Kaalikääryleet

Olen aina tykännyt kaalikääryleistä, mutta kokemusta minulla on lähinnä kaupan ja koulun versioista. Äiti ei koskaan suostunut itse kääryleitä, koska ne olivat niin suuritöisiä, enkä siten viljoja ja sokeria välttelevänä ole syönyt kääryleitä vuosiin. Nyt päätin kuitenkin testata ovatko ne oikeasti niin suuritöisiä kuin äiti kuvitteli – eivät muuten ole. Kaalikääryleet syntyvät oikeastaan melko nopeasti eikä kääriminenkään ole vaikeaa, vaan pikemminkin rentoa puuhasteltavaa. Miehelle kaaliruoat ovat edelleen kauhistus, mutta saanpahan itse herkutella enemmän. 😉

PS. Jos tykkäät kaalista, niin muista myös kaalilaatikko kylkisiivuilla, 😉


Ennen uunia


Uunin jälkeen

KAALIKÄÄRYLEET

1 kääryle- tai keräkaali (väh. 1 kg)
800 g jauhelihaa
2-3 dl ylijäänyttä kaalia silputtuna
½ rkl suolaa
½ rkl sipulijauhetta
½ rkl valkosipulijauhetta
½ rkl meiramia
½ rkl timjamia
½ rkl basilikaa
Mustapippuria
Voita (tai oliivi-/kookosöljyä)

Keitä kaaalia kevyesti suolatussa vedessä 10 minuuttia. Nosta kaali lautaselle jäähtymään. Kun kaali on jäähtynyt sen verran että sitä voi käsitellä, rupea irrottelemaan uloimpia lehtiä yksi kerrallaan irrottamalla ne läheltä kantaa. Irrottele lehtiä niin kauan kuin kääryleisiin sopivan isoja lehtiä riittää. Ohenna paksuja lehtiruoteja tarvittaessa veitsellä. Silppua kaalin keskiosa (ja uloimmat lehdet, mikäli ne ovat liian heiveröisiä kääryleisiin) hienoksi täytettä varten. Tee täyte. Sekoita jauheliha, kaalisilppu ja mausteet tasaiseksi makkaksi. Täytä kaalinlehdet yksi kerrallaan. Levitä kaalinlehti tasaiseksi levyksi ja lusikoi keskelle keko täytettä, taittele kääryle kiinni: nosta itseäsi lähinnä oleva alareuna ensin täytteen yli, taita sen jälkeen sivut keskelle, ja viimeisenä kaalinlehden yläreuna koko komeuden yli. Nosta valmis kääryle voideltuun uunivuokaan niin että lehden reunat jäävät kääryleen alle eikä kääryle pääse aukeamaan. Kun kaikki kääryleet ovat valmiita, sulata hieman voita ja sivele sitä kääryleiden päälle esimerkiksi pullasudilla (maidottoman version saat oliivi- tai kookosöljyä, mutta voi maistuu parhaalta ;). Kypsennä kääryleitä uunissa 175 ⁰C asteessa noin 30-40 minuuttia. Jos kääryleet meinaavat saada liikaa väriä, voit peittää vuoan foliolla. Voit halutessasi hauduttaa kääryleitä pidempäänkin 150 ⁰C asteessa.

Muita jauhelihasuosikkeja:
Chili con carne
Jauhelihapihvit (sellaisenaan tai hampurilaiseen)
Kaalilaatikko kylkisiivuilla
Lammaskoftat
Raejuustolaatikko 1 (ks. versio 2)
Tacogratiini
Tacojauheliha
Tacopiirakka

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *