Juustoilta vuohenjuustotäytteisillä persikoilla

Kesälomani lopuksi tuli
pidettyä pitkästä aikaa juustoilta. Vanhana juustomyyjänä juustot ovat aina
lähellä sydäntäni, ja aina tilaisuuden tullen kokoan mielelläni
juustolajitelman ystäville. Tämänkertainen setti sisälsi pari helppoa
luottojuustoa (pitkään kypsytetty gouda ja lampaanmaitojuusto manchego), sekä
pari erikoisempaa vaihtoehtoa (lampaanmaitosinihomejuusto roquefort ja
itävaltalainen haisuli Kärtner Rahmlaib). Raakamaidosta tehty roquefort on yksi omista suursuosikeistani, sen juustoesittely löytyy täältä ja sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla jälkiruokaviinien kuten Samos Nectarin kanssa. Myös manchegosta löytyy oma esittelynsä täältä, mutta Kärtner Rahmlaibista pitää kertoa vähän enemmän. Juustojen lisäksi tein vähän tapashenkisiä paloja vuohentuorejuustosta, persikoista, paahdetuista pähkinöistä ja hunajasta – oli muuten todella hyvää ja helppoa! Alkuperäinen idea oli käyttää tuoreita aprikooseja, mutta kaupan valikoima sai hedelmän vaihtumaan persikoihin. Kumpikin toimii, joten valitse suosikkisi. Resepti löytyy kirjoituksen lopusta. 😉


Kärtner Rahmlaib tarjottimen yläosassa, kiilan muotoinen pala. Muut juustot siitä myötäpäivään roquefort, tuhkapintainen vuohentuorejuusto, manchego ja pitkään kypsytetty gouda

Kärtner Rahmlaib on itävaltalainen punakitillä kypsytetty tilsit-tyyppinen murukolojuusto, joka on koostumukseltaan suomalaisille hyvin tutun kermajuuston kaltainen, mutta maultaan ja tuoksultaan se onkin sitten ihan muuta. Koostumukseltaan se on kermainen ja pehmeähkö, ja se sopii erinomaisesti niin juustotarjottimelle, kuin leivän päälle tai ruoanlaittoon. Suht runsaan rasvaisuutensa ansiosta se sopii erinomaisesti lämmitettäväksi, esim. lämpimiin voileipiin tai racletteen. Juuston maku on voimakas, samoin kuin tuoksu. Parikin asiasta on pyytänyt kääräisemään sen juustotiskillä pariin kelmukerrokseen ettei koko jääkaappi haisisi pelkästään siltä. 😀 Ei se oikeasti ole niiin paha, ranskalaisista löytyy paljon ”pahempia” haisuleita. Meidän tämänkertaisesta lisukevalikoimastamme Kärtner toimi kivasti ruusuhillon kanssa, siinä missä kirsikkahillon kirpeys peitti sen makua vähän liikaa. Onpa sitä vinkattu myösparitettavaksi väkevän tyrniviinin kanssa (Chymos), mutta tätä en ole itse kokeillut. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta yhdistelmältä!
Kärtner on kyllä yksi kestosuosikeistani, se on niin persoonallinen. 🙂
Juustoillan menu:
Kärtner Rahmlaib (pastöroitu
lehmänmaito, Itävalta)
Pitkään (n. 6kk) kypsytetty
gouda (pastöroitu lehmänmaito, Hollanti)
Manchego (pastöroitu
lampaanmaito, Espanja)
Roquefort (raakamaito,
lampaanmaito, Ranska)
Tuhkapintainen vuohentuorejuusto
Vuohenjuustotäytteiset persikat (resepti alla)
Tuoreet taatelit
Kirsikkahillo
Viinirypäleet
Juomina meillä oli
kalifornialaista valkoviiniä sekä portviiniä.


Kirsikkahillo, ruusuhillo (keskellä), paahdetut pähkinät, takana portviini, siemennäkkäri ja Le Pain des Fleurs-tattarinäkkäriä

VUOHENJUUSTOTÄYTTEISET
PERSIKAT TAI APRIKOOSIT
Tuoreita ja kypsiä
aprikooseja tai persikoita
Vuohentuorejuustoa (esim
Chavroux, huiputtoman pyramidin muotoinen pakkaus, tai tätä)
Pähkinöitä (esim. cashew,
pekaani, paraa, saksanpähkinä)
Juoksevaa hunajaa
Kuumenna uuni 200 C
asteeseen. Levitä pähkinät leivinpaperilla peitetylle pellille ja paahda niitä
uunissa kunnes ne tuoksuvat ja ovat saaneet hieman väriä pintaansa. Rouhi
pähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä leikkuulaudalla. Halkaise hedelmät ja
poista niistä kivet. Levitä hedelmien päälle kerros vuohenjuustoa (noin 1-2 rkl
per hedelmä sen koosta riippuen), ripottele päälle pähkinärouhetta (voit
painella rouhetta uppoamaan hieman juustoon) ja viimeistele valuttamalla päälle
hieman hunajaa ohuina viivoina. Herkku sopii esimerkiksi juustotarjottimelle,
alkupalaksi, jälkiruoaksi tai osana tapas- tai buffetpöytää.


JUUSTORUOKIA:

JUUSTOILTOJA, -VALIKOIMIA JA -TARJOTTIMIA:
Juusto- ja maisteluilta (teemana vuohen- ja lampaanmaitojuustot)
LISUKKEITA JUUSTOILLE:
Piparkakut (viljattomat)

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *