Kardemumma-kookoskaritsaa ja viiden tähden valkkaria

05karitsavalkkari

Sain viimen viikonloppuna pitkästä aikaa nauttia ihanaa koti-illallista ollessani Turussa käymässä. Perjantaina mies saapui töistä kotiin kauppakassin kanssa, josta löytyi Hesarissa vastikään kehuttu Trimbach Pinot Gris  Réserve 2011-valkoviini. Olemme enemmän punaviini-ihmisiä, mutta kyseisen valkoviinin kuvailu (makua kuvattiin mm. lihaisaksi) oli saanut poikaystäväni kiinnostumaan. Kyllä valkkareillekin joskus pitää antaa mahdollisuus. Lauantaina pohdimme sitten mikä sen kanssa kävisi. Lohta meni jo lounaaksi, kanaa tuli syötyä paljon juhannuksena ja possua oli luvassa sunnuntaina. Alko suositteli viiniä kuitenkin myös aasialaisen ruoan kanssa, joten lähdimme rohkeasti kokeilemaan sitä. Valkkarista huolimatta punaista lihaa teki mieli, ja suunnittelimme ensiksi jotain thaihenkistä nautaa. Loppupeleissä lähdimme kuitenkin enemmän Intian suuntaan, ja lihaksi valikoituikin karitsa – ja hyvä niin. Karitsan ulkofilee oli ihanan pehmeää. Olen ylistänyt karitsan mureutta ennenkin (kts. Suussa sulavaa karitsaa), ja en voi taaskaan muuta sanoa kuin että se lienee kyllä lempilihaani. Sitä saa tarjota minulle koska tahansa (winkwink). Reseptin idea lähti Stockmannin nettisivuilta, mutta me käytimme reippaasti enemmän mausteita ja soossia suhteessa lihan määrään – ja hyvä niin. 😉
Täyteläisestä ja mausteisesta valkkarista riitti hyvin makua mausteisen ruoan parinakin ja ruoka korosti viinin hedelmäisyyttä. Viini sai Hesarin arviossa 5/5 tähteä, ja kyllähän se oli oikein hyvää. Hintaa on tietty hieman enemmän, mutta eipähän me kovin usein valkkaria juodakaan.

05kookoskaritsa2 05kookoskaritsa1

KARITSAA KOOKOS-KARDEMUMMAKASTIKKEESSA

n. 400g karitsanulkofileetä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl currya
1 tl garam masalaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl soijakastiketta
6 kotaa vihreää kardemummaa
½ limen mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta korianteria silputtuna (+lisää tarjoiluun & viimeistelyyn
Voita ja oliiviöljyä paistamiseen

2-3 dl kookosmaitoa kastikkeeseen

Valmista maustetahna. Murskaa valkosipulinkynnet, raasta inkivääri ja murskaa kardemummankodat huhmareessa. Sekoita kaikki mausteet keskenään ja hiero seos lihojen pintaan. Anna lihojen maustua vähintään pari tuntia. Ota lihat huoneenlämpöön viimeistään tuntia ennen ruoanlaittoa. Ruskista lihoihin paistopinta voin ja öljyn seoksessa ja nosta ne sitten uunivuokaan (säästä pannu kastiketta varten!). Kypsennä lihat loppuun uunissa 150 ⁰C asteessa. Voit käyttää apuna paistomittaria, mutta me emme sitä ohuehkoihin fileisiin ruvenneet tunkemaan. Näppituntumalla eli fileitä tökkimällä mentiin: raaka liha antaa painettaessa hyvin perään ja on joustava, kypsä liha muuttuu kiinteäksi. Me halusimme mediumia, ja sitä saimme tällä hienolla metodiikalla – kypsennysaika uunissa oli noin 20-25 min. Anna lihojen vetäytyä folioon käärittyinä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista ja leikkaa se sitten näteiksi siivuiksi.
Valmista kastike lihan ollessa uunissa tai jo foliossa. Lorauta muutama desi kookosmaitoa lihojen paistopannulle ja lisää sinne myös mahdolliset maustejäämät lihan marinoinnista. Keitä kastiketta kasaan kunnes se on haluamasi paksuista. Kookosmaito paksuuntuu melko nopeasti. Sitä voi tarvittaessa ohentaa lisäämällä aavistuksen vettä tai lisää kookosmaitoa. Siivilöi kastike ennen tarjoamista.

Ja ateriakokonaisuus oli kaupanpäällisiksi taas kerran maidoton ja paleo. 😉

Samankaltaisia kirjoituksia:
Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta
Karitsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta
Karitsan paahtopaistia ja kermaista pinaatti-kanttarellipaistosta
Salvia-sitruunamarinoitu lammaspaisti
Vaniljaista karitsanpotkaa punaviinissä
Yrttikuorrutettu karitsanfilee
Kahvilla maustettu lampaanpotka
Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeella
Lammaskoftat, minttuaioli ja pistaasi-päärynäsalaatti
Lammasta Rogan Josh (intialainen lammaspata)
Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Oli kyllä ihanaa. 🙂 Maut olivat aivan kohdallaan, mutta nättien kuvien ottaminen oli tällä kertaa haasteellista. Onneksi mielikuvitusta voi käyttää apuna. 😉

  2. 3

    sanoo

    Kuulostaapa herkulliselta! Karitsa löytyy ehdottomasti myös allekirjoittaneen suosikkilistalta 🙂

  3. 4

    sanoo

    Juu, siis aivan uskomattoman pehmeää lihaa… Ei paljoa tarvinnut pureskella – silmät ihan pyörivät ihastuksesta päässä. 😉

  4. 11

    sanoo

    […] Muita meille maistuneita viinejä: Bogle 2010 (Yhdysvallat) ja karitsan paahtopaisti kanttarellimuhennoksella Cardal Rosé (Portugali) ja lampaan- ja vuohenmaitojuustot Châteauneuf-du-Pape Domaine Juliette Avril 2012 (Ranska) ja karitsan paahtopaisti Masi Nectar Amarone 2009 (Italia) ja vaniljainen karitsanpotka Pieropan Amarone 2009 (Italia) ja hevosen ulkofileepihvi maustevoilla ja Hasselbackan piparipunajuurilla Trimbach Reserve 2011 (Ranska) ja karitsaa kookos-kardemummakastikkeessa […]

  5. 13

    sanoo

    […] suklaahippukeksit) Hedelmäinen vaniljapannacottapiirakka Itse hapatettu kookosjogurtti Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeessa Kookoskeot (myös lakritsi– ja pipariversiot) Kookosvanukas kanelilla (Coconut custard […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *