Koukuttava raakasuklaa

Olen ollut vähän superfood-/raakaruokaskeptinen, mutta nyt minunkin on tehtävä niille pieni myönnytys. Olin joskus uteliaisuudessani tilannut Iherbistä pikkukimpaleen kaakaovoita raakasuklaan kokeilu mielessäni. Asia ei kuitenkaan kiinnostanut minua loppupeleissä niin paljoa että olisin saanut aikaiseksi kokeilla suklaantekoa, ja lisäksi suklaaresepteihin tuntui aina kuuluvan vaikka mitä höpönlöpön-ihmeaineita, joita minulta ei löytynyt. Kaakaovoi sai siis unohtua kaapin perälle, kunnes löysin sen jälleen kaappi-inventaariota tehdessäni. Googlailin vähän reseptejä ja totesin että aika pitkälle pääsee jos kaapista löytyy kaakaovoin lisäksi kookosöljyä, kaakaojauhetta ja kaakaonibsejä – check, check ja check. Selvitin perusraaka-aineiden suhteet ja päätin että loppu sovelletaan sillä mitä kaapista löytyy, eli tässä tapauksessa mulpereilla ja kuivatuilla kirsikoilla. 😉 Kokeilussa syntynyt raakasuklaa olikin niin hyvää, että jäin heti koukkuun! Tarkoitus oli vain maistaa hieman mitä tuli tehtyä, mutta pikkupalan sijaan levystä katosikin kunnon lohkare. 😀
Avainasia raaka-suklaan valmistuksessa on mielestäni (tämän yhden kerran perusteella) se että kaakaovoita, kookosöljyä, kaakaojauhetta ja -nibsejä on kutakuinkin oikeassa suhteessa, muut täytteet voi varioida sen mukaan mitä sattuu olemaan ja mistä itse pitää. Ja suolan kehottaisin myös muistamaan, se korostaa suklaanmakua!

19raakasuklaa2

19raakasuklaa1

RAAKASUKLAA MULPEREILLA JA KIRSIKOILLA

2 dl (n. 40 g) kaakaovoita raastettuna
1 dl kookosöljyä
2 dl kaakaonibsejä
1 rkl macaa
1 dl (raaka-)kaakaojauhetta
¾  dl mulpereita
¾ dl kuivattuja kirsikoita
Makeutusta maun mukaan (esim. steviaa, hunajaa tai vaahterasiirappia)
Vaniljajauhetta
Hyppysellinen suolaa

Raasta kaakaovoi. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Saksi kirsikoita pienemmäksi. Lisää muut ainekset voi-öljyseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaamassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (minulla piirakkavuoka, halkaisijaltaan 24 cm) niin että siitä tulee tasainen levy. Nosta suklaa jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi, mieluusti yön yli. Murra levystä rouheita paloja ja säilytä jääkaapissa.

Raaka-aineet tulivat pitkälti Iherbistä:
Kaakaovoi: Artisana Raw Cacao Butter
Kätevän kokoinen pakkaus, siitä tuli raastettuna aika lailla juuri se 2 dl. Helppo tilata testattavaksi, jos ei ole varma onko käyttöä muuten.
Kookosöljy: Jarrow Formulas Extra Virgin Coconut Oil
Tämä on ollut suosikkikookosöljyni jo monta vuotta. Edullista ja siinä on todella hyvä kookoksenmaku (ei ollenkaan äklö). Sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin juttuihin.
Kirsikat: Eden Foods Selected Dried Cherriec Montmorency Tart
Olen kirsikkafani. Pakko oli tilata ja keksiä sitten jotain käyttöä.
Kaakaonibsit: Earth Circle Organic Organic Balinese Cacao Nibs
Tilasin nibsejä vasta toista kertaa, enkä ole suurkuluttaja, mutta tykkäsin näistä. Olivat mielestäni aiemmin tilaamiani Navitas Naturalsin nibsejä pehmeämpiä niin maultaan kuin koostumukseltaankin. Voisin tilata lisää samaa, tai kokeilla vielä toista merkkiä.
Stevia: NuNaturals Alcohol Free Vanilla Stevia
Hyvä, luonnollinen, mieto vaniljanmaku. Parempi kuin aiemmin käyttämässäni Now Foodsin vanlijasteviassa, joka on sittemmin uudistettu. Hyvä makeutusteho, ei aivan yhtä makeaa kuin Now Foodsin sitruunastevia.

Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle alennusta koodilla IRI825. Itse olen tyytyväinen asiakas jo kuudetta vuotta. 😉

Muuta aiheeseen liittyvää:
Herkut ja jälkiruoat
Iherb-tag
Makeiset ja tryffelit-tag
Chocolate chip cookie dough cookies – taikinaiset suklaahippukeksit
Doughy Mint Chocolate Chip Cookie Dough Cookies
Piparinmakuinen manteli-chiavanukas
Lime-kookos-chiavanukas
Marja-chiahillo
Helppo lemon curd
Endagered Species-suklaat Iherbistä
Makeuttamantonta proteiinijauhetta Iherbistä

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Nami, rakaasuklaa on kyllä herkkua, sinulla on vielä tosi kivat "mausteetkin"/marjat tuossa mukana. 🙂 Kaverini opetti minulle raakasuklaan valmistusta kerran, ja hyvää kyllä tuli, koukutuin myös siihen heti. Omassa suklaassani oli tosin se ongelma, että huoneenlämmössä se pehmeni suhteellisen nopeasti hieman ikävän mössömäiseksi.

  2. 2

    sanoo

    Joo aika nopeasti suklaa tosiaan lähtee sulamaan, ei parane kovin kauaa pöydällä pitää. Ehkä kookosöljyn määrän vähentäminen vaikuttaisi…

    Suklaa oli kyllä todella positiivinen yllätys, harmittaa melkein että kokeilussa kesti näin kauan! Seuraavaksi kaapissa odottaa vuoroaan lahjaksi saatu CocoVin raakasuklaan valmistuspaketti…

  3. 4

    sanoo

    […] 250 g (1 prk) maitorahkaa 1 keltuainen 1 dl kuohukermaa Maun mukaan nestemäistä (sitruuna-/vanilja-)steviaa tai muuta makeutusta 1 tl vaniljauutetta 1 rkl sitruunamehua 1-2 rkl mantelirouhetta 1-2 […]

  4. 5

    sanoo

    […] Kerroin Koukuttava raakasuklaa-postauksessani ennakkoluuloistani superfoodeja kohtaan. Myös raakakakkuihin olen suhtautunut njokseenki ennakkoluuloisesti. Monesti raakakakuissa on ties mitä lesitiinejä, ihmejauheita ja muuta mitkä ovat saaneet minut aina lopettamaan reseptin lukemisen alkuunsa. Usein ne sisältävät myös desitolkulla cashewpähkinöitä. Almonds and Avocados-blogista löytyi kuitenkin resepti, joka oli ihanan yksinkertainen ja sen kaikki, vähät raaka-aineet olivat minulle tuttuja ja mieleisiä. Pikkumuokkauksien jälkeen päädyin leipomaan elämäni ensimmäisen raakakakun. Ennakkoluulotkin sai heittää romukoppaan – kakku oli herkullista. 🙂 Pähkinä-taatelipohja ja avokadotäyte olivat todella hyvä makuyhdistelmä. Suolaa (erityisesti suosittelen ruususuolaa) ei kannata unohtaa – se tasapainottaa taatelia ja korostaa avokadoa. 😉 […]

  5. 13

    sanoo

    […] taas yksi lisä siihen listaan. Tykkään yleensä vain vähintään 70 % tummasta suklaasta tai raakasuklaasta, mutta jostain syystä olen aina rakastanut myös sitä toista ääripäätä – […]

  6. 17

    sanoo

    […] mahdollisuudet ovat rajattomat. Itse pidän kovasti kuivatuista kirsikoista, ja niitä on näkynyt raakasuklaaresepteissäni ennenkin. Jos niitä ei ole saatavilla, voi ne korvata haluamillaan kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla. […]

  7. 20

    sanoo

    […] Pähkinävoikerros: 150 g (pekaani-)pähkinävoita (voit myös jauhaa 150 g pekaanipähkinöitä voiksi, tai käyttää jotain toista pähkinävoita) 2 kypsää banaania 3 rkl kookosöljyä 1 tl vaniljauutetta (esim. Simply Organic Madagascaria) Hyppysellinen (ruusu-)suolaa Maun mukaan steviatippoja (esim. English toffee tai vanilja) […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *