Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta

Hyvää pääsiäistä kaikille! 🙂 Nyt on jo maanantai, ja viimeistä vapaa päivää viedään ainakin minun osaltani. Mitä pääsiäispöytään?-kirjoituksessani arvuuttelin, että meillä todennäköisesti mentäisiin tänä vuonna klassisemmalla yrttilinjalla, ja kaipa sen voi sanoa toteutuneen. Viikkoa aiemmin tulimme testanneeksi kyllä superherkulliset marokkolaiset karitsanpotkat, mutta nyt pääsiäisenä tutustuimme ensimmäistä kertaa karitsan kareiden valmistamiseen Helsingin sanomien reseptillä. Pikkaisen sitä tuli muokattua, ja metodiikkaa sovellettua itselle mieleisemmäksi.

06karitsankare1

06karitsankare2
Juuri sopivan punaista 😉

KARITSAN KAREET

800 g karitsan kareeta eli kyljysriviä
25 g huoneenlämpöistä voita
1 luomusitruunan kuoret raastettuna
3 rkl hienonnettua timjamia
1-2 rkl dijon-sinappia
2 valkosipulinkynttä
¾ tl suolaa
Mustapippuria

Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne, voi, sitruunankuori, timjami, sinappi, suola ja mustapippuri keskenään maustevoiksi. Hiero seos kareiden pintaan. Tämän voi tehdä juuri ennen paistoa tai jo aiemmin, vaikka edellisenäkin päivänä. Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä. Ruskista kareet kauttaaltaan pannulla ja nosta ne sitten uunivuokaan. Työnnä paistomittari suurimpaan kareeseen niin, että mittarin kärki osuu lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä kareita uunissa 150 ⁰C asteessa kunnes ne ovat haluamasi kypsyisiä (medium ~58 ⁰C, n. 20-25 min). Anna lihojen vetäytyä pöydällä tai folioon käärittynä noin 10 minuuttia. Leikkaa ne sitten paloiksi luuparin välein. Tarjoile maa-artisokka-palsternakkapyreen, salaatin ja vaikkapa marinoidun punasipulin kera.
PS. Valuta paistinpannulle jäänyt maustevoi valmiiden kareiden päälle lautasille! 😉

MAA-ARTISOKKA-PALSTERNAKKASOSE

500 g maa-artisokkia
300 g palsternakkaa
1-2 dl kermaa tai kookosmaitoa
Suolaa
Ripaus jauhettua muskottipähkinää

Kuori juurekset ja pilko ne. Maa-artisokilla kestää kauemmin kypsyä, joten ne voi halutessaan pistää aika pieneksi. Keitä juureksia niukassa vedessä kunnes ne ovat kypsiä (kokeile haarukalla tai tikulla). Kaada nesteet pois ja soseuta juurekset sauvasekoittimella. Mausta muskottipähkinällä ja suolalla. Lisää kookosmaitoa tai kermaa kunnes koostumus on sopivan paksu.

Viinivinkkinä voisin antaa tälle aterialle ranskalaiset Châteuneauf-du-Papen viinit Les Combes d’ Arneval 2011 tai Domaine Juliette Avril 2010. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 4

    sanoo

    Kiitos kivasta palautteesta! 🙂
    Itsekin olin tähän asti syönyt vain erikseen tai muiden juuresten kanssa, mutta oli kyllä kiva yhdistelmä! 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *