Italian herkku taleggio

Taleggio on yksi ehdottomista juustosuosikeistani. Kyseessä on varsin erityinen ja omanlaisensa juusto. Taleggio on italialainen pehmeä, pestykuorinen juusto, jolla on DOP-alkuperäsuoja. Taleggio valmistetaan hauskoiksi neliöiksi, ja juustoa pestään kypsyttämisen aikana suolavedellä homeen kasvun estämiseksi. Kypsytys tekee juustoon oranssihtavan, tahmean kuoren. Raaka-aineena käytetään yleensä pastöroitua lehmänmaitoa.

26taleggio2

26taleggio1Juuston tuoksu on selkeästi erottuva, mutta juusto itsessään on miedompi. Maku on hedelmäinen ja kermainen, ja todella maukas. Taleggion maku ja koostumus vaihtelee suuresti juuston kypsyyden mukaan. Nuorena taleggio on kiinteää, kun taas myöhemmin hyvinkin valuvaista. Etenkään kypsän taleggion syöminen ei ole siisteimmästä päästä, sillä myös juuston kuori on hyvin tahmea.

Taleggio sopii niin sellaisenaan herkutteluun, juustotarjottimelle kuin ruoanlaittoonkin. Sillä on myös hyvät sulamisominaisuudet. Kokeile taleggiota esimerkiksi salaatteihin, lämpimiin voileipiin, risottoon, gourmethampurilaisiin (kts. juustosämpylät) ja pitsan (kookosjauho– tai oopsiepohja) päälle. Stockmannin irtotistkiltä on ainakin ennen löytynyt luomu taleggiota (vihreä foliokääre), se on ihanaa ihan sellaisenaan! Juomaksi taleggion kanssa sopivat italialaiset puna- (esim. Valpolicellan tai Barberan) ja valkoviinit.

Juustojenystävän kannattaa kurkata myös muut juustoesittelyt. 😉

Kommentit
 1. 3

  sanoo

  No nam ! Mun yks lemppari juusto 🙂 Jakaa kyllä kovasti mielipiteitä, aika monelle taitaa olla se tuoksu liikaa 😀

 2. 4

  sanoo

  Juu, se tuoksu ja sitten vielä se kuori. Tässä palasessa oli kyllä aika kuiva ja siisti kuori, mutta täplikäs tahmakuori myös pelottelee joitan. Voi kun raukat tietäisivät mitä menettävät! 😀 Ja kun ei se tuoksu tosiaan vastaa makua.

  Mutta jääpähän itselle enemmän… 😉

 3. 5

  sanoo

  Mä käytin tätä juustoa kerran cordon bleu -leikkeissä. Broilerin fileen sisälle taleggiota, parmankinkkua ja jotain yrttejä, oisko ollut salviaa ja sitten leivitys. Resepti oli jostain ruokalehdestä (Maku tai Glorian r&v) ja oli kyllä tosi hyvää. 🙂

 4. 8

  sanoo

  Hehe, et varmastikaan ole yksin. 😉
  Juustot ovat kyllä minun "karkkiani", paitsi että niiden monikäyttöisyys tekee niistä vielä niin paljon parempia…

 5. 9

  sanoo

  […] Terveisiä Hulluilta päiviltä!. Myt tuli ostettua iso pötkö Soignon chévreä, ihanaista luomu taleggiota, Västerbottenostia, mascarponea (joka ei sitten ollutkaan niin edullista kilohinnaltaan) ja […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *