Kinkun uudet kaverit

lammasta rogan joshJoulukuun ruokahaasteen äänestys on alkanut! Haastetta emännöi Ruokasurffausta-blogi, ja aiheena oli intialainen ruoka, ja minä osallistun kilpailuun Lammasta Rogan Josh ja mango-kardemummalassi-resepteilläni.  Äänestysaikaa on 29.12. saakka. Kilpailun kandidaatteja katsomaan ja äänestämään pääsee TÄSTÄ.

Sitten varsinaiseen asiaan. 😉
Joulun aikaan kinkkua usein riittää syötäväksi useammallekin kuin yhdelle aterialle. Hyväkin kinkku rupeaa jossain vaiheessa kaipaamaan jotain piristystä, joten niinpä siitä voi tehdä kokonaan uuden ruoan, tai sille voi keksiä uusia lisukkeita. 😉 Meillä kinkusta tehtiin ensimmäisenä mausteinen kinkku-kasviswok, jonka lisäksi teimme aiolia, ja sen jälkeen koostimme uuden joulupöydän: vanhoina kinkku ja lanttulaatikko, uusina porkkanakiusaus, aioli ja avokadohummus. Hyvin on kinkku edelleen maistunut. 🙂
Toisella aterialla kasvissyöjäsiskoni oli luonamme kyläilemässä, joten hänelle tuli tehtyä kinkun korvikkeeksi avokadohummusta. Avokadohummus sai hummuksen suurkuluttaja-siskoni kiitokset, ja myös porkkanakiusauksen resepti piti saada kotiin viemisiksi. 😉

27kinkkuwok2

KINKKU-KASVISWOK
Valmista syöjien määrän mukaan

Kinkkua
Kasviksia (esim. porkkana, kesäkurpitsa, paprika)
Haluamiasi mausteita (masalaa, kurkumaa, paprikaa, inkivääriä, mustapippuria…)
Oliiviöljyä tai voita

Pilko kasvikset ja kinkku. Kuumenna öljy pannulla kuumaksi ja lisää sitten kasvikset kypsymisjärjestyksessä ja mausta samalla. Lisää lopuksi kinkku ja anna sen lämmetä. Tarjoa heti.

27aioli

AIOLI

1 keltuainen
1 rkl sitruunamehua
2 tl dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl mietoa oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa

HUOM: Kaikkien raaka-aineiden tulee olla huoneenlämöisiä.
Sekoita keltuainen, sitruunamehu ja mausteet keskenään. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja rupea kaatamaan öljyä vähitellen, ohuena norona, sekoittaen samalla. Pidä sekoitin aluksi aivan kulhon pohjalla. Kun koostumus alkaa muistuttaa majoneesia, voit liikutella sekoitinta vapaammin.
Aioli sopii  yleisesti salaattikastikkeeksi, kasvisten ja esimerkiksi pulled porkin tai lohen kaveriksi.

Suosin ruoanlaittoöljyinä kookos- ja oliiviöljyä, mutta tavallinen majoneesiin sopii parhaiten melko neutraalin makuinen öljy. Tähän tarkoitukseen meiltä löytyy miedon makuista Bertollin Cucina Delicata-oliiviöljyä.

27porkkanakiusaus1

PORKKANAKIUSAUS
4 annosta

500 g porkkanoita
1 sipuli
2 tl kapriksia
Ripaus suolaa
Ripaus rouhittua mustapippuria
Ripaus jauhettua muskottipähkinää
2 rkl voita
2 dl kermaa

Pese, kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja pilko sipuli. Sekoita porkkanat, sipuli, kaprikset ja mausteet keskenään ja siirrä seos voideltuun uunivuokaan. Lisää voi nokareina kiusauksen pinnalle ja kaada lopuksi päälle kerma. Paista uunissa 175 ˚C asteessa noin tunti.

Resepti on Yhteishyvän Marraskuu 2013-lehtisestä. Alkuperäisessä ohjeessa olisi ollut korppujauhoja, mutta me teimme ilman ja hyvää tuli.

27avokadohummus

AVOKADOHUMMUS

1 tlk veteen säilöttyjä kikherneitä
1 kypsä avokado
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunanmehu
2-3 rkl tahinia
Suolaa
Mustapippuria

Mittaa ainekset kulhoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
Hummus sopii hyvin moneen eri juttuun. Se on maukas lisuke, levite leivälle ja dippikastike kasviksille. Oma suosikkini on varsisellerin ja hummuksen yhdistelmä. 😉

Jouluateria 2:
27porkkanakiusaus2
Kinkkua, lanttulaatikkoa, porkkanakiusausta, aiolia, avokadohummusta ja muita vihreitä – nam. 😉

Kommentit (22)
  1. Värikäs parmesaani-kukkakaaligratiini - Pilkettä
    21.2.2018, 17:17

    […] Avokadohummus, katso myös punajuurihummus Kasvispitsa kukkakaalipohjalla Munakoiso-artisokkapitsa Parmesaani-munakoisovuoka (melanzane alla parmagiana) Suklaa-tofumousse Suklaamousse aquafabasta […]

  2. Routapaisti paleobéarnaisella ja juuresmuussilla - Pilkettä
    13.12.2017, 21:08

    […] Myös aioli, piparjuurimajoneesi ja savuvalkosipulimajoneesi toimisivat varmasti. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *