Kefiiriä vatsan hyvinvointiin

Olen kärsinyt viime aikoina polvivaivoista, ja niiden taltuttamiseksi olen nyt tulehduskipulääkekuurilla. Minulla on pitkä historia polviongelmien kanssa, mutta viime vuosina olen saanut elää ja harrastaa ongelmitta. Nyt Hollantiin muutettuani rupesin kuitenkin äkisti pyöräilemään n. 20 km/päivä, mikä oli vanhoihin tottumuksiin verrattuna turhan radikaali muutos, eikä oikea polveni/alaselkäni pitäneet siitä. Tiedän vanhasta kokemuksesta, että lääkekuurit pistävät myös ruoansulatuskanavan koville. Ruoansulatuskanavassamme elää valtavasti hyödyllisiä bakteereita, joita ilman emme tulisi toimeen. Suolistobakteerit vaikuttavat KAIKKEEN. Ne vaikuttavat ruoansulatuksen lisäksi muun muassa  aineenvaihduntaan, immuunipuolustukseen ja hormonitoimintaan. Myös uunituore, viime kuussa Nature-lehdessä julkaistu artikkeli käsittelee bakteerien yhteyttä mm. rasvakudoksen määrään, insuliiniresistenssiin, veren rasva-arvoihin ja tulehdusbiomarkkereihin (Le Chatelier et al. 2013, Nature 500: 541-546). Tämä oli nyt jo vähän turhan hifiä tavalliselle kaduntallaajalle (syytän koulutustaustaani/alanvalintaani). Mutta uskokaa minua, haluatte suolistobakteerienne voivan hyvin. 😉 Lääkekuurit (etenkin antibiootit) voivat kuitenkin haitata suoliston bakteerien toimintaa. Siksi ajattelin olla ystävällinen rakkaalle suolistoflooralleni, ja tuokea sen hyvinvointia rupeamalla nauttimaan kefiiriä sen toiminnan tukemiseksi.KEFIIRIKefiiri on hieman piimää muistuttava maitojuoma. Sitä valmistetaan sekoittamalla kefiirinsiemeniä tai maitosientä maitoon, minkä jälkeen maidon annetaan käydä. Kefiiriä valmistetaan nykyään myös teollisesti, mutta kotioloissa kefiirin annetaan yleensä käydä ensiksi huoneenlämmössä n. 12-24 h, minkä jälkeen sitä voidaan säilyttää jääkaapissa. Suomen kaupoissa kefiiriä ei yleensänäy, mutta esim. Venäjällä ja Virossa se on perustavaraa. Netin keskusteluissa mainitaan että  kefiiriä voi joskus löytyä luontaistuotekaupoista (esim. Ruohonjuuri) tai venäläisistä tai virolaisista ruokakaupoista. Itse kirjoittelin innoissani Herkuttelua Budapestissä-postauksessani löytäneeni kaupasta kefiiriä. Kefiirisieni käyttää ravinnokseen maidon sokereita, ja prosessissa muodostuu hiilidioksidia, mikä tekee mausta happaman, ja hieman alkoholia.25kefiiriKefiirisieneen en minäkään päässyt tällä kertaa käsiksi, mutta löysin aivan sattumalta puolalais-venäläis-ukrainalaisen marketin (Groshland, Rijnlaan 72A, Utrecht), josta löytyi vaikka kuinka monen sorttista kefiiriä! Riemullani ei ollut rajaa. 😉 Myös aiemmin kehumani luomukauppa myy kefiiriä. Kefiiri on nyt otettu ruokavalioon. Ostamani keltainen lehmäpurkki on kerrassaan ihanaa tavaraa! Muista että Budapestissä ostamani kefiisi oli happamampaa ja paksumpaa, mutta tämä on juoksevaa ja maultaan ihanan kermaista (rasvaa 3,5%) ja lempeän hapanta! Rakastan muutenkin hapanmaitotuotteita, mutta tätä joisin helposti kerralla koko pullon. Jos tämä vaikuttaa oloonkin vielä positiivisesti, niin kefiiri on tainnut tulla ruokavaliooni jäädäkseen – katsotaan miten olo kehittyy. :)Kefiiri tuntuu jatkavan happanemistaan jääkaapissa. Aluksi en huomannut suurtakaan eroa, mutta mitä vähemmän kefiiriä oli jäljellä, sitä selvemmin eron pystyy mielestäni huomaan. Tämä viittaisi mielestäni siihen että kefiiri elää ja voi hyvin. Saa nähdä lähdenkö testaamaan sen pohjalta oman kefiiriviljelmän starttaamista… 😉

Kommentit (11)
  1. Lomakeittiössä kokattua - Kauneus & Terveys -blogit
    28.1.2017, 11:24

    […] kaakaolla maustetusta mantelivoista vuohenmaitojäätelöön. Itse ostin sieltä muun muassa niittykefiiriä eli grass fed-kefiiriä, lue lisää […]

  2. Kiitos linkkivinkistä! Vaikuttaa mielenkiintoiselta sivulta. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *