Juhannus 2014

Taas on yhdestä juhannuksesta selvitty kunnialla! Pari viime juhannusta on mennyt Turun seudulla poikaystäväni vanhojen ystävien kanssa (kts. Juhannus 2013), mutta tänä vuonna suuntasimme minun opiskelukavereideni kanssa Närpiöön merenrantamökille. Kookoonpano syntyi kahdesta täyteenpakatusta autosta. Minä toimin Helsinki-auton kuskina ja päätin että parempi nukkua torstaiyö niin perjantaina jaksentaan juhlia sitäkin paremmin. 😛 Starttasimme siis aamukasilta Helsingistä kolmen naisen ja koiran voimin, ja matkalta poimimme vielä kaksi kyytiläistä lisää. Olin nuorempana useamman kesän töissä puistohommissa, ja tottunut istumaan autonratin takana. Pariin vuoteen ei kuitenkaan ole ollut autoa vakituisesti käytössä, joten ratin taakse oli taas mukava istahtaa ja jaksoin toimia kuskina koko matkan. Muut kyytiläiset saivat keskittyä tunnelman nostattamiseen ja toimme sitten bileet mukanamme kolealle mökille. 😉

22villa6

Viikonloppu sujui hyvässä tunnelmassa. Sauna piti lämpimänä koleista keleistä huolimatta, ja eväät olivat erinomaisia. Sain taas todeta että on minulla kykenevä mies. 🙂 Olen ollut pitkään tavaratalon ruokaosastolla töissä, ja lähes poikkeuksetta miesasiakkaat ovat täysin kädettömiä ja kykenemättöämiä ostamaan mitään ennen kuin vaimo tulee tarkistamaan ja hyväksymään. (Pahoittelen niitä miehiä, jotka eivät tähän sorru, ja näpäytän samalla omaa sukupuoltani, joka on ilmiöön kyllä osasyyllinen.) Minun mieheni odotti mökillä kaikkien tärkeimpien ruokien kanssa. Hevosen ulkofileepihvit olivat huolella marinoidut ja vieläpä sopivasti grillaamista varten temperoidut kun minä saavuin nälkäisenä mökille. 😉 Pikainen kauppareissun rpuhelinsuunnitelu auttoi tietty asiaa, mutta minun tarvitsi melkeinpä vain saapua paikalle. Hevosen ulkofileetä tuli ostettua reippaasti, kun löysimme sitä viime viikkoisella mökkireissullamme. Mökkireissulta seurasi mukana myös vuohentuorejuusto. Vuohentuorejuusto oli silloin miehelleni uusi elämys ja kuvailin tuolloin minkälaisessa purkissa moista myydään ja mistä sitä löytää, ja viikolla tulikin puhelimeen hän oli löytänyt ja ostanut herkullista Chavrouxia, ihan sydäntä lämmittää. 😉  Varsinaisten aterioiden lisäksi hän sanoi kaipaavansa mökille jotain snackseja, jaa aamiaisesta ei tullut puhuttua. Niinpä olinkin erittäin otettu kun hän ilmoitti myöhemmin ostaneensa snackseiksi paraapähkinöitä ja aamiaiseksi leikkeleitä – ihana mies! Itse en harrasta snackseja (syön aina aterioita) ja olin 100 % varma että snacksit tarkoittavat suolatikkuja poikaystäväni käyttöön, mutta hän oli sitten mennyt ostamaan juuri niitä pähkinöitä, jotka tiesi lemppareikseni. Tie naisen sydämeen käy vatsan kautta. 😉

22villa1 22villa2 22villa3

Yksi kesäisistä grillisuosikeistani on seesami-inkiväärimarinoitu broileri, jota tarjosin viime kesänä mm. tytöille järkkäämissäni grillijuhlissa. Hyviä reseptejä sopii aina vähän soveltaa, ja tämän kertainen versio on pikkaisen erilainen kuin viimeksi. Perusmaut ovat samat ja homma toimii. 😉 Toinen kesäsuosikkini on seesami-inkiväärikana. Lisäksi the candy man can-blogi ilmoitti kesäkuun varhaiskaali-ruokahaasteeseen herkullisen kuulloisen kaalisalaatin reseptin, jota minun piti päästä hieman varioimaan. Oikein ihana, raikas salaatti – erityisesti korianterin ystäville! Juomaksi piti saada suosikeitani kuohuvaa ja punaviiniä, sekä pari tyttösiideriä saunaan.

22villa5

SEESAMI-INKIVÄÄRI-VALKOSIPULIKANA

n. 800 g maustamatonta broileria (leikkeitä, fileetä…)
3/4 dl paahdettua seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
5 valkosipulinkynttä
1 punainen chili

Hienonna chili, murskaa valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja hiero marinadi kanojen pintaan. Anna maustua vähintään tunti ennen kypsentämistä, mieluusti vaikka yön yli.

22villa4

AVOKADO-KAALISALAATTI KORIANTERILLA

1 pieni varhaiskaali
1-2 kypsää avokadoa
1-2 limen mehu
½ punainen chili
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl oliiviöljyä
½-1 ruukku tuoretta korianteria
Suolaa
Mustapippuria

Suikaloi/pilko kaali ja siirrä sopivaan kulhoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna se, lisää kulhoon. Murskaa valkosipulinkynsi ja silppua korianteri, sekoita salaatin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla, purista päälle limenmehu ja lisää oliiviöljy. Sekoita salaatti huolellisesti ja anna sen maustua jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Parin päivän ”rappioelämän” jälkeen vatsalle on syytä olla aina erityisystävällinen (ja tietty mökkieväidenkin on hyvä olla laadukkaat), ja niinpä olinkin varannut kaappiin jo hapankaaliämpärin ja pistänyt uuden satsin kookosjogurttia happanemaan. Uusi viikko alkaa hyvällä ololla turvotuksen, pöhötyksen ja vatsan vääntelyiden sijaan. 😉

Kiitokset vielä kaikilla mukana olleille, tulipahan todistettua ettei juhannustunnelma ole keleistä kiinni! 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Onpas ollut oikein kivan kuuloinen juhannus ja herkulliset ruoat (nimim. cityjuhannusta viettänyt, onneksi oli ruokaa täälläkin) 🙂

  2. 2

    sanoo

    Vähän sinne Närpiöön ajellessa, sadekuurojen saatellessa, mietin mitäköhän tästäkin tulee, mutta olipahan se sitten hyvä reissu. 🙂

    Kaupungissa on kyllä yleensä vielä kivemmat keittiöt ja enemmän ruoanlaittomahdollisuuksia… 😉

  3. 4

    sanoo

    Seesami-inkivääribroileri on ollut kesäsuosikkini jo vuosia, mutta tuosta ihanan raikkasta kaalisalaatista tuli kyllä uusi suosikki. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *