Jauheliha-spagettivuoka – kurpitsasta!

Äitini kasvimaa on pukannut näin satokauden loppupuolella runsaasti kurpitsoita, ja niinpä sainkin viime Helsinki-reissullani valtavan spagettikurpitsan mukaani. Spagettikurpitsa on siis suuri, pulleahkon kesäkurpitsan näköinen möhkäle, jonka liha on hauskan säikeistä, mistä nimi spagettikurpitsa tuleekin. Mitä spagettikurpitsasta sopii sitten tehdä? Syksy on alkanut, ja useimmissa kodeissa arkeen kuulunee jauheliha – niin meilläkin. Kätevää on myös tehdä isoja annoksia kerralla, josta saa sitten helposti lounasta töihin ja nopeasti illallista pitkän päivän jälkeen. Niinpä saamani spagettikurpitsa päätyi jo ala-asteelta varsin tuttuun arjen klassikkoon – jauheliha-spagettivuokaan, tällä kertaa vaan ilman viljoja. 😉 Ruoasta tulikin todella hyvää. Samaan aikaan tuttua, turvallista ja herkullista. Spagettikurpitsa sai hyväksynnän myös kyläilemässä olleelta vanhalta kämppikseltäni, ja mieskin rupesi jo haaveilemaan spagettikurpitsa carbonarasta…. Tästä tuli kertaheitolla uusi arjen suosikki, etenkin kun tekeminenkin on hyvin helppoa. Spagettikurpitsan käyttö tulee varmasti lisääntymään tässä taloudessa. 😉

JAUHELIHA-SPAGETTIKURPITSA

1 suuri spagettikurpitsa

Jauhelihakastike:
800 g jauhelihaa
3 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
½ rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa
½ rkl kuivattua basilikaa
Hieman cayennepippuria
Mustapippuria
2-3 rkl punaviinietikkaa
3 rkl tomaattipyrettä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

Halkaise spagettikurpitsa keskeltä kahtia pituussuunnassa. Aseta puolikkaat leivinpaperilla peitetylle pellille leikkuupinta alas päin. Kypsennä kurpitsaa uunissa 200 ⁰C asteessa noin 30 minuuttia. Anna kurpitsoiden jäähtyä hieman sillä aikaa kun teet jauhelihakastikkeen. Ruskista jauheliha, lisää hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Kun sipuli on kuullottunut, lisää tomaattipyre ja mausteet. Lisää tomaattimurska ja loraus punaviinietikkaa, kiehauta kastike ja anna sen tekeytyä kymmenisen minuuttia. Kaavi kurpitsan liha kuoristaan haarukan avulla. Sekoita jauhelihakastike ja kurpitsanliha keskenään. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 200 ⁰C asteessa 30-40 minuuttia, kunnes vuoka on saanut hieman nättiä pintaa. Anna vuoan vetäytyä 20-30 minuuttia ennen tarjoilua – ylimääräinen neste jatkaa haihtumistaan tänä aikana. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa.

Muita jauhelihasuosikkeja:
Chili con carne
Jauhelihapihvit (hamppareihin tai muuten)
Lammaskoftat ja minttuaioli
Raejuustolaatikko (versio 2)
Tacogratiini
Tacojauhelihapiirakka

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Spagettikurpista on minun lempikurpitsani ja löysin sitä jopa lähimarketista kun omat taimet eivät menestyneet tänä kesänä. Sopii kaikkien lihojen kanssa ja hyvin lämpimien mausteiden kanssa.

    • 1.1

      sanoo

      Ihastuin itsekin siihen raaka-aineena kertaheitolla. 🙂 Nyt pitää vaan testailla kaikenlaisia käyttötapoja, onneksi saatavuus on tosiaan nykyään hyvä!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *