Kombuchakokeilu – kuinkas siinä sitten kävikään?

Kerroin vähän aikaa sitten ostaneeni volgansienen eli kombuchan – siis ihan konkreettisen sieniolion, joka pistetään kasvamaan makeaan teehen, johon se sitten tuottaa kaikkea hyödyllistä – näin kiteytetysti ilmaistuna, kerroin ensimmäisessa postauksessa enemmän. 😉 Saamani kirjalliset ohjeet tuntuivat ihan selkeiltä, mutta kun yritin arvioida sienen kehitystä, olisin kaivannut tarkempaa ja seikkaperäistä kuvailua. Purkin pinnalle kehittyi nopeasti ohut, läpinäkyvä kalvo. Maistelin teetä parin päivän välein puhtaalla lusikalla, mutta maku pysyi vain makeana teenä, oikeasti juomasta pitäisi tulla viikossa selkeän etikkaista. Viikon kuluttua teinkin purkin pinnalta tällaisen havainnon:

1707kombucha4

Hometta.

Jokin ei selvästi ollut kunnossa. Selvittelin asiaa Facebookissa osaavampien kasvattelijoiden avulla. Osa neuvoi pesemään sienen ja pistämään uudelleen kasvuun, toiset neuvoivat heittämään mäkeen. Olin ollut sienestä niin innoissani, että en raaskinut siitä vielä luopua, vaikka olisi ehkä kannattanutkin. Home kun ei aina ole näkyvää, ja vaikka pesisin sienen ja vaihtaisin sen uuteen teehen, voisi näkymättömiä homejuuria silti olla mukana. Tutkijanluonteeni halusi joka tapauksessa nähdä toipuisiko sieni. Pesin sen ja valmistin sille teen edellisten ohjeiden mukaan, mutta tällä kertaa minulla ei ollut enää antaa sille vanhaa teetä siemeneksi. Nyt viikon jälkeen tilanne näyttää tältä:

1707kombucha2

1707kombucha1

Jotain on siis selkeästi tapahtunut verrattuna ensimmäiseen yritykseen, ja Googlen kuvahaun perusteella tuolta kombuchan pitäisi ennemin näyttää. Pinnalle muodostunut kalvo on aivan eri luokkaa kuin ensimmäisellä kerralla syntyneen haituvan rinnalla. Valkoinen kalvo on jämäkkä, eikä siinä näkynyt mitään homeen kaltaista. Nostin kalvon purkista ja siivilöin juoman talteen. Kalvo on käsittääkseni uusi vauvasieni, joten huuhtelin sen ja vanhan sienen hanavedellä ja pistin ne vanhalla teellä täytetyyn lasipurkkiin jääkaappiin säilöön kunnes tiedän/päätän mitä niillä tehdä. 😛 Juoma maistuu mielestäni ihan hyvältä – hunajaisen simamaista omenaviinietikan twistillä. En vaan tiedä pitäisikö etikkaisuuden olla voimakkaampaa. Olen saanut muiden keskusteluita seuratessani käsityksen, että juoman pitäisi olla voimakkaan etikkaista, mutta minun juomani etikkaisuus oli kyllä miedohkoa. Käymisaika voinee tosin vaikuttaa tähän? Nyt aikaa oli viikko. Myös sienen kelluminen/uppoaminen askarruttaa minua. Ensimmäistä satsia aloittaessani sieni painui oitis purkin pohjalle. Toista satsia aloittaessani pesty sieni jäi kellumaan pinnan tuntumaan, pohjalle se kuitenkin laski käymisen aikana. Kummin sienen oikein kuuluu tehdä?

Jos joku asiantunteva sattuu lukemaan kirjoitukseni, niin kaipaisin kipeästi vastausta seuraaviin kysymyksiin:

  • Näyttääkö tämä uusi erä siltä kuin kuuluu?
  • Kuullostaako makukuvaus oikealta?
  • Kuuluuko sienen kelluta vai upota?
  • Heittäisitkö sienen menemään ensimmäisen erän homehavaintojen takia, vaikka se näyttäisikin nyt hyvältä?
  • Uskaltaisitko juoda tätä toisen erän juomaa?

1707kombucha3
Vanha sieni ja uusi vauva vedessä pesun jälkeen

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    Marika sanoo

    Sillä ei ole mitään väliä että kelluuko vai uppooko scoby. Joskus se menee edestakaisin purkissa 😀 Minä henkilökohtaisesti heittäisin kaiken pois jossa on ollut hometta ja alloittaisin uudestaan. Pesisin purkin ihan tavallisella etikalla. Nyt kyllä näyttää oikein hyvältä, tuo uusi annos siis. Minulla saattaa tosiaankin mennä 2-4 viikkkoa kun teen kombuchaa. Maku kuulostaa oikealta. Minä annan kombuchan menemään aika happamaksi, koska lisään siihen toisessa käymisvaiheessa hedelmää/marjaa niin maku pehmenee. Jos kombucha menee liian happamaksi niin siihen voi laittaa tipan steviaa tai vaikka käyttää hiushuuhteena hoitoaineen sijaan. Scobyä ei muuten kannata pestä vedellä käyttökertojen välillä koska silloin huuhtoo pois kaikki hyvät bakteerit. Suosittelen facebookin Kombucha Nationia. Sieltä saa tosi hyviä vinkkejä konkareilta.

  2. 2

    sanoo

    Jep, kyllä minuakin vielä kovasti tuon uudenkin satsin käyttäminen epäilyttää… Kilpirauhasen vajaatoiminta kun ei todellakaan tykkää homeista, ja lääketasapainon kanssa on muutenkin ollut melkoista säätöä pitkin kevättä. Toisaalta juustoista kun tykkää niin on varmasti tullut joskus syöneeksi jotain homeista "siistittyä" juustoa (enkä siis tarkoita homejuustoja). Ei kaikki home ole vaarallista, mutta ei pitäisi leikkiä tulella.
    Odottelen kyllä jo uutta sientä, mutta en silti raaskisi luopua tästä vanhasta, etenkin kun se tuntui nyt onnistuneen. :/ Fiksuinta se varmaan olisi…

    Kiitos vinkeistä! Pitääpä tutustua Kombucha Nationiin. 🙂

  3. 3

    sanoo

    Kiperiä kysymyksiä… Ja pitkähkö kommentti…
    Biologian tunneilta on jäänyt mieleeni, että jos hometta on hillon päällä ja sen kuorii pois, niin silti sitä on koko hillossa ja sitä ei saisi syödä. 😀 noh, minä olen silti hilloni ja juustoni syönyt homeen poiston jälkeen. Ja ajattelisin, että kautta aikojen ainakin joku muukin on näin tehnyt.. Toivottavasti… Ja mahdollisesti kädestä käteen kulkeutuneet aarteet kuten hapanleivänjuuri, kombucha jne on voinut jossain kodissaan törmätä homeeseen ja silti sitä on eteenpäin annettu, kun kyseessä on kuitenkin elävä ympäristö eikä tehdasolosuhteet…
    Oikein asiaa pähkäiltyäni joisin varmaan kombuchasi ja huuhtelisin kunnolla vauvan. Sitten laittaisin uuden satsin tulemaan.
    Oma teeni tulee noin viikossa ja jokainen purkki maistuu erilaiselta. Ja jokainen sieni näyttää erilaiselta. Yhdessä purkissa vanhempi sieni on pohjalla ja uusi vauva pinnassa. Outoa, mutta koukuttavaa. Tällä hetkellä meidän suvussa kolme sukupolvea intoilee tästä teestä… 😀

  4. 4

    sanoo

    Jep, samat homeuhkat minunkin mielessäni pyörivät, mutta on sitä siistittyä juustoa tosiaan tullut syötyä. 😛 Mietin itsekin että kuinka varmasti "puhdasta" mikään kombucha ikinä on. Mistä sitä koskaan tietää jos edellinen käyttäjä/sienen lahjoittaja on joskus saanut teehensä hometta, mutta homma on sen jälkeen pelittänyt tai hometta ei ole huomattu. Saan ilmeisesti ensi viikolla uuden sienen (jonka pitäisi olla puhdas), ja koitan sitten mitä sillä tulee. Vanha sieni ja vauva odottelevat vielä jääkaapissa. Meinasin vähän laittaa ne ja uuden sienen samaan aikaan kasvamaan niin saan seurata onko niissä minkälaiset erot. 😉

    Minunkin äitini on jo innostunut kombuchasta. 😀 Hänelläkään ei valitettavasti tainnut olla tuuria matkassa kaupan starttipaketin kanssa, uusimpia käänteitä en ole vielä kuullut.

    Kiitos paljon kommenteistasti! 🙂

  5. 5

    Maria sanoo

    Jes, kiva etta sinakin innostuit kombuchasta. Olen itse tehnyt sita pari vuotta, ensi kerralla ostin vauvasienen, ja kun sen teko jossain vaiheessa jai, tein seuraavan sienen kaupan kombuchajuomasta. Hienosti onnistui sekin. Ikina ei ole itsella tullut hometta pintaan, ja tosiaan se aitisieni painuu minulla aina pohjalle, mutta kiinnittyy jossain vaiheessa aina siihen uuteen pintasieneen. Revin aina sitten niita alimpia pois, kun alkaa tulla liian paksuksi. Ja sita sienta olen myos piilotellult lasten smoothiehin, voi sen antaa vaikka koirallekin, sekin tarvii probiootteja 😉 Annan sen kayda 7-14 paivaa, ja makuun liittyy kylla oleellisesti huoneenlampo. Joskus tulee tujua tavaraa jo viikossa. Nyt olen siirtynyt tekemaan continuous brewia, joka on kylla paljon vaivattomampi kun ei tarvitse joka kerta "pesta" astioita etikalla. Eika tosiaankaan tarvitse (eika saa!) normaalioloissa pesta sienia. Alussa kaikki perheenjaseneni tykkasivat kombuchasta, etta piti ihan saannostella etta kaikki saa 😉 mutta valitettavasti nyt olen itse ainoa juoja. Nyt en tieda kannattaako minun ihan vain itseni takia pitaa tuota astiaa kaymassa, kun se valmistuu liian nopeasti minun tarpeisiini… ehka ostan sita jatkossa vain kaupasta, vaikka hirvittaakin maksaa joka pullosta lahes 4 dollaria. Mutta eipa sita niin hirveasti valttamatta tarvikaaan litkia, joku sanoi etta puoli desiakin paivassa on hyodyllista.
    Mita makuja olet tehnyt, jos olet? Vakioni on ollut inkivaari, sitruuna ja useasti heita pari rusinaa pulloon, mutta ihan pakastemarjat on kylla ihania ja helppoja makeuttajia, varsinkin mustikasta tulee huippu vari!
    Mita kysymyksiisi tulee, uskaltaisin kylla juoda, ja nayttaa hienolta tuo uusi sieni. Laitahan lisaa postauksia kombuchan tiimoilta 🙂
    Pst, raparperimansikkapiiras uunissa. Tuoksu ja taikinaneste oli kylla hyvaa, joten varmasti lopputuotoskin on maistuvaa!

  6. 6

    sanoo

    En ole siis valitettavasti saanut oikein vieläkään yhtäkään satsia onnistumaan kunnolla, joten makujen kokeilu on saanut vielä odottaa. Inkivääri ja sitruuna kuullostavat kyllä ihanilta! Ensimmäionen sieneni taisi olla susi. Sain onneksi hankittua uuden sienen, ja viimeisen viikon ajan olen testannut vanhan ja uuden kasvua. Vanha kehitti tas jotain epämääräistä pintaansa, kun taas uusi sieni näyttäisi toimivan. 🙂 Tänään tai huomenna meinasin satsin kerätä, mutta hämmennyin nyt tuosta pesemisestä. Ensimmäisen sienen myyjä neuvoi pesemään sienen vedellä, mutta sinä olet siis sitä mieltä ettei niin saisi tehdä? Miksi? Ja missä oloissa sitten sienen pesun sallisit (mainitsit ei normaalioloissa)? Facebookissa puhuttiin taas sienen pesusta laimealla etikkaliuoksella. Purkit olen tähän asti pessyt ihan vain tiskikoneessa.

    Kiitos kirjoitustoiveesta, pidetään mielessä! Pitänee kirjoittaa kohtapuoliin taas raportti näistä uusimmista käänteistä. 😉

    Meinasin muuten itsekin tehdä tällä viikolla tuota mansikka-raparperipiirakkaa uudestaan, se on kyllä ihanaa! 🙂

  7. 7

    Maria sanoo

    Hyva etta olet sitkea! Kylla se siita lahtee! Epanormaali tilanne vois olla just tuo sun kokema yritys, tai etta sinne paasee jotain ulkopuolisesta maailmasta, kuten banaanikarpasia. En itse ole koskaan pessyt sienta yhtaan millaan.

    Piirakka oli mahtavaa, samoin tuo nyt kaksi kertaa perakkain leipomani kirsikkafrangipane. 🙂 Otan sita pian aamupalan jalkiruoaks kermanokareen kera 😛

  8. 8

    sanoo

    Okei, no pitänee nyt sitten vaan ottaa sienet talteen vanhaan teehen kun siivilöin juoman. Saanpahan taas vähän harkinta-aikaa miettiä miten seuraava satsi pitäisi pistää tulemaan, nyt kun tässä näyttäisi jo olevan vähän toivoa… 😉

    Meillä on selkeästi samat suosikit. 😉

  9. 9

    sanoo

    PS. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin tällä viikolla on vielä luvassa toinenkin kirsikkapiirakan resepti. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *