Juuressoseista leipää + 3 muuta vinkkiä soseiden käyttöön

Kaupoista löytyy näin joulun jäljiltä juuressoseita tarjoushintaan. Yleensä kuorin ja keittelen soseeni itse, mutta onhan se helppoa jos kerralla saa neljä kiloa lanttua ja toiset neljä porkkanaa valmiina soseena. 😀 Kyllä, raahasin oikeasti tällaiset määrät juuressoseita kotiini – hintaa niille jäi huimat 70 senttiä kilo.

porkkanasose-lanttusose

  1. Tee sosekeittoa. Porkkanasta tulee ihanaa inkiväärillä ja chilillä maustettuna, lantun kanssa kannattaa uskaltaa kokeilla kardemummaa ja paprika sopii hyvin bataatin kanssa. Itse pakastan osan keitosta ja vien sitä työpaikan pakkaseen lounastaukoja odottamaan.
  2. Pakasta sellaisenaan – sosepötköä ei tarvitse edes avata. Siitä saat sitten nopean pohjan keittoon tai laatikkoon joskus tulevaisuudessa. Omat reseptini lanttu- ja porkkanalaatikkolle poikkeavat sen verran perinteisestä että ne maistuvat ainakin minulle näinkin pian joulun jälkeen.
  3. Bataattisoseesta voi tehdä myös brownieta tai mutakakkua.
  4. Käytä soseita leipätaikinassa – ne tekevät leivästä ihanan mehevän. Aiemmin olen tehnyt bataattileipää, ja tässä tulee nyt porkkanaversio.

porkkanasose-leipa

PORKKANALEIPÄ

6 kananmunaa
400 g keitettyä porkkanaa
½ dl sulaa kookosöljyä tai 50 g voita (tai esim. ruoanlaitosta ylijäänyttä ankanrasvaa)
1,5 dl kookosjauhoa
1 dl haluamaasi siemen- tai pähkinäjauhoa (esim. kurpitsansiemen- tai mantelijauhoa)
2 rkl psylliumia
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon porkkanasose ja sula rasva. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne munaseokseen samalla sekoittaen. Anna taikinan turvota 10 minuuttia ja kumoa se sitten voideltuun leipävuokaan. Paista leipää uunissa 175 C asteessa noin tunti. Tarkista kypsyys hammastikun avulla. Jos leipä on kypsää, tikkuun ei tartu taikinaa. Anna leivän jäähtyä ennen vuoasta irroittamista. Nauti lempparipäällistesi kanssa. 😉

Lisää gluteenittomia ja viljattomia leipäreseptejä löytyy reseptihakemistosta. Kurkkaa esimerkiksi toinen versio porkkanaleivästä tai bataattileipä. 😉

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *