Kahvilla maustettu lampaanpotka ja kastike säilötyistä sitruunoista

Pääsiäislampaalle reseptejä etsiessäni törmäsin David Lebovitzin kahvikaritsanpotkien ohjeeseen, joka kuullosti niin mielenkiintoiselta että pistin sen muistiin tulevan varalle. Pari viikkoa sitten se pääsi vihdoin testiin parilla pikkumuutoksella. Ruoka oli herkkua, mutta kirjoittaminen jäi mm. vapun ja Madridin matkani takia viipymän. 😛

Luulin hankkineeni karitsanpotkia, mutta paketista kuoriutuikin yksi mojova lampaanpotka, joka painoi sellaisenaan 1,4 kg. Eipä siinä mitään, kokonaisten karitsanpotkien sijaan lautaselle päätyisi sen sijaan hyvät palat hajoavan mureaksi kypsennettyä lammasta. Kypsensin potkan kokonaisena, irrottelin kypsän lihan luusta ja palautin lihakimpaleet pataan. Ruoka oli todella maukasta – aromikasta ja monipuolista. Kahvi maistui siinä yllättävän vähän, joten sitä ei tarvitse pelätä. 😉 Se toi kuitenkin oman, mielenkiintoisen vivahteensa makukokonaisuuteen. Mieskin tykkäsi kovasti, ja kehui makujen lisäksi lihan mureutta ja suutuntumaa. Lisukkeena meillä oli meille varsin arkista bataatti-sellerimuussia ja salaattia. Päätin kuitenkin eksperimentoida vasta ostamistani säilötyistä sitruunoista kasviksille kastikkeen, joka osoittautuikin todella toimivaksi hommaksi! Sitruunakastike piristi muussia sen päälle ripoteltuna todella kivasti, ja salaatinkin kanssa se sopi. Ensi kosketuksemme säilöttyihin sitruunoihin oli siis ehdottomasti positiivinen. Säilötyt sitruunat ovat siis suolaliemeen säilöttyjä, kokonaisia sitruunoita, joita saa esim. etnisistä ruokakaupoista. Omani ostin Turun Deli Marketista. Pitääkin ruveta tutkailemaan missä kaikessa niitä voisikaan käyttää… 😉

23kahvilammas2

23kahvilammas1

KARITSANPOTKAT KAHVISSA

1 lampaanpotka (n. 1,4 kg) tai 2-4 karitsanpotkaa
2 tl korianterinsiemeniä
½ rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl savupaprikajauhetta
1,5 tl suolaa
Mustapippuria

Pataan:2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2,5 dl kahvia
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
Oliivi-, kookosöljyä tai voita

Mausta lammas mahdollisuuksien mukaan ennen ruoan valmistamista, mielellään vaikka jo edellisenä päivänä. Murskaa korianterinsiemenet ja fenkolinsiemenet  morttelissa (alkuperäisessä ohjeessa siemenet paahdettiin ensin kuivalla pannulla). Jauha joukkoon myllystä mustapippuria ja lisää suola. Sekoita tasaiseksi ja hiero mausteet potkien pintaan.
Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Ruskista potkat pannulla voissa tai öljyssä. Nosta potkat pataan odottamaan. Pilko sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Lisää sipulit, kahvi ja tomaattimurska lihojenpaistopannulle. Lisää myös punaviinietikka ja chili, kiehauta seos ja kumoa se pataan potkien päälle. Nesteen ei ole tarkoitus peittää potkia. Huuhtaise maut pannulta mukaan vielä vesitilkalla. Kypsennä pataa uunissa 200 ⁰C asteessa 30 minuuttia. Laske sitten lämpötila 150 ⁰C asteeseen ja jatka kypsentämistä 3-4 tuntia. Karitsanpotkat ovat kypsiä kun liha irtoaa luusta kokeiltaessa.

MAROKKOLAINEN KASTIKE SÄILÖTYLLÄ SITRUUNALLA
Esim. salaatille, kasviksille ja grillatulle lihalle/kanalle/kalalle

23sitruunakastike
1 säilötyn sitruunan kuori
1 tuoreen sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
1 tl jeeraa
½ ruukkua persiljaa
½ dl hyvää oliiviöljyä
Hieman cayennepippuria

Murskaa valkosipulinkynsi. Poista säilötystä sitruunasta sisus ja hienonna kuori pieneksi silpuksi. Sekoita salaattikastikkeen ainekset keskenään.
Minun sauvasekoittimellani kastikkeesta ei tullut aivan sileää, mutta ei se menoa haittaa. 😉 Idea kastikkeeseen löytyi täältä.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *