Kotoisasti juhlavampi illallinen (sisältää hevosta ja jälkiruokaa)

Elämme kumpikin kiireisten opiskeluaikojen lopputaipaletta, ja viikonlopuille tuntuu aina tulevan ties mitä rientoja. Niistä väliin jäävistä, vapaista kotiviikonlopuista meillä on usein tapana nauttia hyvän illallisen ja viinin kera. Tällä viikolla meillä oli vielä syytä vähän juhliakin: viime viikolla oli mieheni synttärit, ja sitä ehdittiin silloin juhlimaan ties minkä Viron matkan ja vuosijuhlien takia ”vain” vohveliaamiaisen merkeissä. Lisäksi mieheni sai nyt sovittua diplomityöpaikasta, mikä lisäsi taas toivoa siitä että valmistuisimme kumpikin ennen kesää. 🙂
Pääruoaksi kokkasin tälle lihan ystävälle hevosen routapaistia, joka sai lisukkeekseen kotitekoista piparjuurimajoneesia, paahdettuja punajuuria, rucolaa ja pinjansiemeniä. Tavoistamme poiketen tein tälle aterialle myös jälkiruoan: ihanan kostean ja tryffelimäisen luumu-portviinimutakakun. Kakun maustamiseen käytin samaa hyvin suklaan kanssa toimivaa Dow’s Nirvana Reserve-portviiniä, jota oli myös suklaa-mascarponemoussen reseptissä. Kyseinen portviini maistui mainiolta myös kakun kanssa tarjottuna. 😉

02hevosenroutapaisti

HEVOSEN ROUTAPAISTI

Hevosen sisäpaisti (meillä 600 g)

Marinointiliemi:
1 l vettä
1 sipuli
3/4 dl hyvää suolaa (esim. ruususuolaa)
1 tl – 1 rkl hunajaa
1 rkl erilaisia pippureita kokonaisena (musta- rosé ja maustepippureita)
2 laakerinlehteä
4 kokonaista neilikkaa

HUOM: Paisti tulee ottaa suoraan pakkasesta, älä sulata sitä etukäteen.
Nosta jäinen paisti uunivuokaan ja nosta se 80 ˚C asteiseen uuniin. Työnnä parin tunnin päästä paistin hieman pehmettyä paistimittari lihaan niin että  mittarin kärki osuu paistin keskelle, sen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia uunissa kunnes se on haluamassasi sisälämpötilassa. Tällä kertaa maalina ollut 56 ˚C asteinen liha oli vielä selkeästi punaista, muttei liian veristä. 😉
Valmista marinadiliemi hyvissä ajoin ennen kuin paisti on kypsää. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kuumaan veteen pilkottu sipuli ja siivutetut valkosipulinkynnet. Liuota joukkoon suola ja hunaja. Lisää loput mausteet ja anna liemen jäähtyä. Nosta kypsä paisti jäähtyneeseen liemeen niin etä se peittyy kokonaan. Anna paistin marinoitua liemessä jääkaapissa yön yli. Valuta marinoitunut paisti ja leikkaa se sitten ohuiksi siivuiksi. Tarjoa paahdettujen punajuurien ja piparjuurimajoneesin kanssa.

Piparjuurimajoneesia on tehty ennenkin, sen resepti löytyy täältä.

Lisää paistireseptejä:
Punaviinimarinoitu hevosenpaisti
Vasikan picanhapaisti yrteillä ja valkosipulilla
Yrttikuorrutettu paahtopaisti
Routapaistia, paleobéarnaisea ja juuresmuussia
Kulta, ostin joulukinkun
Paahtopaistia ja hasselbackan piparipunajuuria

PAAHDETTUJA PUNAJUURIA, SIEMENIÄ JA RUCOLAA
Kahdelle

4-6 punajuurta
Oliiviöljyä
Balsamicoa
Hiutalesuolaa
Mustapippuria
Kuivattua rosmariiniä
½ pkt (70 g) rucolaa
½ dl pinjansiemeniä ja/tai kurpitsansiemeniä

Pese punajuuret huolella. Lohko ne koosta riippuen neljästä kuuteen osaan, nosta ne uunivuokaan, mausta rosmariinillä, suolalla ja mustapippurilla ja lorauta päälle balsamicoa ja oliiviöljyä. Pyörittele punajuuria niin että öljy ja mausteet leivävät kaikkialle tasaisesti. Paahda punajuuria uunissa 225 ⁰C asteessa noin 40 minuuttia, kunnes tikku tai haarukka uppoaa niihin. Anna punajuurten jäähtyä.
Paahda siemeniä kuivalla pannulla, varo polttamasta. Kokoa lisuke joko suoraan lautasille tai tarjoiluastiaan. Levitä pohjalle kerros rucolaa, asettele punajuuret rucolapedille ja ripottele siemenet päälle. Lisää päälle vielä hieman hiutalesuolaa, oliiviöljyä ja balsamicoa. Tarjoa hevosen routapaistin ja piparjuurimajoneesin kanssa.

Punajuurten ystävän kannattaa tutustua myös Hasselbackan piparipunajuuriin. 😉

02luumu-portviinimutakakku

LUUMU-PORTVIINIMUTAKAKKU

200 g tumma suklaata (väh. 70 %)
200 g suolatonta voita
1 dl erytritolia tai muuta makeutusta
5 kananmunaa
½ dl portviiniä (Dow’s Nirvana Reserve)
50-100 g kuivattuja (luomu-)luumuja
Hyppysellinen suolaa

Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa. Sekoita joukkoon erytritoli, silputut luumut ja portviini, ja anna seoksen jäähtyä (munat eivät tykkää kuumasta). Sekoita munat joukkoon yksitellen samalla voimakkaasti sekoitaen. Siirrä taikina leivinpaperillavuorattuun vuokaan tai voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 18-20 cm, ei isompi!) ja paista uunissa 200 ˚C asteessa 15-20 minuuttia – kunnes kakku on juuri ja juuri kypsää, keskeltä vielä hieman tutisevaa. Tarjoa kermavaahdon tai kookoskermavaahdon kanssa. 😉

Suklaan ystävälle:
Bataattibrownie
Chili-suklaatorttu
Kaakao-kookosvanukas
Kastanjabrownie
Minttu-mutamuffinssit
Mutakakku margaritakermalla
Piparkakkutryffelit
Suklaa-mascarponemousse portviinillä
Viskitryffelit

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 5

    sanoo

    […] ja herneenversoilla Juuresmuussi Lanttutikut Melitzanosalata (kreikkalainen munakoisosalaatti) Paahdettuja punajuuria, pinjansiemeniä ja rucolaa Porkkanakiusaus Päärynä-pistaasisalaatti Rosmariiniporkkanat Uunijuurekset Vihreä parsa voilla […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *