Kefiirin valmistusta kotona

Kirjoittelin jokin aika sitten kefiiristä (kts. Kefiiriä vatsan hyvinvointiin), jota olin hankkinut tukemaan vatsanhyvinvointia. Kyseessä oli siis piimänkaltainen runsaasti hyödyllisiä bakteereja sisältävä juoma. Kefiiriä voi kasvatella kotioloissa maitosienen avulla, mutta minä päätin testata saisinko kefiirin kasvamaan teollisesti valmistetusta (”aitoa” miedommasta) kefiiristä. Elävän organismin pitoisuudet ovat epäilemättä huomattavasti alhaisemmat, kuin mitä maitosienellä saisi, mutta yrittänyttä ei laiteta. 😉

4kefiiri1Lähdin valmistamaan kefiiriä samaan tapaan kuin viiliäkin. Kokeilin kefiirin valmistamista niin maitoon kuin kermaankin. Kasvatusastioina käytin huolella puhdistettuja lasipurkkeja. Pesin ne, täytin kuumalla vedellä ja kuivatin uunissa. Sekoitin purkkeihin kefiiriä ja maitoa/kermaa suunnilleen suhteessa 1 rkl desiä tai kahta kohti. Sen jälkeen siirsin purkit vedottomaan, pimeään paikkaan (kaappiin). Purkkien korkkeja ei saa sulkea, sillä kefiiri tarvitsee happea. Peitin purkit talouspaperilla, jonka pingotin paikoilleen kuminauhoilla.

Maito rupesi vuorokauden jälkeen maistumaan miedolta kefiiriltä, mutta kaipasi vielä lisää kasvuaikaa, joten annoin sen käydä aina vähintään 1,5 vrk huoneenlämmössä. Sekä maku että koostumus vastasivat alkuperäistä kefiiriäni. Koostumuksesta tuli kefiirin tavoin kevyen kokkareista, ja happamoituminen jatkui sitä mukaa kun join purkkia tyhjemmäksi – kefiiri siis jatkoi toimimista. Kermassa kefiiri kasvoi maitoa nopeammin – siitä tuli vuorokaudessa ihanan paksua ja sopivan hapanta. Kermakefiiri oli kyllä todella positiivinen yllätys – sitä uskon valmistavani tulevaisuudessakin. Jääkaapistani löytyy muutenkin aina creme fraichea tai smetanaa, joten kermakefiiri sopii hyvin joukkoon. Kermakefiiri on muuten todella herkullista marjojen kanssa. 😉
4kefiiri2
Olen nyt pitänyt maito- ja kermakefiiriä hengissä toista viikkoa, ja sanoisin että homma toimii. 🙂 Mitään oikeaa, erottuvaa maitosientä purkkeihin ei kyllä ole kasvanut (maitosieni on siis ihan erottuva kappale, jonka voi siirtää purkista toiseen). Nyt tehot tuntuvat vähän laskeneen, ja mietin josko kävisin hakemassa uuden ”kefiirinsiemenen” (kaupan kefiiriä), mutta ainakin joitain viikkoja kaupan kefiiriä pystyy jatkamaan kotikasvattelulla. 🙂

EDIT 23.10.14
Haluan täsmentää että tämä kirjoituksessa esittämäni hapatusmetodi on hyvin kaukana oikealla kefiirisienellä valmistetusta kefiiristä, joka on terveyshyödyiltään aivan omaa luokkaansa. Jos kefiirin valmistus todella kiinnostaa, suosittelen lämpimästi oikean sienen hankkimista. Lisää yleistietoa aiheesta voi lukea suomeksi esim. Wikipediasta ja Magneettimedian sivuilta, ja myös englanniksi sekä ruotsiksi löytyy paljon tietoa. Kefiirisieni kasvaa hyvin, ja sitä on helppo jakaa eteenpäin kun sen on kerran saanut, joten onnekas voi löytää sitä tuttavapiiristään, ja ainakin Karppaus ja perhe-blogissa on aiemmin myyty kefiirisientä, sieltä löytyy myös ohjeet sienen elvyttelyyn. 😉

Kommentit
 1. 1

  virpi sanoo

  Sain pari vuotta sitten venäläiseltä ystävältäni tiibetin maitosienen. Sillä teen kefiiriä lähes päivittäin. Mahtavaa ainetta, kefiiri!

 2. 2

  sanoo

  Älä muuta sano. 🙂 Itse olen myös näin vaihdosta Suomeen palattuani suunnitellut oikean maitosienen hankintaa.

 3. 5

  sanoo

  Kefiiri on maitotuotetyyppi siinä missä esimerkiksi piimä. Sitä voi löytyä hyvin varustelluista tavarataloista ja suurista marketeista, esimerkiksi cittarissa olen nähnyt. Myös Ruohonjuuresta saattaisi löytyä.

 4. 6

  8 vuotta kefiiriä juonut sanoo

  Siiri!
  Tätä Tiibetinsientä tai kefiiriä ei voi ostaa kaupasta! Ne kaupan fiilien/piimän probiotikat ei ole yhtä tervellisiä kuin tämän kefiirin.
  Maitoyhtiöt ei tätä voi valmistaa kun valmistusaika on maximissaan 2 vrk ja fiili pitää sitten juoda vuorokauden sisällä jo pois muuten se alkaa tuottaa haitallisia bakteereja!
  Toivon ettet enempää levittäisi väärää tietoa enempää!

 5. 7

  sanoo

  Kiitos palautteesta. Mikäli olen tosiaan väärää tietoa levittänyt, niin kyse on inhimillisestä väärinymmärryksestä. Tiedän, että kefiiri on aivan omaa luokkaansa piimään ja viiliin verrattuna, ja mainitsen ne vain samankaltaisina tuotteina. Kotona, omalla sienellä (ei minun tapaani "kaupan juurella") valmistettu kefiiri on myös aivan omassa luokassaan. Mihinkään tietoon siitä ettei kefiiriä kuitenkaan pystyttäisi valmistamaan ja sen hyllyikää ei teollisesti saisi säädettyä (tai esim vanhanaikaisesti lämpötilalla) en ole törmännyt. Jos Sinulla on lähettää minulle asiasta vaikkapa jotain linkkejä niin perehdyn mielelläni. 🙂

 6. 8

  8 vuotta kefiiriä juonut sanoo

  Anteeksi Siiri!
  Olin hieman ärtynyt kun luin noita kommentteja joissa luki että tätä niin terveellistä Tiibetinsientä saa ostaa kaupasta. Jotenkin on sellainen tunne että kaikki terveellinen pilataan vaan että jotkut haluaa tehdä rahaa kieroin perustein. Se kefiiri kaupoissa voi olla Tiibetinkefiirin nimellä, mutta se ei ole sama asia, koska se siellä kauppojen hyllyillä joutuu seisomaan yli 24 tuntia ja silloin muuttuu ne kefiirin mikroobit vähemmän terveellisiksi koska siinä fiilissä se hapatusprosessi jatkuu vaikka sieni on siilattu pois siitä!
  Olen valmistanut Tiibetin kefiiriä jo 8 vuotta ja ne ohjeet millä valmistan kefiiriä tulee niiltä ajoilta. Luotan niihin ohjeisiin enemmän kuin tämänpäivän nettiohjeisiin joiden valmistus- sun muita ohjeita muutellaan kohta jo päivittäin kiirellisten ihmisten tarpeiden mukaan, eikä oteta mitään vastuuta laadusta.
  Lueskelen näitä linkkejä sekä ruotsiksi että englanniksi ja niissä tosiaankin varoitetaan juomasta yli 24 tuntia vanhenpaa fiiliä.
  Tästäkin voit lukea siitä asiasta, viimeisestä kappaleesta(2.1.9) http://www.antroposofi.info/fileadmin/filer/Annonser/2009/Ekaterina-van-der-Haagen/utkast.pdf

 7. 9

  sanoo

  Ei se mitään. Tiedän itse tosiaan varsinaisen kefiirisienen olevan eri asia, mutta se ei kyllä kirjoittamastani tekstistä välttämättä lukijalle välity. Väärinkäsitys syntyy helposti. Kiitos hyvästä tietopaketista, se oli mielenkiintoista luettavaa. Siinä oli paljon viittauksia lähteisiin ja liitteisiin, mutta niitä ei pdf:ssä valitettavasti ollut. Olisi kiinnostanut nähdä nekin. Yritän muotoilla nyt korjaus-/täsmennyslauselman, jonka päivitän tähän postaukseen tänään tai lähipäivinä, ettei siitä syntyisi väärä kuvaa.

  Oikean kefiirisienen hankinta on ollut pitkään to do-slistallani. Asuin Hollannissa kirjoittaessani tästä kefiiri kokeilusta, ja hankinta lykkääntyi siitä syystä. Olen kyllä nähnyt netin keskusteluissa mainintoja, että ihmiset ovat antaneet kefiirin hapantua vuorokaudesta pariin, mutta pitää perehtyä asiaan kunnolla. Vuorokaudenkin uskoisi kyllä olevan riittävä hapatusaika kun kyseessä on elinvoimainen kefiirisieni. Nyt voisikin olla otollinen sienen hankinta-aika, tiedän erään jolta sientä saisi. Sitten voisin kirjoittaa kokemuksia oikean sienen kasvattelusta. 😉

 8. 10

  8 vuotta kefiiriä juonut sanoo

  Sitä Tiibetinkefiiriä saa valmistusaikana hapatuttaa korkeintaan 48 tuntia, mutta säilöä ei voi enempää kuin 24 tuntia! Sitten siihen alkaa tulla ei- toivottuja bakteereja.
  48 tunnin kefiiristä saa paljon maitoheraa joka on se läpinäkyvä neste osa siinä kefiirissä ja se on se kaikesta terveellisin siinä tuotteessa.
  Käytän sitä maitoheraa sitten vaikka mihin, kuten: Raaka vihannesten hapatukseen, mikä onkin terveellisintä ruokaa mitä voit syödä. Laitan sitä myös tukkaan suihkun jälkeen, niin tukka ei jää makaamaan päälaelle. Yksi vanhus paransi sillä ihosyövän kasvoista! Ruvetkin suun ympäriltä on parantuneet kolmessa vuorokaudessa! Laktoosi-intoleranssi on parantunut monelta ja mahaportin aukaisija, vaikka sairaanhoito väittääkin sitä parantumattomaksi viaksi 🙂 …

 9. 11

  sanoo

  Uskon kyllä itse täysin kefiirin hyödyllisyyteen, ilman hyviä bakteereita emme selviäisi. 🙂
  24 h vaatii kyllä kovin uskollista kefiirin käyttämistä. Monessa paikassa olen lukenut sienen pakastamisesta, ja ilmeisesti se selviää jääkaapissa purkissakin jonkin aikaa?
  Tuosta vihannesten hapatuksesta en ollut kuullutkaan. Käytätkö siihen siis vain maidon hapattamisessa erottuneen kirkkaan osa, etkä itse sientä lainkaan? Olen kyllä suuri hapatettujen kasvisten ystävä, hapankaalia kuluu ja kimchiä tulee valmistettua itsekin silloin tällöin.
  Olen kuullut tiibetinsientä kasvatettavan myös kookosvedessä ja vedessä, johon on liotettu kuivattuja hedelmiä (luomuja ja lisäaineettomia). Et ole sattunut sellaista kokeilemaan? Itse olen keväästä saakka välttänyt lehmänmaitoa. Kefiiri saattaisi olla sellainen poikeus, että maito taas menisi, mutta vaihtoehdot kiinnostavat.
  Miksi jätin maidon:
  http://ssiiri.wordpress.com/2014/04/07/so-long-rahka/

 10. 12

  8 vuotta kefiiriä juonut sanoo

  Joo, se säilyy jääkaapissa pari päivää. Pakasteessa maidon seassa vaikka kuinka kauan. Pitää vaan muistaa pestä se ennen pakkaseen laittoa ja kun se sulatetaan. Käytän vaan sitä läpinäkyvää nestettä vihannesten hapattamiseen.
  Vesikefiiriin en usko, kun senhän sanoo järkikin että vedestä ei voi saada maitoheraa!

 11. 13

  sanoo

  Okei, kiitos vinkeistä. 🙂
  Olen käsittänyt ettei se hera olisi suinkaan se ainoa kefiirin kautta saatava hyöty, vaan sienen muutkin tuotokset ovat iloksi. Olennaista olisi vain että sieni saa itselleen kasvualustaksi jonkun nesteen, jossa sille on myös hiilihydraatteja kulutettavaksi.

 12. 14

  pienikultapilvi sanoo

  Hei, kiinnostaisi kovin kokeilla onnistuisiko minun saada viheliäinen refluksini kefiirillä rauhoittumaan. Jos teillä sattuisi olemaan mitään tietoa mistä/keneltä voisin mahdollisesti hankkia aidon Tiibetinsienen, niin olisin tosi kiitollinen vinkistä. 🙂

  pienikultapilvi@hotmail.com

 13. 16

  sanoo

  Hei,
  Lyhyesti ajattelin jakaa sen vähäisen tiedon, mitä minulla itselläni sattuu kefiiristä olemaan. Meillä sitä on kotona juotu, kun olin lapsi. Tarkalleen en muista, kuinka äiti sitä valmisti, mutta ohjeita tuntuukin netistä löytyvän.

  Meijeriteknologian oppitunnilla tässä jokunen vuosi sitten kysyin miksei kefiiriä meinaa Suomen kaupoista löytyä. Kefiirin teollista valmistamista oli ilmeisesti ainakin Ilmajoen osuusmeijeri kokeillut, mutta myynti tyssäsi lainsäädäntöön: kefiirin valmistuksessa tapahtuu maitohappokäymisen lisäksi alkoholin muodostumista. Samassa määrin, ellei jopa vähemmän, kuin esimerkiksi kotisimaa tehtäessä, mutta Suomen lainsäädännön mukaan alkoholista olisi pitänyt mainita pakkausmerkinnöissä. Ja olisiko tullut joitakin rajoitteita myynnin suhteen tai lisää byrokratiaa valmistamiseen, siitä en tiedä. Mutta omat haaveeni oikean kefiirin valmistamisesta myyntiin tyssäsi myös siihen. Kotikäyttöön vielä jonain päivänä, kun vain saan sientä jostakin…

  Tuli vielä mieleeni, että kun maitohappoa muodostuu niin hapankaalen kuin hapanleivän valmistuksessa, niin miksipä ei kefiirin sienellä saisi tosiaan muutakin valmistettua. Etenkin sitä hedelmäistä juomaa kiinnostaisi kokeilla…

 14. 17

  sanoo

  Kiitos paljon osallistumisestasi keskusteluun! 🙂 Tuosta Ilmajoen osuusmeijerin kokeilusta olikin jännä kuulla. On tämä (elintarvike-)byrokratia Suomessa melkoista… Minunkin logiikallani tärkeintä on että sienellä on ruokaa, mutta voi olla että se sopii parhaiten ottamaan ravintonsa nesteestä, ja tietty makuyhdistelmä voi olla parhaimmillaan tiettyjen raaka-aineiden kanssa. Mielelläni kuulen lisää kefiirikokemuksia, jos saat sienen hankittua, ja itselläkin se on tosiaan haaveissa – vielä kun saa vaan aikaiseksi. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *