Kirsikka <3 manteli, siispä kirsikkafrangipanetorttua!

Raparperikausi on vaihtunut kirsikkakauteen, ja teemaan sopivasti kuukauden ruokahaasteen aiheenakin on kirsikka. Sen innoittamana piti siis kehitellä kirsikkareseptejä. Olen aina rakastanut kirsikan ja karvasmantelin yhdistelmää, ja tiesin heti mitä haluan tehdä. Viime kesänä ystäväpariskunnalle tarjoamani karviaisfrangipanetorttu oli hitti, joten sen reseptin runko sai muokkautua kirsikkafrangipanetortuksi. Lopputulos vei kielen mennessään. 😉

18kirsikkafrangipanetorttu1

Kirsikkafrangipanetorttu

Pohja:
75 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä)
½ dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ dl sokeria tai erytritolia (tai muuta makeutusta)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa

Frangipanetäyte:
100 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä)
Makeutusta maun mukaan (vaikkapa tavallista sokeria, minulla tässä ½ dl erytritolia + 20 tippaa English Toffee-steviaa)
2 kananmunaa
2 dl mantelijauhoa
½ tl vaniljauutetta
Muutama tippa-½ tl karvasmanteliaromia
Hyppysellinen suolaa
5 dl kirsikoita

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Vatkaa voi ja makeutus tasaiseksi, vaaleaksi seokseksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita joukkoon mantelijauho ja mausteet, lisää karvasmanteliaromia makusi mukaan (itselleni sitä saa olla reilusti ;)). Asettele puolitetut kirsikat esipaistetulle pohjalle leikkuupinta alaspäin ja kumoa päälle mantelitäyte. Käytä tarvittaessa nuolijaa kevyesti apuna mantelitäytteen levittämisessä. Paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia, kunnes sen pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

HUOM. Vaikka minä käytänkin makeuttamiseen steviaa ja erytritolia, toimii vanha kunnon sokerikin yhtä lailla. 😉

PS. Frangipanetortusta löytyy myös vadelmaversio. 😉

Muita kielenvieviä makupareja:
Banaani ja pähkinävoi (suklainen banaani-pähkinävoiraakakakku)
Lakritsi ja kookos (lakritsi-kookoskeot)
Mansikka ja raparperi (mansikka-raparperipiirakka)
Mustikka ja kardemumma (mustikka-kardemummacurd)
Sinihomejuusto ja jälkiruokaviini (Roquefort ja Samos Nectar)
Sitruuna ja kardemumma (sitruunapiirakka)
Sitruuna ja lakritsi (sitruuna-lakritsiraakakakku)
Sitruuna ja mascarpone (sitruuna-mascarponemousse ja sitruunajuustokakku)
Vuohentuorejuusto ja hunajameloni

Kommentit
  1. 1

    Laura Airola sanoo

    Kiitos, ihanaa että joku testailee terveellisempää leivontaa niin voi itse vain poimia kirsikat kakusta! Onneksi on tällaisia blogeja. 🙂

  2. 2

    sanoo

    Kiitos Laura kivasta palautteesta! 🙂 Juuri tuollainen kannustaa jatkamaan reseptikehittelyitä. 😉

  3. 4

    sanoo

    Ehkä se on vähän ollut salaisena haavena… 😛 Jos joku joskus tarjoaisi kustannussopimusta niin olisi varmaan vaikea vastustaa. 😀

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *