Juustot – parasta juhlatarjottavaa

Juhlimme viikonloppuna serkkuni nelikymppisiä. Hän on tunnettu hyvistä tarjoiluistaan (kts. Synttärijuhlintaa ja hierojakäynti, Puurojuhlat, viljattomia pipareita ja muita herkkuja), eikä tälläkään kerralla joutunut pettymään. Pääosassa oli kerrassaan mahtava juustolajitelma erinomaisilla lisukkeilla. Niiden lisäksi oli vähän muuta antipastohenkistä suolaista, saaristolaisleipää ja maalaisleipää. Juustoista pitämättömällä siskollani oli taas vähän vaikeaa löytää syötävää, mutta minä en olisi parempia tarjoiluita voinut toivoa.  Joku saattaisi kutsua minua ja serkkuani suvun juustofanaatikoiksi. Olemme kumpikin olleen aikoinamme juustotiskillä töissä, ja juustot kuuluvat suurimpiin herkkuihimme. Minulla ne menevät heittämällä kaiken makean edelle. Tämän takia tänne blogiin onkin ruvennut kertymään lista juustoesittelyistä. Juhlien tarjoilukokonaisuus oli mielestäni hyvin esimerkillinen – huolella mietitty ja tasapainoinen, mahdollisuudet luoda monia erilaisia makuyhdistelmiä, jokaiselle jotain. Serkullani riittää myös silmää esillepanon suhteen, voin itse vain kadehtia. Itse juhlatkin olivat oikein rattoisat. Mukavia ihmisiä iloisissa tunnelmissa hyvien ruokien äärellä, hyvän musiikin säestämänä. Seuraavia juhlia odotellessa!

23juustot1
Herkkuannokseni

TARJOILUT:

Juustot:
Brebiou
Chévre
Morbier
Saint AgurParrano Robusto

Lisukkeet:
Hedelmät (päärynä, omena, viinirypäleet, ananaskirsikka)
Erilaiset hillot
PiparkakutCashew- ja saksanpähkinät

Muuta:
Ilmakuivattua kinkkua
Hunajamelonia
Marinoituja sieniä
Paahdettua, marinoitua paprikaa
Maalaisleipää
SaaristolaisleipääTapenadea
Voita

23juustotarjotin1

23juustotarjotin2

Ensimmäinen kommentini oli juustopöydän nähdessäni ”Oi Brebiouta!”. Brebiou on pehmeä, ranskalainen, pastöroidusta lampaanmaidosta tehtyä valkohomejuustoa.  Maultaan brebiou on hyvin mieto, mutta omalla tavallaan hyvin valloittava ja kiehtova. lempeän kermainen. Se eroaa selvästi maultaan lehmänmaitobriestä, ja siitä puuttuu monille valkohomeille tyypillinen pieni pistävyys. Suosittelisin maistamaan brebiouta, vaikka ei yleensä valkohomejuustoista pitäisikään. Se on omanlaisensa, siitä kiitos varmaankin lampaanmaidolle. Juustoa peittää kauniin  vaalea, samettisen pehmeäkuori. Brebioun kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkkana. Se on parhaimmillaan kun se on alkanut jo muuttua valuvauseksi, mutta keskusta on vielä kiinteähköä ja juuston leikkaaminen ei ole liian haastavaa. Juusto ei siis saa olla liian kiinteää, muttei myöskään liian valuvaa. Oikeassa kypsyydessä brebiou on suorastaan suussa sulavaa. Brebiou sopii oivallisesti juustotarjottimelle, jälkiruoaksi tai sellaisenaan herkuteltavaksi. Jos minun pitäisi ostaa yksi herkuttelujuusto itseäni varten, se saattaisi hyvinkin olla juuri brebiou. Brebioun kanssa kannattaa kokeilla kirsikoita tai kirsikkahilloa. 😉

23brebiou
Brebiou, taustalla Morbier-tuhkaraitajuusto

Parrano Robusto on 9 kk kypsytetty hollantilainen pastöroitu lehmänmaitogouda. Se on selkeästi perusgoudaa maukkaampaa ja rakenteeltaan kiinteämpää, mutta leikkautuu vielä nätisti juustohöylällä. Parrano Robusto sopii hyvin juustotarjottimen voimakkaan ja kovan juuston asemaan.Suosittelin sitä usein asiakkaille, jotka halusivat tarjota juustovalikoimaa sekalaisemmalle juhlaseurueelle joiden mieltymyksistä ei ollut tietoa, tai jos mukana oli vieraita, joille juustot eivät ole niin tuttuja. Se on hyvin maukasta, hieman pähkinäistä ja hedelmäistä, mutta ei liian voimakasta tai omalaatuista. Se maistuu kuitenkin myös pitkään juustoja nauttineelle, eikä ole tylsä valinta. Suolainen gouda sopii hyvin hillojen ja hedelmien kanssa. Suosittelisin kokeilemaan sitä (kuivatun) melonin kanssa. Parrano Robusto on myös oikein sopiva ruoanlaittoon, se tuo ruokiin runsaasti hyvää makua. Parranolta löytyy myös 6 kk kypsytetty Parrano Originale-gouda, joka on voimakkuudeltaan Robuston ja arkigoudan välissä. Oikein hyvää sekin.

23juustotarjotin3

Saint Agur on hyvin tunnettu ranskalainen, pastöroidusta lehmänmaidosta tehty sinihomejuusto. Väittäisin että se on yksi suosituimmista sinhiomejuustoista juustotarjottimelle – eikä turhaan. Se on maultaan kermaisen täyteläinen ja keskivoimakas. Rakenteeltaan se on pehmeästi leikkautuva, sopivan kiinteä, muttei mureneva. Saint Agur on mielestäni suomalaisten ”kultaista standardia” Aura-juustoa pehmeämpää ja kermaisempaa. Jos pidät Aurasta, uskoisin että pidät Saint Aguristakin. Saint Agur sopii hyvin hedelmien (esim. päärynän), hillojen ja piparkakkujen kanssa.

23kinkku-meloniChévre-kenttä on niin laaja että se ansaitsisi oman postauksensa. Morbieristä olen kirjoittanut juustoesittelyn jo aiemmin.Juustojen lisäksi muutkin tarjoilut olivat tosiaan oivallisia. Melonin ja ilmakuivatun kinkun yhdistelmä on minulle aina mieleen, ja marinoituihin sieniin tuli suorastaan himo. Jälkiruoaksi oli suklaaeclaireja vaniljaisella täytteellä. Ne olivat myös siskoni mieleen. 😉

23marinoidutsienet

23eclaire

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Hyvä juusto on kerrassaan syntisen hyvää! Ja usein haisevaa…
    Tein itse juuri ensimmäistä kertaa tartiflettiä ja tutustuin näin ollen reblochon-juustoon. Hyvää oli. 🙂

  2. 2

    sanoo

    Älä muuta sano… Juustot tulevat varmasti olemaan intohimoni vielä mummelinakin – onneksi niiden syömiseen ei paljoa hampaita tarvi. 😉
    Tartiflette reblochonilta kuullostaa todella maukkaalta! Reblochonia on Suomessa monesti vähän vaikea saada käsiinsä, hienoa että löytyi!

  3. 6

    sanoo

    […] ja gruyéreä, ja itselleni ostin valikoiman herkkulampaan- ja vuohenmaitojuustoja: roquefortia, brebiouta ja shamppanjavuohengoudaa. Ne kruunaa vielä lakritsilla maustettu kirsikkahillo, oijoi. 😉 Mies […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *