Itse hapatettu kookosjogurtti (paleo)

Maitohappobakteerit ovat suoliston kavereita, ja minulla on niille nyt erityistä lisätarvetta sattuneesta syystä (kts. Leikkauksesta toipuminen, osa 1: Antibiootit, probiootit ja lisäravinteet). Olen syönyt maitohappobakteerikapseleita ja reippaasti hapankaalia, mutta lisäksi lähdin kokeilemaan kookosjogurtin hapattamista. Löysin HaLo-blogista lupaavalta kuullostavan kookosjogurtinkin reseptin, joten pistin saman tien maitohappobakteereita myös kookosmaitoon kasvamaan ja lisääntymään. Lopputulos oli rakkautta ensi maistamisella. Kotitekoinen kookosjogurtti on todella herkullista – kevyen hapanta ja raikasta, täydellistä marjojen kanssa, ja sen lisäksi yksinkertaista valmistaa. Tästä myös paleoruokavaliota noudattavat tai muuten maitoa välttävät saavat sata kertaa jogurttia paremman jutun niin herkkuhetkiin kuin aamiaisellekin. 😉  PS. Pikkulisäys vaniljaa valmiiseen jogurttiin, tekee siitä kuin sulaa jätskiä. 😉

Olen nyt ehtinyt testaamaan jogurtin kolmella eri kookosmaitomerkillä: Santa Marialla, Bionalla ja Karalla. Suosin yleensä Santa Marian Extra Creamy-kookosmaitoa (liila 0,5 litran tetrassa), sillä siinä ei ole lainkaan lisäaineita ja tetra on tölkkiä terveellisempi vaihtoehto. Biona on luomua ja lisäaineeton, mutta tölkissä. Karaa saa kahden desin tetroissa, mutta siinä on mukana muutama ylimääräinen aine (tod. näk. sakeuttamiseen ja/tai koostumksen tasaisena pitämiseen). Santa Maria ja Kara toimivat jogurtissa hyvin, mutta Biona jäi ikävän rakeiseksi ja koostumus ei ollut miellyttävä. Karan maku on minun suussani paras, ja sillä tulee pikkaisen paksumpaa jogurttia. Karaa HaLon Hannamarikin oli käyttänyt. Kookoskerma sopii myöskin raaka-aineeksi, ja sillä saa varmastikin vielä paksumpaa jogurttia jos sellaista haluaa. 😉 Myös maitohappobakteerivalmisteella on vaikutus lopputulokseen. Tein ensimmäisen jogurttierän Yliopiston apteekin maitohappobakteerivalmisteella, ja siitä tuli huomattavasti happamampaa jogurttia kuin Idoformin kapseleilla. Jogurtin tekeytymisaikana olen pitänyt aina 48 tuntia, ja sillä tuntuu tulevan minun suuhuni sopivaa jogurttia, mutta kokeile mikä on sinulle se juuri mieluisin versio. 😉

07kookosjogurtti4

KOOKOSJOGURTTI

1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2-3 maitohappobakteerikapselin sisältö
+puhdas, tiiviisti suljettava lasipurkki tai -astia

Sekoita kookosmaito ja maitohappobakteerijauheet hyvin keskenään lasipurkissa. Sulje kansi, ja nosta purkki pimeään, huoneenlämpöiseen, vedottomaan paikkaan (esim. johonkin keittiön kaappiin) 24-48 tunniksi. Siirrä purkki sen jälkeen jääkaappiin. Anna jogurtin viiletä 3-5 tuntia ennen nauttimista, silloin sen maku on parhaimmillaan.

Kookosjogurtista tuli kertaheitolla kesäsuosikkini. 🙂 Siitä syntyy myös paras treenienjälkeisherkku kun sekaan heittää heraproteiinia, macaa ja vaniljaa. 😉

07kookosjogurtti1
Kookosjogurttia, banaania, mustaherukoita ja kookoslastuja

07kookosjogurtti2
Treenien jälkeisversio heraproteiinillä ja macalla höystettynä

Lisää juttua vatsan hyvinvoinnista, probiooteista, hapattamisesta ja fermentoinnista:
Leikkauksesta toipumista, osa 2: Toipilaan ruokapäiviä ja parantava puuro
Leikkauksesta toipumista, osa 1: Antibiootit, probiootit ja lisäravinteet
Kimchi (korealainen hapankaali)
Kefiirin valmistusta kotona
Kefiiriä vatsan hyvinvointiin

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit (34)
  1. Paras maidoton vaniljakastike (paleo, raaka) - Pilkettä
    18.10.2017, 17:48

    […] cashewjogurtin ja cashewpashan. ? Maidotonta jogurttia saa myös tehtyä itse kookosmaidosta maitohappobakteerikapseleiden avulla. ? Cashewpähkinöiden maku sopii erinomaisesti vaniljan kanssa joten se se sopii kastikkeeseen […]

  2. Kauanko muuten tuommoinen hapatettu kookosjogurtti säilyy jääkaapissa?

    -Teemu

    1. Joitain päiviä, 2-4 päivää riippuen kauan hapatustakin on tehty. Mausta kyllä huomaa jos ei ole enää kunnossa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *