Kirsikka-suklaaganachetorttu

Kesä ja kauden raaka-aineet ovat kyllä parasta mitä tiedän. Tällä hetkellä en meinaa millään keksiä miksi syödä muuta kuin kausiruokaa? On kotimaista kesäkurpitsaa, kukkakaalia, kesäsipulia, mansikoita ja mustikatkin alkavat juuri kypsyä. Kesään kuuluvat myös kirsikat. Itse olen kovin mieltynyt kirsikan ja suklaan makuyhdistelmään, mutta miehen suussa se ei jostain syystä toiminut samalla tavalla. Joka tapauksessa, tämä piirakka sai minut vähän pohtimaan pitäisikö koittaa mukailla tästä reseptistä sacherpiirakka! 😀 Ei kuullostaisi huonolta sekään… 😉
Tässä blogissa ylivoimaisesti suurin osa resepteistä sisältää eläinperäisiä tuotteita, enkä kammoa voita tai munia. Välillä allergia saattaa kuitenkin pakottaa muutoksiin. Voin sijaan sopii kookosöljy, munat voi joissain tapauksissa (ainakin peruspiirakkapohjissani) korvata liotetulla pellavansiemenrouheella ja liivatteen voi vaihtaa kasviperäiseen hyytelöintiaineeseen. Pähkinäallerginen voi paikkailla reseptejä kookoksella ja auringonkukansiemenillä. Tästäkin piirakasta saa halutessaan vegaaneille tai muna-allergikoille sopivan korvaamalla munan pellavansiemenrouheella ja vedellä, kuten tässä reseptissä. Muita vegaaneillekin soveltuvia reseptejä ovat mm. mustaherukkapannacottapiirakka sekä viikuna-suklaaganachetorttu. 😉 Lisää erikoisruokavalioiden huomioimisesta ja reseptien soveltamisesta täällä ja täällä. 😉

suklaaganache kirsikkatorttu

Kirsikka-suklaaganachetorttu

Pohja:
1 kananmuna
75 g huoneenlämpöistä voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
½ dl sokeria, erytritolia tai muuta makeutusta
1 dl kookosjauhoa
½ dl mantelijauhoa
1 tl psylliumia
½ tl leivinjauhetta
Hieman suolaa

Täyte:
5 dl kirsikoita

Suklaaganache:
2 dl kookosmaitoa tai -kermaa
100 g tummaa suklaata (väh 70 %)
½ tl vaniljauutetta
2-3 rkl konjakkia
Sokeria, steviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan

Sekoita pohjan ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunissa 175 ⁰C asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet väriä (mutteivät palaneet!) ja pohja on paistunut jo keskeltäkin – piirakkaa ei tämän jälkeen laiteta enää uuniin. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.
Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Valmista suklaaganache. Sulata suklaa vesihauteessa kookosmaidon kanssa, sekoita tasaiseksi. Lisää mausteet ja makeutus. Asettele puolitetut kirsikat piirakkapohjalle leikkuupinta alaspäin. Kumoa suklaaganache kirsikoiden päälle. Nosta piirakka jääkaappiin, jotta täyte jähmettyisi. Koristele halutessasi ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan tai (kookos-)kermavaahdon kanssa. 😉

Muita kirsikkareseptejä:
Ankkaa kirsikkakastikkeella
Kesofrutti kirsikoilla
Kirsikkachiavanukas
Kirsikkafrangipanetorttu
Kirsikkapálinkatryffelit
Kirsikka-suklaa-kookosproteiiniherkku
Raaka kirsikkavalkosuklaa

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Kiitos, Heli! 🙂 Pitääpä tosiaan itsekin tehdä sitä ihan vain moussena! Oli meinaan niin hyvää että nuolin piirakkaa täyttäessä suklaansulatuskipon viimeistä pisaraa myöten. 😉

  2. 4

    sanoo

    Kiitos, Rommirusina! Mielestäni ganachen koostumus oli tällä kertaa juuri optimaali – sopivan pehmeää ja sopivan kiinteää. Täyte oli todella mehevää. 🙂

Trackbacks

  1. […] Kirsikka-valkosuklaapavlova sai toimia tällä viikolla illallisen kruununa kun kaveripariskunta tuli kyläilemään ja pelaamaan lautapelejä. Olimme suunnitelleet poikaystävän kanssa kirsikkapiirakan leipomista jo monta päivää, mutta ensiksi emme ehtineet millään kauppaan, ja lopulta muuton jälkeisessä siivouksessakin (ks. Kun ruokabloggaaja muuttaa – sisältää tärkeän varoituksen) vierähti sen verran  aikaa ettei aikaa piirakan leipomiseen ollut – jos olisi ollut, olisin tehnyt joko tämän karvasmantelilla säväytetyn kirsikkapiirakan tai kirsikka-suklaaganachetortun. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *