Koska meillä on joulu? Ideoita joulupöytään!

Olin eilen Åbo Akademin mies- ja naiskuorojen Florakörenin ja Brahe Djäknarin perinteisessä adventtikonsertissa (kuoroja on tullut kuunneltua ennekin, siitä täällä, täällä, täällä ja täällä). Se toi maistiaisen lämpimästä joulutunnelmasta, jota en ollut vielä osannut kaivata. Konsertin jälkeen löysin itseni kuitenkin jo pohtimasta mitäs kaikkea kivaa sitä haluaisi jouluna kokata. 😀 En tiedä vielä miten ja missä tulen itse joulupäiviä tänä vuonna viettämään. Viime vuonna kävimme poikaystäväni vanhempien luona syömässä. Olen joulukuun kausitöissä juustomyyjänä, joten saattaapi olla että itselläni ei ole paljoa aikaa kokkailuun ja eipä olisi ensimmäinen kerta kun olen aattonakin vielä töissä. Yksi vaihtoehto voisi olla syödä herkullinen jouluillallinen hyvässä seurassa jo ennen joulua kun työkiire ei ole vielä pahimmillaan, ja jouluaattona käpertyä sitten miehen kainaloon ja syödä hänen tekemiään herkkuja. Saa nähdä kuinka käy, mutta kokosin joka tapauksessa tähän postaukseen joitain ideoita mitä haluaisin omaan joulupöytääni, ja mitä jouluisia juttuja täällä blogissa on tullut jaettua.

Minun joulukattauksessani lanttulaatikko on tätä nykyä aivan ehdoton juttu. Se ei todellakaan ole ollut sitä aina, mutta viime vuonna löysimme siihen aivan mahtavan reseptin, jossa herkullinen maku syntyy hartaalla kypsennyksellä (ja voilla ;)) ilman liikaa imelyyttä. Sitä meni viime vuonna jouluaattona ja -päivänä, ja sitä olisi saanut olla enemmänkin. Tällä kertaa tehdään tuplasatsi! Lisäksi meinasin pyöräyttää jouluksi pellavalimpun. Se on maukasta ja muistuttaa koostumukseltaan tummaa ja runsaskuituista ruisleipää, joten se sopii mielestäni erinomaisesti suomalaiseen joulupöytään. Itse haaveilen pistäväni sen päälle joulukaloja, smetanaa ja marinoitua punasipulia… 😉 Meille on aina yleensä hankittu kaikki kalat valmiina, mutta vähän mietin josko tänä vuonna kokeilisi itse graavaamista… Waldorfinsalaatti houkuttaisi myös, ja itse paistettu kinkku tietenkin. Lisäksi ajattelin koota juustolajitelman. Äidin sienisalaatti oli aina parasta joulussa, mutta vain äiti osaa tehdä sen oikein. Tryffeleitä (ks. reseptilista postauksen lopusta) tulee varmasti olemaan jääkaapissa koko joulun ajan (niitä nyt on yleensä aina muutenkin, tämän), mutta muiden makeiden kanssa harkitsen vielä. Nigellan joulusuklaakakku oli kyllä viime vuonna erinomaista. 😉

13joulusuklaakakku2
Nigellan joulusuklaakakku

23juustotarjotin3

Juustoja jouluun
Juustot ovat ihania, ja hyvin harkittu juustolajitelma voi kruunata koko aterian. Juustolajitelman voi tarjota myös aterian päätteeksi makean jälkiruoan sijaan. Vinkkejä juustoista löytyy juustoesittelyistä, ja esim. täällä on kuvattu aika mukava juustotarjotin. Jos jouluna haluaa suosia kotimaista, niin mieleeni tulevat ensimmäisenä Kolatun Valma-brie, Peltolan Blue-sinihomejuusto, Mouhijärven Metsuri- ja PunaHeidi-punahomejuustot, Mouhijärven Vilho-appenzeller, Juustoportin Viinitarhurin juustot, sekä Vuohen Vuoristo sekä Vuohen Gruyére. Näistäkin saisi koostettua jo monta hienoa palettia, ja jos jatkaa vaihtoehtojen etsimistä ulkomailta niin vain taivas on rajana. Esimerkiksi brittiläinen Stilton-sinihomejuusto on suosittu joulujuusto. Lisää ideoita voi katsoa juustoesittelyistä. 😉 Omasta mielestäni juustotarjottimelle kannattaa valita 3-4 erilaista juustoa, esimerkksi yksi valkohome, yksi sinihome, yksi puolikova, miedompi mutta maukas juusto (esim. vuohen- tai lampaanmaitojuusto), ja yksi kova ja voimakas juusto. Lisukkeita voi keksiä oman maun mukaan, mutta omia suosikkejani ovat päärynä (todella hyvää useimpien sinihomejuustojen kanssa), piparkakut (katso viljaton versio), viikunahillo (yleishillo, joka toimii melkeinpä kaikkien juustojen kanssa), kirsikkahillo (tuoreita kirsikoita nyt ei taida saada?), kovien ja voimakkaiden parmesaanin kaltaisten juustojen kanssa voi kokeilla hunajaa ja piparkakut ja sinihomejuusto ovat ehdoton jouluyhdistelmä. Viinirypäleiden fani en itse ole, mutta monet pitävät niistä. Suolakeksejä en missään nimessä ottaisi. Ne ovat mielestäni aivan turhaa täytettä (ihan kuin joku joskus joulupöydässä jäisi nälkäiseksi), ja suolainen ja rasvainen keksi eivät tuo oikeutta juuston maullekaan. Jos jotain niiden kaltaista kuljetusalustaa kaipaa, niin voisin kokeilla siemennäkkäriä. Myös makeita jälkiruokaviinejä voi halutessaan kokeilla juustojen kaveriksi, ne sopivat monesti etenkin sinihomejuustojen kaveriksi.
Sekä juustojen että lisukkeiden suhteen kannattaa kuitenkin olla ahnehtimatta juustotarjotinta kootessa, ja jättää loput hyvät ajatukset ensi kerralle. Tärkeää on myös muistaa ottaa juustot huoneenlämpöön hyvissä ajoissa ennen tarjoilua. Juustojen maut pääsevät näin huomattavasti paremmin oikeuksiinsa. 😉

Kirjoituksia juustolajitelmista: 
Sideways, merlot ja espanjalaiset juustot
Kaupunkijuhannus – ankkaa, juustoja, britakakkua…
Onnistunut juusto- ja maisteluilta
Juustot – parasta juhlatarjottavaa
Puurojuhlat, viljattomia pipareita ja muita herkkuja
Sopivan punaista pihviä ja erinomainen juustolautanen
Huolella mietittyjä annoksia luomuravintola Deegissä
Hyvin piilotettu kellariravintola kanaalin varrella

14metsuri2
Metsurikin maistuu viljattomien piparkakkujen kanssa

Väistämätön ähky?Ylensyönnin välttämiseksi äitini keksi aikoinaan mielestäni aika nerokkaan systeemin: jouluaattona lounaaksi syötiin puuroa, ja illallisena ”pelkät” alkupalat. Lämpimät ruoat, kinkku ja laatikot, söytiin vasta joulupäivänä. Ihminen saa napansa varsin hyvin vaivatta paukkumaan jo kylmien kalojen ja muiden herkkujen kanssa, ja lämpimien syöminen menee vain runttaamiseksi (tai siis ainakin minulla, joka en osaa sivistyneesti syödä). 😛 Voipi olla että itsekin tätä noudattaisin jos tekisin kunnon kattauksen. Jos vietämme joulua kaksin kotona, on yleisestikin helpompaa ja fiksumpaa jakaa ruokia parille eri aterialle.

27avokadohummus
Meillä kotona kasvissyöjätkin otettiin huomioon. Äidilläni oli tapana tehdä varsin makoisaa pähkinä-tofumureketta, jonka reseptiä minulla ei kyllä valitettavasti ole. Siskolleni tarjosin viime vuonna avokadohummusta, ja jos juustot maistuvat niin gruyérepiirakka tai pähkinäinen omena-sellerisalaatti vuohenjuustolla on mielestäni jouluun sopivaa ja tarvittaessa vähän juhlavampaa tarjottavaa. Mustaherukka-pannacottapiirakasta saa tarvittaessa täysin vegaanisen jälkiruokavaihtoehdon. 😉

 

 

 

 

06joulukinkku8
Kinkunpaisto


Riisipuuro kookosmaitoon

Jouluruokia ja lisukkeita:
Kananmaksamousse
Kinkunpaisto (katso myös mitä tehdä kinkusta seuraavana päivänä)
luumu-konjakkikastike kinkulle
sinappinen kinkunkastike
Hasselbackan piparipunajuuret
Lanttulaatikko
Paahdettu kurpitsasalaatti pekaanipähkinöillä
Paahdetut balsamicoruusukaalit
Porkkanakiusaus
Porkkanalaatikko
Pähkinäinen omena-sellerisalaatti (vuohenjuustolla tai ilman)
Päärynä-pistaasisalaatti
Riisipuuro kookosmaitoon
Waldorfinsalaatti 1
Waldorfinsalaatti 2 (maidoton & paleo, ”raikkaampi”)

Muita ideoita joulupöytään:
Avokadohummus (etenkin jos joulupöytään sattuu kasvissyöjiä)
Kananmaksamousse
Marinoitu punasipuli
Pellavalimppu
Saksanpähkinä-pellavansiemenleipä
Siemennäkkäri (ks. nokkosversio)

20puurojuhlat8

Piparinmakua ja muuta jouluista makeaa:

Chili-suklaapannacotta
Hasselbackan piparipunajuuret
Jouluinen manteli-chiavanukas
Kanelinen kookosvanukas uunissa (coconut custard pudding)
Luumu-portviinimutakakku
Mausteinen puolukkapiirakka
Meksikolainen chili-suklaajuoma
Mustaherukkapannacottapiirakka
Nigellan joulusuklaakakku
Pipari-banaani-kookosmuffinssit
Piparikookoskeot
Piparkakkutryffelit
Piparkakut
Piparimutakakku
Puolukka-kinuskiraakakakku
Päärynähillo kanelilla ja kardemummalla

15chilisuklaa1
Meksikolainen chili-suklaajuoma

Konvehtipöytään tai lahjapakettiin sopivia pikkuherkkuja:
Bountyt
Chocolate Chip Cookie Dough Cookies
CocoVin raakasuklaanvalmistuspaketti
Doughy Mint Chocolate Chip Cookies
Hedelmäbrandytryffelit
Kahvi-glögitryffelit
Kermalikööritryffelit
Konjakkitryffelit
Kookoskeot
Lakritsikookoskeot
Paahdetut kanelimantelit
Piparikookoskeot
Piparkakut
Punaviinitryffelit
Raakasuklaa
Raaka kirsikka-mantelivalkosuklaa
Raaka kirsikkavalkosuklaa
Raaka valkosuklaa (perusversio)
Rouheiset superkaakao-kookoskeksit
Rustiikkiset piparitryffelit
Viskitryffelit

KS. Vinkit ruokalahjojen paketointiin 😉

19raakasuklaa2
Raakasuklaa sopii niin lahjaksi kuin omaankin herkutteluun – ei tule ikävä konvehteja. 😉

Kommentit
  1. 3

    sanoo

    […] Olin jälkiruokavastaavana ainejärjestömme joulujuhlissa. Aluksi minun oli tarkoitus selvitä tästä aina varmalla mutakakulla, mutta selvisi, että juhlille oli tulossa pähkinäallergikko, jolle suklaakaan ei sopinut. Ei suklaata, eikä pähkinäjauhoja – pieni haaste viljattomalle leipurille. 😛 Jouduin siis pohtimaan mitä sen tilalla tarjoaisi, ja hyvä niin, sillä se johti uuden loistavan joulureseptin kehittelyyn! 😀 Kookos sentään onneksi kävi, joten lähdin kokeilemaan kuinka pitkälle sillä pääsee. Kookosvoi (ei sama asia kuin öljy tai se munkinpaistorasva, lue lisää täältä!) on ennenkin loistanut leivonnassa (kastanja-suklaabrownie, mausteinen banaaniblondie), joten päätin hyödyntää sitä. Kokeilussa syntyikin sitten mitä mainioin jouluresepti – ihanan tryffelimäinen piparimutakakku! Koostumus on herkullinen, ja jouluiset maut toimivat sen kanssa erinomaisesti. Kakku oli menestys myös juhlilla – se syötiin kokonaan ja kiitoksia sateli. Tätä tulee tehtyä tästä lähtien joka joulu. 🙂 Ks. lisää jouluruokavinkkejä. […]

Trackbacks

  1. […] Olin jälkiruokavastaavana ainejärjestömme joulujuhlissa. Aluksi minun oli tarkoitus selvitä tästä aina varmalla mutakakulla, mutta selvisi, että juhlille oli tulossa pähkinäallergikko, jolle suklaakaan ei sopinut. Ei suklaata, eikä pähkinäjauhoja – pieni haaste viljattomalle leipurille. 😛 Jouduin siis pohtimaan mitä sen tilalla tarjoaisi, ja hyvä niin, sillä se johti uuden loistavan joulureseptin kehittelyyn! 😀 Kookos sentään onneksi kävi, joten lähdin kokeilemaan kuinka pitkälle sillä pääsee. Kookosvoi (ei sama asia kuin öljy tai se munkinpaistorasva, lue lisää täältä!) on ennenkin loistanut leivonnassa (kastanja-suklaabrownie, mausteinen banaaniblondie), joten päätin hyödyntää sitä. Kokeilussa syntyikin sitten mitä mainioin jouluresepti – ihanan tryffelimäinen piparimutakakku! Koostumus on herkullinen, ja jouluiset maut toimivat sen kanssa erinomaisesti. Kakku oli menestys myös juhlilla – se syötiin kokonaan ja kiitoksia sateli. Tätä tulee tehtyä tästä lähtien joka joulu. 🙂 Ks. lisää jouluruokavinkkejä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *