Karitsaa ja kanttarellimuhennosta

Karitsan makua ja mureutta olemme ylistäneet monesti ennenkin, ja niin siinä kävi taas että viime viikonloppuna lihatiskillä pyöriessämme karitsan paahtopaisti oli se kaikista houkuttelevin vaihtoehto. Lisukkeeksi halusin tehdä sesongin salliessa jotain kanttarelleista. Mietin ensiksi perinteistä, kermaista kanttarellikastiketta, mutta päädyinkin tekemään kookoskermalla mehevöitetyn kanttarellimuhennoksen. Se olikin oiva valinta, jolla tuli taas laajennettua käsitystä mitä sienistä voi tehdä. Kanttarellimuhennoksen mausta ei olisi ikinä keksinyt että siinä oli kookoskermaa ja soijaa. 😉 Karitsan ja kanttarellien lisäksi lautaselle päätyi vielä puntti parsaa, käsittelyohjeet löytyvät täältä. Poikaystäväni otti vastuun karitsan paahtopaistista, ja se syntyi jo rutiinilla. Paistomittariakaan ei ollut, mutta näppituntuma hoiti senkin. 😉

Karitsan paahtopaistin peruskaava:

  • Marinointi heti kun liha saatiin kotiin
  • Marinadiin voi pistää esim. punaviiniä, etikkaa, oliiviöljyä, valkosipulia, suolaa, yrttejä, mustapippuria
  • Liha huoneenlämpöön viimeistään tuntia ennen valmistamista
  • Ylimääräinen marinadi pyyhitään lihoista talouspaperilla, ja lihat ruskistetaan pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa
  • Lihat kypsennetään loppuun uunissa 200 C asteessa ( n. 15 min -> medium+)
  • Karitsa on mukavan punaista 54-58 ⁰C asteisena. Olin jostain syystä kirjoittanut aiemmin muistiin tähtäimeksi 60-65 ⁰C ja sehän menikin sitten jo varsin kypsän puolelle.
  • Lihat kääritään folioon vetäytymään noin vartiksi ennen tarjoamista

Lisää karitsareseptejä reseptihakemistosta. 😉

KANTTARELLIMUHENNOS
2 annosta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
Voita
200 g tuoreita kanttarelleja
1 rkl soijakastiketta
1-2 tl kuivattua timjamia
½ rkl dijon-sinappia
Mustapippuria
1 dl kookoskermaa

Hienonna sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuullota ne pannulla runsaassa voissa oikein pehmeiksi. Siivoa ja pilko kanttarellit ja lisää ne pannulle. Voit lisätä mausteita kun sienistä alkaa irrota neste. Kun kaikki neste on haihtunut, lisää kookoskerma. Keittele muhennosta hetken aikaa kasaan ja anna ylimääräisen nesteen haihtua. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa karitsan kanssa.

Muita sieniruokia:
Grillatut vuohenjuustosienet
Kesäkurpitsa-sienipaistos
Kinkku-kanttarellipiirakka
Pekoniin käärityt aurajuustoherkkusienet

Mies ilmoitti tuoneensa meille uusi-seelantilaista viiniä, mutta tarkempi tihrustaminen osoitti viinin olevan kotoisin Californiasta.  No ovathan Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat vierekkäin Alkon hyllyssä… Ei siinä mitään, kyseessä oli joka tapauksessa meidän pöydässämme harvinainen viinimaa, jota oli kiva päästä kokeilemaan. Kyseessä oli Bogle Cabernet Sauvignon 2010, Alkon makukategoriasta roteva ja voimakas. Viinin tuoksu ei antanut odottaa paljoa, mutta maku osoittautuikin monipuolisemmaksi – hapankirsikkainen, mausteinen ja tamminen. Viini oli erittäin tasapainoinen ja toimi hyvin tämän aterian kanssa. Jälkkärinä syödyn tumman suklaan kanssa se ei taas sitten toiminut ollenkaan – suklaan kanssa on siis parempi vaihtaa viiniä. 😛

 

treeni-ja-ravinto gluteeniton reseptit
Kommentit (7)
  1. Samos Nectar-jälkiruokaviini & Roquefort - Pilkettä
    30.4.2017, 10:32

    […] meille maistuneita viinejä: Bogle 2010 (Yhdysvallat) ja karitsan paahtopaisti kanttarellimuhennoksella Carm 2012 (Portugali) ja pitsa ilmakuivatulla kinkulla, broilerilla ja chévrellä Cardal Rosé […]

  2. Helppo lammaspasta (gluteeniton) - Pilkettä
    9.3.2017, 18:32

    […] ja keväinen parsasalaatti Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkapyreetä Karitsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta Sitruunalla ja salvialla marinoitu […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *