Kevään merkit

Lunta ei ole näkynyt täällä Etelässä enää vähään aikaan, mutta itse tiedän kevään alkaneen muutamasta vuosittaisesta merkistä: parsakausi on avattu (Parsakauden avaus ja vohveliaamiainen), Stockmannin Hullut päivät ovat parhaillaan käynnissä ja pääsiäinenkin lähestyy! Hulluilla päivillä pyöriminen ei todellakaan ole minulle mieleen, mutta käyn siellä yleensä täydentämässä ”peruskulutustavaroiden” varastoa; Max Factorin ripsarit 2 yhden hinnalla, silmämeikinpoistoainetta, Klippoteketin kuivashampoota, avokassukkia ja Dimin stay upeja. Ison satsin ostaminen saattaa nyt tuntua kalliilta, mutta kyllä tuossa taas rahaa säästyi. Esim. stay upien hinta pyörii normaalisti 13 euron kieppeillä, ja nyt ne olivat 5,90 €. Onpahan taas mitä vetää jalkaan seuraavilla vuosijuhlilla.  😉 Kenkäosastolta mukaani tarttui myös Geoxin hengittävät nahkaballerinat. Olen haaveillut näteistä nahkaballerinoista jo vuosikausia, ja nyt sitten sain vihdoin nekin. 🙂

12hp2

12hp
Ruokapuolella satsaukseni oli tänä vuonna vähäisempää kuin viime vuonna, kts. Terveisiä Hulluilta päiviltä!. Myt tuli ostettua iso pötkö Soignon chévreä, ihanaista luomu taleggiota, Västerbottenostia, mascarponea (joka ei sitten ollutkaan niin edullista kilohinnaltaan) ja lehtikaalia. Ruoan hamstraustani vähensi nyt se että kohta on taas kesämuutto Helsinkiin edessä, ja sitä ennen olisi hyvä tyhjentää melko täyttä pakastintakin… Juustoissa olisin halunnut keskittyä tällä kertaa lähinnä vuohenmaitojuustoihin (kts. So long, rahka!), mutta haikailemaani vuohen maasdameria ei tänä vuonna ollut. Tarjoushintaan olisi ollut mm. morberiä ja gruyéreäkin, mutta ne jäivät nyt kauppaan. Västerbottenostia on tarkoitus käyttää juustopiirakkaan, ja tuo nimenomainen luomu taleggio on ehdottomasti yksi juustosuosikeistani. Perjantaisen työpäivän ja HP-iskun jälkeen oli kiva palata kotiin kun poikaystävä valmisti illalliseksi pihviä, lohkolanttuja ja yrtti-valkosipulimaustevoita. 🙂

12pihvi

Pääsiäisen fiilistelyn olen aloittanut pashanteolla. Lueskelin juuri blogipostaustani viime pääsiäiseltä ja silloin näytti jokikin olleen vielä jäässä – eipä ole enää. Kirjoittelin juuri tällä viikolla vähentäväni rahkankäyttöä, mutta erityiserkkujen, kuten pashan takia, olen valmis tekemään poikkeuksia. 😉 Pashan tärkeimmät raaka-aineet ovat kerma, voi ja kananmuna, ja perinteisiä mausteita ovat vanilja, sitruunamehu, mantelirouhe, rusinat ja kuivatut hedelmät. Wikipediasta voi lukea lisää pasha-perinteestä. Minä selailin vähän netin reseptejä, ja sovelsin niistä sitten mieleiseni. Joissain resepteissä pasha keitettiin (tämä parantaa pashan säilyvyyttä), mutta minä tein niin maltillisen kokoisen satsin ettei sen syömisessä ollut ongelmia. 😉

En omista pashamuottia, joten tein pashan muoviseen kahvinsuodattimeen ja käytin perinteisen sideharson sijaan kahvinsuodatinpussia. Sovellus toimi hyvin, mutta pashamuotti antaisi tietty koristeellisemman pinnan. Pinnan voi kuitenkin koristella nätiksi haluamallaan tavalla. Hulluilta päiviltä olisi muuten löytynyt myös pashamuotti. 😉

12pasha

PASHA
Pieni muotti, tuplaa tarvittaessa

75 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä!)
250 g (1 prk) maitorahkaa1 keltuainen1 dl kuohukermaa
Maun mukaan nestemäistä (sitruuna-/vanilja-)steviaa tai muuta makeutusta
1 tl vaniljauutetta
1 rkl sitruunamehua
1-2 rkl mantelirouhetta
1-2 rkl rusinoita
Koristeluun esim. mantelilastuja tai -rouhetta

Vatkaa pehmeä voi, rahka, keltuainen ja mausteet. (HUOM: Jos käytät kristallimaista makeutusta (erytritoli, sokeri), vatkaa se ensin voin sekaan, lisää sitten muut aineet) Vaahdota toisessa kulhossa kerma ja lisää se voi-rahkaseokseen.  Aseta suodatinpussi kahvinsuodattimeen ja kumoa pashamassa suodattimeen. Anna pashan valua jääkaapissa yön yli. Kumoa valutettu pasha tarjoiluvadille. Poista suodatinpussi ja koristele pasha ennen tarjoilua.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 4

    sanoo

    […] Meillä ei ole tällä hetkellä mitään kotioloja kummempia suunnitelmia, mutta moinen hengähdystauko tulee ihan tarpeen. Maaliskuu on mennyt armottoman pänttäämisen parissa, ja huhtikuun alusta alkavat uudet työt. Eiköhän se ensimmäinen viikonloppu mene ihan uusia asioita sulatellessa. Se ei kuitenkaan estä kokkaamasta herkkua jos toistakin. 😉  Meillä vuoroon taitavat tänä vuonna päästä laivalta tuomani karitsan ulkofileet. Viimeksi moiset tarjottiin herkullisen kardemumma-kookoskastikkeen kanssa, mutta nyt on sellainen kutina, että lähdemme liikkeelle perinteisemmällä yrttilinjalla. Blogiin tulee kyllä sitten päivitettyä mihin päädyttiin. Jostain syystä tuntuu siltä, että pääsiäisjälkiruoan kuuluu joko olla sitruunaista tai keltaista, tai sekä että.  Meillä ei ehkä ollut lammasperinnettä, mutta pullapohjaista sitruuna-rahkapiirakkaa äiti teki aina  –  se oli herkkua se! Ehkä kaipaankin sitruunaa pääsiäisherkkuihin juuri siitä syystä. 😉 Pasha meillä tuli kaupasta, mutta sitähän on helppo tehdä itsekin, kuten viime vuonna testasin. […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *