Iskä tarjosi cavaa ja me savustettiin lohta – ihan itse!

Viime viikon olin tosiaan kesälomalla, joka huipentui viikonlopun mökkireissuun kun isäni raaski luovuttaa mökkinsä käyttöömme. Lupa tuli mojovan ohjepaketin saattelemana, jossa kuitenkin mainittiin että jääkaapista löytyisi omenasiideriä ja cavaa, mikäli maistuisi. Ja kyllähän se kuuman automatkan jälkeen maistuikin. 😀 Nyt on mökiltä selvitty, ja siellä oli kyllä
ihanaa! Mieluusti kävisin vaikka useamminkin, mutta isäni viihtyy siellä itse
niin hyvin että saan pikemminkin tyytyä näihin vuosittaisiin vuoroihin. Ainakin
se on varmaan opettanut minut arvostamaan mökkiä enemmän kuin mitä nuorempana
tein. 😛

Ajomatka Turusta Iittiin kestää kolmisen
tuntia. Teimme pysähdyksen päästyämme nelostielle, Mäntsälän tienoilla.
Nelostie on Helsinki-Lahti välillä minulle hyvin tuttu tie, mutta en ymmärrä
miten juustonystävältä on voinut jäädä sisäistämättä, että pian Mäntsälä P:n
jälkeen Helsingin suunnasta tultaessa, tien varressa on myös Juustoportinmyymälä
?! Tienviitassa lukee Mäntsälä Shell – Juustoportti. Shell on toisella
puolella tietä, ja Juustoportti ST1:n yhteydessä. Siitä löytyy muuten
Pentikinkin myymälä. Vessatauko muuttui shoppailureissuksi kun minä jäin
tonkimaan Juustoportin aarteita. Mukaan tarttui kuminavuohenjuustoa, Roslundin
vasikka-pistaasiraakamakkaroita (kuullosti vastustamattoman
mielenkiintoiselta!), ruusuhilloa juustotarjottimia ajatellen sekä viisi
pakettia tarjouksessa ollutta kirnuvoita! 😉 Miehelle ostin hyvitykseksi
odottelusta ison palan hänen herkkuaan leipäjuustoa, sekä Rekolan panimon
Amerikan serkku-oluen. Isäni yllätti minut niin positiivisesti
vieraanvaraisuudellaan, että päätin hylätä ostamani Roslundin makkarat heidän
pakastimeensa (isäni on makkaraihminen). Se tietty tarkoitti että meidän
piti tehdä uusi stoppi Juustoportin myymälään hakemaan meillekin omat, mutta ei se mitään. 😉 Kyllä se
jaloittelu tuollaisen matkan aikana tekee ihan hyvää. 😉 Juustoportin myymälä on auki joka päivä klo 9-20. 😉


Mökillä teimme pitkiä kävelylenkkejä marjaämpärit mukana, ja saalista kertyikin melkoisesti. Minä kyttäsin silmäkovana maata herkkutattien ja muiden sienien varalta, mutta sillä rintamalla oli heikkoa. Kanttarelleja sain kerättyä pikkusatsin eräästä vakipaikasta – nekin olivat kyllä varsin kuivan puoleisia. Jotain kuitenkin. 😉 Marjoja tuli sen sijaan hyvin! Niitä tuli herkuteltua muun muassa sunnuntain vohveliaamiaisella, josta kirjoitin aiemmin. 😉



Perjantai-iltana tutustuimme myös isäni
Muurikka-sähkösavustimeen.  Oma
savustuskokemukseni rajoittuu siihen, kuinka vanhempani ovat joksus 15 vuotta
sitten savustaneet lohta savustuspussissa mökin grillissä. Savustimen käyttö
oli kuitenkin todella helppoa. Kalan suolaus pari tuntia enne, purua
savustimeen, kala ritilälle, virta päälle, kypsennys 40 minuttia, vetäytyminen
suljetussa pöntössä kymmenisen minuuttia, ja sitten vaan lohen kimppuun. Eipä
ole ikinä ennen tullut syötyä näin tuoreeltaan savustettua lohta – se oli kyllä
herkullista!
Lohen kanssa hörpimme erinomaista ranskalaista omenasiideriä (Duc
De Coeur Cidre de Normandie, Lidlin ranskaviikot). Harvoin siiderissä on näin
lyhyt ainesosaluettelo (käynyt omenatäysmehu, hiilidioksidi, säilöntäaine
(natriumdisulfiitti), vertaapa lähimarketin sidukoihin)! 

SAVUSTETTU LOHI

1 lohifilee (n. 800-1 kg)
Karkeaa suolaa
Savustuspurua tai -haketta

Suolaa lohi 1-2 tuntia ennen savustamista. Hiero karkeaa suolaa kauttaaltaan lohifileen pintaan ja jätä se maustumaan. Pyyhi irtosuola huolellisesti pois lohen pinnasta kun aloitat savustamisen. Levitä savustuspurua savustimen vatuksen päälle asetettavalle pellille ja nosta lohifilee ritilälle nahkapuoli alaspäin. Kytke virrat päälle ja savusta fileetä noin 40 minuuttia. Katkaise virrat, ja anna kalan vetäytyä suljetussa savustimessa kymmenisen minuuttia ennen sen avaamista. Nauti haluamiesi lisukkeiden kanssa, omasta mielestäni sitruunalohkoista puristettu mehu kuuluu asiaan. 😉
Meillä lohen kanssa syötiin salaattia sekä mökkiversiota kreikkalaisesta munakoisosalaatista, melitzanosalatasta. 😉

Vinkki: Kalaa savustettaessa on helppo tehdä myös pari savustettua valkosipulia muuhun käyttöön! 😉

SAVUSTETTU VALKOSIPULI

Haluttu määrä kokonaisia, kuorimattomia valkosipuleita

Pistä kuorimattomat, kokonaiset valkosipulit savustimen ritilälle. Kytke savustimeen virrat 40 minuutiksi. Kytke sen jälkeen virta pois ja anna valkosipulien vetäytyä kymmenisen minuuttia savustin suljettuna.

Savustetut valkosipulinkynnet ovat maultaan huomattavasti tuoreita pehmeämpiä, ja niitä voi syödä ihan sellaisenaankin. Ne sopivat erinomaisesti myös ruokien maustamiseen, kannattaa kokeilla esimerkiksi savuvalkosipulimajoneesia tai maustaa tsatsikia tai melitzanosalataa savustetulla valkosipulilla. Me teimme siitä herkullista maustevoita, jonka resepti tulee blogiin myöhemmin tällä viikolla. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Muita tarinoita mökkeilystä:
Mökiltä palasi onnellinen tyttö (+kesän hittiresepti!)
Juhannus 2014
Juhannus 2013

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *