Juhannuksen herkut
Juhannus vietettiin tänä vuonna ennen kaikkea hyvän ruoan merkeissä. Viikonloppuun mahtui monta herkullista ateriaa, ja tässä on nyt muutama helmi.
Aterioita:
Hevosen ulkofileepihvit, kesäkurpitsa-herkkusienivartaat ja kukkakaalicouscous
Lohi, grillattu fenkoli ja piparjuurikastike
Naudan lehtipihvi, halloumi, piparjuurikastike, marinoitu sipuli ja salaatti
Bratwurst, smetana ja kukkakaalicouscous
Etenkin hevosen liha onnistui niin hyvin että muidenkin oli pakko päästä maistamaan – ja sen jälkeen silmät pyörivätkin annoskateudesta ja hevosenhimosta. 😉 Myös piparjuurikastike oli aika hitti. Myös minä sain viikonlopusta taas lisää inspiraatiota – kaverit kokkailivat aivan mahtavia ribsejä ja marinoitua punasipulia… 😉
PUNAVIINIMARINOIDUT HEVOSEN ULKOFILEEPIHVIT GRILLISSÄ
Hevosen ulkofileetä pihveinä syöjien määrän mukaan
Marinadi:
Riistafondia
Oliiviöljyä
Punaviiniä
Valkosipulinkynsiä
Tuoretta timjamia
Mustapippuria
Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita marinadin raaka-aineet keskenään. Timjamia ei tarvitse silputa kovinkaan pieneksi. Pistä liha marinoitumaan niin aikaisin kuin mahdollista, ja ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Pyyhi ylimääräiset marinadit pois talouspaperilla ennen paistamista. Säästä purkkiin jäänyt ylimääräinen marinadi kasvisvartaita varten! Paista pihvit grillissä. Käännä pihvi kun sen yläpintaan alkaa nousta nestepisaroita. Paista sitten vielä muutama minuutti, ja anna valmiiden pihvien levätä hetki foliossa ennen nauttimista.
Tarkkoja mittasuhteita marinadiin ei ole – siihen saa käyttää omaa makutuntumaa. Valkosipulia ja timjamia suosittelen laittamaan reilusti.
MARINOIDUT KESÄKURPITSA-HERKKUSIENIVARTAAT
Pihvien marinadi
Herkkusieniä
Kesäkurpitsa
+bambutikkuja/vartaita
Pistä bambutikut likoamaan veteen. Pilko kesäkurpitsa ja puolita herkkusienet. Pistä ne pihvien marinointiastiaan ja pyörittele niitä siellä niin että marinadia leviää kaikkialle. Pistä kasvispalat vartaisiin ja kypsennä grillissä.
Tämä kikka toimi todella hyvin kasvisten maustamiseen! Poikaystäväni ei juurikaan välitä sienistä, mutta näin niistä tuli niin maukkaita että hänkin söi niitä oman vartaan.
MAUSTEINEN KUKKAKAALICOUSCOUS
monelle
1 kg kukkakaalia
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
2 tl juustokuminaa (jeeraa)
2 tl paprikajauhetta
Simply Organic Chophouse Seasoningia
1 limen mehu
Suolaa
Mustapippuria
1 ruukkua tuoretta korianteria
Voita/öljyä paistamiseen
Irrota kukkakaalista kukinnot, säästä varsiosat muuta käyttöä (esim. keittoa/wokkia) varten. Aja kukinnot muutamassa erässä rouheeksi monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Kuullota pannulla pilkotut sipulit, murskattu valkosipuli, pilkottu chili ja hienonnettu tuore inkivääri. Lisää kukkakaalimuru ja kypsentele noin 10 minuuttia. Kukkakaalin on tarkoitus vain pehmetä hieman, ei kypsentää mössöksi asti. Lisää suolaa ja mustapippurirouhetta. Silppua korianteri ja lisää kypsän kukkakaalin joukkoon. Purista joukkoon myös limen mehu ja sekoita – valmista!
Korianteri on ehdottomasti yksi lempiyrteistäni. Erinomainen lisuke lihoille. 🙂 Simply Organic Chophouse Seasoning on mausteseos (luomua ja Iherbistä) kätevässä myllyssä, olen kirjoittanut siitä tarkemmin Tacolounas-postauksessa. Sitä käytettiin viikonloppun amyös lohen maustamiseen. 😉
GRILLATTU FENKOLI
1 fenkoli/syöjä
Suolaa
Mustapippuria
Voita
(Tuoreita yrttejä)
+foliota
Siisti fenkolit leikkaamalla kannasta ja kärjistä ohuet siivut pois. Poista myös fenkolitilli. Aseta fenkolit folioarkeille (jokaiselle oma) ja ripottele päälle suolaa ja rouhittua mustapippuria. Lisää nyyttiin muutama siivu voita, tunge voita mieluusti lehtien väliin jos mahdollista. Voit halutessasi lisätä nyyttiin myös tuoreita yrttejä (minulla käytössä timjami). Sulje nyytti ja kypsennä grillin yläosassa noin tunti. Kypsä fenkoli on aivan pehmeää.
Smetanapohjainen piparjuurikastike sopi fenkolin kanssa erinomaisesti. 😉 Resepti bongattu Hiidenuhman keittiöstä.
PIPARJUURIKASTIKE
200 g smetanaa/creme fraichea
1 rkl piparjuuritahnaa
Yrttisuolaa
Sekoita ainekset keskenään ja nauti lihan, kalan tai kasvisten kanssa.
Me söimme tätä kastiketta sekä lohen että naudan lehtipihvin kanssa – sopii siis kummankin kaveriksi.
Siinä nyt sulateltavaa vähäksi aikaa. 😉
Kiitos kaikille mukana olleille, oli aivan mahtava juhannus!
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);
[…] juhannuspöytään Kaupunkijuhannus – ankkaa, juustoja, britakakkua… Juhannus 2014 Juhannuksen herkut Lisää juttuja […]
[…] Pari viime juhannusta on mennyt Turun seudulla poikaystäväni vanhojen ystävien kanssa (kts. Juhannus 2013), mutta tänä vuonna suuntasimme minun opiskelukavereideni kanssa Närpiöön merenrantamökille. […]