Itse tehty konvehtirasia lahjaksi

Olen viime vuosina tavannut tehdä ystäville ja sukulaisille lahjaksi itsetehtyjä konvehtirasioita, joihin kokoan lajitelman erilaisia tryffeleitä, konvehteja ja raakasuklaata. Tänäkin vuonna kotini muuttui makeistehtaaksi, ja reseptejä tuli jaettua muun muassa pipariproteiinipalloille ja bountyille. Kokosin myös helpot ohjeet vaalean ja tumman raakasuklaan tekoon. Vietin joulunpyhät poikaystävän perheen luona Raumalla ja vein sinnekin mukanani suklaalajitelman, jonka kokosin vaneriseen juustolaatikkoon (ks. vinkit ruokalahjojen paketointiin). Tryffelipallot ovat bravuurini, ja tänä vuonna maustoin ne Blossa 2016-glögillä. Sen lisäksi kokeiluun pääsi suussa sulava pähkinävoi-kaakaofudge sekä suklaakuorrutteiset aprikoosit. Kyllä muuten maistuivat! 🙂

Lisää makeis- ja tryffelireseptejä löytyy Herkut ja jälkiruoat-reseptihakemistosta. 😉

joulu-itsetehdyt-konvehditYlhäällä pähkinävoi-kaakaofudge, alhaalla suklaakuorrutteiset aprikoosit ja sivuilla glögitryffelit – toiset kaakaojauheella, toiset kanelilla kuorrutettuna

PÄHKINÄVOI-KAAKAOFUDGE

1 dl maapähkinävoita
½ dl kaakaovoita
½ dl kookosöljyä
½-1 dl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia (tai steviatippoja maun mukaan
1 dl raakakaakaojauhetta
(½ tl vaniljauutetta)
Hyvää suolaa (esim. ruususuolaa) myllystä

Sulata kookosöljy ja kaakaovoi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää pähkinävoi, raakakaakaojauhe sekä makeutta makusi mukaan. Rouhaise lopuksi joukkoon hieman suolaa myllystä – pienet suolahippuset maistuvat fudgessa tosi kivoilta. 😉 Kumoa massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan niin että massaa tulee noin 0,5-1 cm paksuinen kerros. Nosta vuoka jääkaappiin. Leikkaa fudge haluamasi kokoisiksi paloiksi kun se on jäähtynyt. Säilytä jääkaapissa.

SUKLAAKUORRUTTEISET APRIKOOSIT

Kuivattuja, kivettömiä, pehmeitä aprikooseja
Tummaa suklaata (väh. 70 %)

Sulata suklaa miedolla lämmöllä vesihauteessa tai kattilassa. Upota aprikoosit suklaaseen ja pyörittele niitä siinä kunnes ne ovat kauttaaltaan suklaan peitossa. Nostele aprikoosit suklaasta leivinpaperilla peitetylle lautaselle. Nosta lautanen jääkaappiin kunnes suklaa on jähmettynyt. Säilytä jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

GLÖGITRYFFELIT

200 g tummaa suklaata (väh. 70 %)
1 dl kermaa
(Hieman vaniljauutetta)
2 rkl alkoholillista blogia (esim. Blossa)
Tummaa kaakaojauhetta ja/tai kanelia kuorrutteeksi

Mittaa kerma ja paloittele suklaa kattilaan. Anna suklaan sulaa miedolla lämmöllä samalla sekoitellen. Kun massa on tasaista, lisää vanilja ja konjakki, sekoita hyvin. Anna alkoholin haihtua ja ota sitten kattila pois liedeltä. Anna suklaamassan jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa (tai kelien salliessa parvekkeella). Massaa voi käydä sekoittamassa pari kertaa jäähtymisen aikana, jotteivät rasvat erotu massan pinnalle. Massa saa olla melkein täysin jähmettynyttä kun rupeat pyörittelemään konvehteja. Täysin jähmettynyt massa on aluksi hieman kankeaa, mutta sekin lämpenee käsissä, joten ei haittaa vaikka varsinainen massa tulisi tehtyä jo edellisenä päivänä. 😉 Kaiva massasta lusikalla sopivan kokoisia könttejä ja pyörittele ne käsissäsi palleroiksi. Laita valmiit pallot leivinpaperilla peitetylle lautaselle tai vadille odottamaan. Kun koko massa on palloina, mittaa muutama ruokalusikallinen kaakaojauhetta/kanelia pieneen kulhoon. Pudottele pallot kulhoon yksitellen ja pyörittele siellä, kunnes ne ovat saaneet tasaisen kaakaojauhepeitteen. Säilytä valmiita tryffeleitä jääkaapissa.

VINKKI: Jos tryffelit ehtivät pyörittelyn aikana lämmetä liikaa ja muuttua kovin tahmeiksi, voit nostaa ne vielä jääkaappiin pariksi minuutiksi ennen kuorruttamista, jotteivat ne ime kaakaojauhoa aivan loputtomasti. 😉 Kokoa lopuksi kaikki tryffelit leivinpaperin sisälle, tee siitä pussi ja ravista hieman – näin ylimääräiset kaakaojauheet varisevat pois, mutta kuorrute kyllä säilyy.

Kaikki reseptit ovat viljattomia, gluteenittomia ja vähähiilihydraattisia. Fudge ja suklaakuorrutetut aprikoosit ovat myös maidottomia. 🙂

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *