Kaalilaatikko kylkisiivuilla

Päädyin tekemään ensimmäistä kertaa elämässäni koti- ja kouluruokien klassikkoa kaalilaatikkoa. Muistan kuinka ala-asteella tutustuin kaalilaatikkoon. Se oli niin hyvää, että pyysin kotona että äitikin voisi tehdä sitä. Edellisestä kun olen syönyt kaalilaatikkoa on varmaan yli kymmenen vuotta, mutta nyt se tuli taas mieleeni kun sopivat raaka-aineet osuivat silmiin kaupassa. Ajattelin ettei kaalilaatikon kanssa voi epäonnistua, kunhan vain malttaa antaa sen muhia rauhassa – ja oikeassa olin. 😉 Tuunasin oman versioni lisäämällä sen päälle vielä kylkisiivupeitteen. Moniin resepteihin lisätään maitoa tai kermaa, mutta sille ei nyt ollut tarvetta. Samalla kaalilaatikosta tuli maidoton paleoversio, ja pinnalle levitetyt kylkisiivut pitivät laatikon ihanan mehevänä luovuttaessaan laatikolle rasvaa kypsentämisen aikana. 😉 Uunista leijaili koko paistoajan herkulliset tuoksut. Uskoisin että niistäkin menee kiitos kylkisiivuille – tuoksussa ei ollut mitään kaalimaisuutta tai jauhelihaa, mutta jokin veden kielelle saava, munkkimainen rasvaisuus. 😉 Tämä ruoka oli kaiken lisäksi melkein ilmaista (huomio kaikki opiskelijatoverit!). Jauheliha oli tarjouksessa 4 € kilo, ja muutenkin edulliset kylkisiivut oli varustettu -50%-lapulla. Kaalin ja sipulin kilohinnat ovat olemattomia. Sääli että kaalilaatikko kuuluu poikaystäväni inhokkeihin, muuten olisin varmaan tekemässä tätä vähän väliä. 😉

Kuten kuvasta näkyy, tämä herkku ei ole rasvakammoisille saatikka eläinrasvaa pelkääville. Oma linjaukseni rasvan syöntiin on, että luonnollinen rasva on okei. Tällainen täysin teollisuuden käsittelemätön possunrasva on siis mielestäni varsin priimaa. Syön rasvaista ja vähärasvaista lihaa sen kummempia ajattelematta, ja ruoanlaittorasvoina käytän oliiviöjyä, kookosöljyä, voita, kermaa ja kookosmaitoa, ja kaapistani löytyy vain täysrasvaisia kermoja ja juustoja. Teollisuuden muokkaamiin rasvoihin, margariineihin ja kevytkermakkeisiin en koskisi. Juokseva margariini ja kasvirasvapohjainen ruoka”kerma” ovat minulle hyihyi. Jokainen saa kuitenkin minun puolestani itse miettiä mikä tuntuu hyvältä. Kylkisiivut olivat joka tapauksessa niin hyviä, että varmasti tulen ostamaan toistekin. 😉

11kaalilaatikko2

Kaalilaatikko ennen kypsentämistä

KAALILAATIKKO KYLKISIIVUILLA
4-6 annosta

n. 1,2 kg kaalia
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
500 g jauhelihaa (sika-nautaa, tai mitä sitten haluatkin)
400 g sian kylkisiivuja
1 liemikuutio
4 dl lihalientä
Timjamia
Meiramia
Rosmariinia
Mustapippuria
Suolaa

Silppua kaali pieneksi. Siirrä silppu ja lihaliemi suureen kattilaan ja hauduttele kaalia miedolla lämmöllä niin että se hieman pehmenee. Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää joukkoon liemikuutio, silputtu sipuli ja murskatut/puristetut valkosipulinkynnet. Mausta mustapippurilla ja yrteillä. Nostele kaalisilppu ja kumoa jauheliha uunivuokaan ja sekoita ne tasaiseksi. Kaada lihaliemi ja levitä kylkisiivut vuoan pinnalle. Rouhi päälle vielä suolaa ja mustapippuria. Paista kaalilaatikkoa uunissa 150 ˚C asteessa noin kaksi tuntia. Tarjoile halutessasi puolukoiden kanssa (minulle ihan vieras juttu, mutta tuntuu olevan perinne :P)

Jauheliha tuli nyt maustettua liemikuutiolla, mutta muuten käytin lihaliemenä kinkunpaistosta ylijäänyttä lientä vedellä laimennettuna. Siitä tuli mukavasti lisämakua (eikä suolaakaan tarvinnut enää sitten lisätä). Olen puhunut useammassakin postauksessani, että lihaliemet kannattaa aina säästää – ne ovat loistavia raaka-aineita ruoanlaittoon ja voittavat kauppojen liemikuutiot mennen tullen.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    On varmaan hyvää ja mehukasta.
    Olen tehnyt kaalilaatikkoa useampana versiona. Innostuneena ohjeestasi, taidan kokeilla versiota, johon käytän pieniksi kuutioiksi leikattuna savupekonia. Savupekoni on pienen lähijalostamon tuote. Viimeksi käytin sitä ruisrieskapizzassa

  2. 2

    sanoo

    Oi savupekoni kuullostaa vallannainiolta lisältä! Itse kyllä tykkäsin kylkisiivuista, koska ne olivat melkein kuin pekonia muttei pekonia. Pekoni on kyllä aina hyvää, mutta vaihtelu virkistää. 😉 Savu toisi kyllä oman twistinsä.

  3. 5

    sanoo

    […] (pulled pork-variaatio) Deli Market, harvinaisempia ruhonosia Turusta Juopunut häränhäntäragù Kaalilaatikko kylkisiivuilla Osso buccoa ja gremolataa Osso buccoa meksikolaisittain Pulled porkia barbeque-kastikkeella Pulled […]

Trackbacks

  1. […] (pulled pork-variaatio) Deli Market, harvinaisempia ruhonosia Turusta Juopunut häränhäntäragù Kaalilaatikko kylkisiivuilla Osso buccoa ja gremolataa Osso buccoa meksikolaisittain Pulled porkia barbeque-kastikkeella Pulled […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *