Kreeta ja sen värikäs historia

Heraklion on Kreetan saaren pääkaupunki ja samalla +150 000 asukkaallaan Kreikan neljänneksi suurin kaupunki – aika hyvin saarelta, ei Maarianhamina pärjää Suomen kaupungien suuruusrankingissa yhtä hyvin! Olin toukokuun alusta yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla Kreetalla (ks. Kreeta horisontissa – työn merkeissä). Konferenssiosuuden päätyttyä lomailimme mukana olleen poikaystävän kanssa vielä pari päivää Heraklionissa. Parissa päivässä ei ehdi tekemään ihan hirveästi ja me halusimme välttää että lyhyt loma menisi suorittamiseksi, mutta ehti niissä parissakin päivässä nähdä sitä sun tätä vaikka mentiinkin ihan rennolla otteella. 🙂 Hotellimme Galaxy Hotel Iraklio oli vinkkaamisen arvoinen ja löysimme muun muassa mitä ihanimman ravintolan, Peskesin, keskustasta söpöltä sivukujalta.

Aiemmat Kreeta-kirjoitukset:

Ihana ravintola Peskesi – Heraklion, Kreeta
Hotellivinkki Kreetalle – Galaxy Hotel Iraklio
Matkailijan gluteenikamppailu – nyt ei mennyt nappiin
Horisontissa Kreeta – työn merkeissä

Lisää reissukertomuksia ympäri maailmaa löytyy Matkustaminen-hakemistosta.

kaupunki-heraklionTältä kujalta löytyi ihana ravintola Peskesi

Lisäksi mieleen jäi myös Heraklionin rannassa sijaitseva venetsialainen linnoitus, joka tarjosi minulle paljon uutta tietoa Kreetasta ja sen historiasta. Ensinnäkin, miten Kreeta ja Venetsia liittyvät toisiinsa?!

heraklion-linnoituslinnoitus-kreetaVenetsialainen linnoitus on rakennettu 1500-luvulla, ja vuosien varrella se ja saari on saanut nähdä vaikka mitä. Kreeta kuului 1200-1600-luvuilla Venetsian hallinnon alle, ja Heraklion tunnettiin silloin nimellä Candia

Kreeta kukoisti jo varhain, ja Heraklion oli suosittu satamapaikka minolaiseen aikaan (siinä pari tuhatta vuotta eaa) ja palatsikeskittymä Knossos oli loistossaan. Minolaiskauden jälkeen saarta pitivät hallussaan mykeneläiset ja doorilaiset, sittemmin Rooman valtakunta, jonka jakauduttua Kreeta kuului bysanttiin (Itä-Roomaan).

Venetsialaiset ostivat Kreetan 1200-luvulla ja sen nimi muutettiin italialaisempaan muotoon, Candiaksi. (Alkuvuosina saarella asui tosin genovalaisiakin, joten venetsialaiset pääsivät asettumaan kunnolla taloksi vasta parin vuoden jälkeen.) Candia oli yksi Välimeren suurimmista satamista ja se nykyään jäljellä oleva linnoitus on nimenomaan se venetsialainen linnoitus. Venetsialainen aikakausi kesti useamman vuosisadan, kunnes osmaanit valtasivat kaupungin vuonna 1600-luvun loppupuolella. Osmaanivalta jatkui pari sataa vuotta, kunnes Kreetasta tehtiin autonominen valtio kansainvälisessä valvonnassa vuonna 1898. Silloin pääkaupunki sai myös nimensä Heraklion Herakleen kaupungin mukaan. Kreeta on siis kuulunut Kreikkaan vasta reilut 100 vuotta!

iraklionNämä kirkkoa vahtivat koirat eivät hevillä hätkähtäneet 😉

Ja tämä historian versio oli melkoinen pikakelaus, joka oikaisi monta mutkaa. Kreeta herätti kiinnostusta jo huomattavasti ennen venetsialaisaikaa. Tuntuu siltä, että kaikki ovat halunneet Kreetan – saarella on ollut gootteja, slaaveja, merirosvoja, ties mitä vandaaleja. Venetsialaisen linnoituksen taulut opettivat paljon muutakin, ja siellä sai kuulla mielenkiintoisia tarinoita ja detaljeja historiasta. Väkivallaltakaan ei ole vältytty, kuten noin monista hallitsijan vaihdoksista voi ehkä arvatakin.

Minä en todellakaan tiennyt että Kreetalla on näin värikäs historia! Jos olisin ollut saarella pidempään, olisin ehdottomasti halunnut käydä katsomassa Knossoksen palatseja! Niihin liitetään muun muassa tarut Minotauroksesta. 😉

PS. Viimeksi linnoituksessa tuli käytyä alkuvuodesta Puerto Ricon lomalla – lue täältä lisää El Morron linnoituksesta ja San Juanin suloisesta vanhastakaupungista!

Edellinen kirjoitukseni: Maidoton acai-jäätelö – hyvää tekevä herkku

acai-jäätelö

Kommentit (4)
  1. Yhteinen tili poikaystävän kanssa - kannattaako? - Pilkettä
    3.8.2017, 17:32

    […] asuessa tasattavina oli lähinnä yhteisten matkojen kustannukset (kuten Saksa, Puerto Rico ja Kreeta), mutta yhdessä asuessa mukaan tulee tietenkin ruokakustannukset sekä muut […]

  2. Yhteinen tili poikaystävän kanssa - kannattaako? - Pilkettä
    3.8.2017, 17:32

    […] asuessa tasattavina oli lähinnä yhteisten matkojen kustannukset (kuten Saksa, Puerto Rico ja Kreeta), mutta yhdessä asuessa mukaan tulee tietenkin ruokakustannukset sekä muut […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *