkistä! Itsellä ei vielä painekattilaa ole, mutta haudutuspata on kyllä kätevä – siinä ruoan voi antaa muhia pitkään ja lihasta tulee tosi mureaa.

  2. Karitsanpotkia ja raparperia - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:31

    […] reseptejä: Kahvilla maustettu lampaanpotka Marokkolaiset karitsanpotkat sahramilla ja hedelmillä Kreikkalainen tomaatti-oliivilammas ja melitzanosalata Lammaskoftat, minttuaioli ja pistaasi-päärynäsalaatti Nyhtölammasta granaattiomenalla ja […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *