Kaksi hyvin erilaista sinihomejuustoa

Viime viikkoiseen juustovalikoimaamme kuului kaksi hyvin, hyvin erilaista sinihomejuustoa – klassikoja kumpikin.

Gorgonzola on italialainen, Piedmontin tai Lombardian alueelta tuleva klassikkosinihomejuusto. Siltä löytyy DOP-alkuperäsuoja, eli gorgonzolaksi saa kutsua vain tietyllä alueella tietyin menetelmin ja raaka-ainein tuotettua juustoa. Gorgonzolaa on kahta versiota, dolcea ja piccantea, joista dolce on miedompi ja pehmeämpi, ja piccante voimakkaampi ja kiinteämpi. Minä ostin maisteluun dolcea, joka oli vielä varsin nuorta. Nuorena sekin on vielä varsin kiinteää, mutta kypsyessään siitä tulee erittäin valuvaa, melkeinpä lusikoitavaa. Dolce on maultaan mieto, kermainen ja siinä on mielestäni myös hieman hiivainen maku, joka tuo mieleen siman. Se sopii mietoudessaan muuten hyvin sinihomejuustoihin totutteluun, mutta juuri tuo hiivainen aromi tekee siitä omanlaisensa ja ehkä joillekin vaikeammin lähestyttävän. Sekin maku on mieto, ja itse koin sen vain miellyttävän erilaisena piirteenä, jolla se erottuu muista sinihomeista. Gorgonzola dolcen kypsyys elää huikeasti. Gorgonzolaa käytetään ehkä tyypillisimmin ruoanvalmistuksessa, pastassa, pitsassa ja kastikkeissa, mutta se sopii myös nautiskelujuustoksi. Pipareiden päällä dolce on sen verran mieto, että hyvä jos sen sinihomeeksi tunnistaa, kuten mieskin asiaa kommentoi. Kontrasti roquefortiin on huikea.

08sinihomejuustot
Vasemmalla roquefort, oikealla gorgonzola

Roquefort on ranskalainen, pastöroimattomaan lampaanmaitoon tehty, luolakypsytetty sinihomejuusto, jolla on ranskalaisten juustojen AOC-alkuperäsuoja. Juuston historia yltää Wikipedian mukaan jo antiikin puolelle. 😉 Juusto on rakenteeltaan hieman murenevainen, mutta kuitenkin pehmeä. Maku on runsas, kermainen, terävä, täyteläinen, hedelmäinen, suolainen ja voimakas. Roquefortia löytyy eri vahvuisia, mutta jo sieltä miedosta päästä olleessa Societessa oli makua yllin kyllin. Roquefort tykkää makeista lisukkeista, kuten kuivatuista hedelmistä, taateleista, hilloista, päärynästä, persimonista ja hunajaakin voi koittaa. Kannattaa myös ehdottomasti koittaa roquefortin ja portviinin tai jonkun muun makean jälkiruokaviinin yhdistelmää. Esimerkiksi meidän Samoksen tuliaisemme, ruokosokerisen ja rusinaisen makuinen Samos Nectar, sopi roquefortin kanssa erinomaisesti. Hauskana bonuksena satuin bongaamaan The Telegraphin uutisen, jonka mukaan erään biotekniikkafirman tutkijat esittävät että roqefortilla (ja sen kaltaisilla homejuustoilla) olisi mahdollisesti tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia, ja se voisi olla ranskalaisten pitkäikäisyyden takana. 😀 Koko jutun voi lukea täältä. 😉

Ks. lista juustoesittelyistä

Aiempia juustojuttuja:
Onnistunut juusto- ja maisteluilta
Joulun jälkimaininkeja ja tapaamisia
Juustot – parasta juhlatarjottavaa
Sopivan punaista pihviä ja erinomainen juustolautanen
Huolella mietittyjä annoksia luomuravintola Deegissä

 

Kommentit
  1. 1

    Marika sanoo

    Sinä kun olen juustoasioissa ammattilainen 🙂 niin osaatko sanoa että mistä lampaanmaitojuustojen laktoosimäärät saisi tietää? Tai ainakin että onko niissä hiilareia alle 1 g/100g. Minulla on gorgonzola jäännyt kaupan hyllyyn koska olen vain kuullut että sen haju on niin huumava että ei sitä syö 😀 En edes tiennyt että niitä on kahta eri "vahvuutta".

  2. 2

    sanoo

    Jep, homejuustojakin juustoja löytyy laidasta laitaan. Tämä oli poikaystävällekin sellainen "sinihome on muutakin kuin auraa"-oppitunti. 😉
    Kovissa, pitkään kypsytetyissä juustoissa (esim manchego) laktoosi on hajonnut kypsymisen aikana, joten niitä voi syödä huoletta. 🙂 Home- ja tuorejuustoissa laktoosia voi olla, mutta nekin ovat yleensä vähälaktoosisia jos eivät laktoosittomia. Jos pääset ihan juustotiskille asioimaan, niin heidän pitäisi kyllä tietää. Hyllyn Valmispakatuissa juustoissahan pitää käsittääkseni lain mukaan ilmoittaa hh-määrät.

  3. 3

    Marika sanoo

    Meillä ei täällä ole valitettavasti sellaista juustotiskiä jossa olisi palvelua ja monissa ulkomaalaisissa juustoissa ei lue hiilarimääriä… Suomalaisissahan niissä on aina. Lidlissäkin on vaikka mitä ihania juustoja, mutta yhdessäkään ei ole mitään tietoa ravintosisällöstä. Pitää siis pysyä tutuissa ja turvallisissa juustoissa 🙂

  4. 4

    sanoo

    No eipä taida sitten laki olla vielä voimassa. Kovia juustoja voi kuitenkin syödä huoletta, ainakin manchegoa olen Lidlistä joskus ostanutkin. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *