Karitsaa ja rosmariiniporkkanoita punaviinikastikkeella

Meneillään on nyt viimeinen viikonloppuni ennen Hollantiin lähtöä, ja olen päättänyt nauttia siitä. Hyvä ruoka on tietenkin yksi nautinto. Kokkailimme keväällä pariin otteeseen karitsan paahtopaistia ja se oli taivaallista. Niinpä keskustassa pyöriessäni poikkesin kauppahalliin hakemaan meille perjantai-illaksi vähän karitsaa. 😉 Torilta löytyi myös mitä komein rosmariinipuska. Poikaystävä osti taannoin kaupasta kiinnostavaa Merlot-punaviinietikkaa, ja se piti nyt myös testata lihan marinadissa. Se antoi myös hyvät puitteet tehdä aterian täydennykseksi punaviinikastiketta.

17karitsa

KARITSAN PAAHTOPAISTI

Karitsan paahtopaistia syöjien määrän mukaan
Voita
Oliiviöljä

Marinadi:
Oliiviöljyä
Punaviinietikkaa
Valkosipulinkynsiä
Tuoretta rosmariinia
Mustapippuria
Riistafondia

Laita liha ajoissa marinoitumaan, esim. saman päivän aamuna. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja hiero seos lihaan. Marinoi jääkaapissa, ja nosta huoneenlämpöön hyvissä ajoin (ainakin tuntia) ennen paistamista. Pyyhi ylimääräiset marinadit pois, ja ota lihoihin kiva paistopinta pannulla voin ja öljyn seoksessa. Laita paahtopaistit uuniin 200 ˚C asteeseen 5-20 minuutiksi riippuen siitä kuinka kypsästä lihasta pidät ja minkä kokoisia paistisi ovat. Voit halutessasi käyttää apuna paistimittaria, ja paistaa kunnes sisälämpötila on välillä 60-65 ˚C. Älä pese pannua, siitä saa kastikepohjan! Anna lihojen vetäytyä noin 10 minuuttia folioon käärittynä ennen tarjoilua.

17punaviinikastike


PUNAVIINIKASTIKE
Kahdelle

+lihojen paistopannu
+ylijääneet marinadit
½ lasia (0,6 dl) punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
1,5 dl kermaa
Riistafondia
Mustapippuria

Tee kastike pannulle, jossa olet paistanut paahtopaistit. Lisää pannulle ylijäänyt marinadi. Lämmitä pannua maltilla jottet polta marinadin maustesattumia. Lisää etikka ja punaviini ja keittele muutama minuutti. Lisää kerma ja maista, lisää tarvittaessa fondia, punaviiniä tai mausteita. Keittele hetki kasaan. Siivilöi kastike ennen tarjoilua.

17rosmariiniporkkanat
Rosmariiniporkkanat ennen uunia

ROSMARIINIPORKKANATKahdelle

500 g porkkanoita
Tuoretta rosmariiniä
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa

Kuori ja pilko porkkanat tikuiksi. Siirrä tikut kulhoon, ripottele päälle suolaa ja pippuria sekä tuoretta rosmariinia. Sekoita, lorauta päälle oliiviöljyä ja sekoita uudelleen niin että mausteet ja öljy leviävät tasaisesti kaikkialle. Levitä porkkanat leivinpaperilla peitetylle pellille ja paista uunissa 200 ˚C asteessa 30 minuuttia.

Note to self: Malttia sen uunissa pitämisen kanssa! Minä olin tälläkin kertaa valikoinut lihatiskiltä mahdollisimman suuret paahtopaistit, ja etenkin toinen oli aika valtava. Paistit saivat nyt olla uunissa ehkä kymmenisen minuuttia, jolloin pienempi oli oikein oiva (aika punainen), mutta se jättiläinen olisi saanut kyllä olla hieman pidempään, eikä pienempikään olisi siitä pilalle mennyt. Tämä on ollut taipumukseni aina, vielä en ole karitsaa ylikypsäksi saanut, eli malttia… Joka tapauksessa alan kohta julistaa karitsan paahtopaistia lempiruoakseni – oli se liha kyllä vaan taas niin hyvää ja mureaa. Porkkanoihin olen erityisen tyytyväinen. Ne olivat maukkaita ja purutuntumaa oli juuri sopivasti. Ne olivat oiva lisuke lihalle, ja kastikekin toimi niiden kanssa erinomaisesti. Kastike oli myös erinomaista. Maku oli pehmeän kermainen, mutta etikka ja punaviini toivat siihen pienen, sopivan hapokkaan terän. Rosmariini ja valkosipuli erottuivat sopivasti.Hieman kauemmin olisin voinut keitellä sitä kasaan.

Lisää karitsareseptejä löytyy reseptihakemistosta. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *